Nicolae Geanta- Sfintii in slujba vrajmasului

nicolae-geanta

De ce credeti dvs. ca unele casatorii sunt esuate? Pentru ca a fost compromis. De ce credeti dvs. ca sunt o multime de oameni astazi care tot striga la noi? Societatea de astazi, Tobiesii astia de astazi, incearca sa vina la noi in biserica si sa strige la noi: „O, voi nu sunteti destul de toleranti. Cum ,adica, sa nu permiteti in Romania sa fie casatoriile pe invers? Voi sunteti niste bigoti! Cum, adica, sa faceti lucrurile acestea? Nu respectati sincretismul  religios. Voi nu respectati drepturile.” Si nu vedeti ca pe zi ce trece ni se cere de la Uniunea Europeana, de la guvernul Romaniei, de la frati din biserica… stiti ce ni se cere, fratilor? Sa lasam standardul mai jos. Sa mai facem cate un compromis.

Nu permiteti cailor troieni sa intre in biserica – Vin unii si spun: „Mai, dar scrie in Biblie: Nu te dea prea neprihanit. Mai lasa ceva. Mai cosmetizeaza ceva.” Eu nu vrea sa vorbesc acuma de tinuta. Fratilor, eu va zic sincer, cand m-am intors la Dumnezeu acum 26 de ani, in ceea ce priveste tinuta, moralitatea, lasa de dorit ceea ce se intampla astazi. Si Dumnezeu este acelasi si nu s-a schimbat…..

Predica incepe la minutul 37:00

Text Neemia 13:3-11; 15; 28-30

3 Când au auzit Legea, au deosebit* din Israel pe toţi străinii.
4 Înainte de aceasta, preotul Eliaşib, care era pus peste cămările Casei Dumnezeului nostru şi rudă cu Tobia,
5 pregătise pentru el o cămară mare, unde* puneau mai înainte darurile de mâncare, tămâia, uneltele, zeciuiala din grâu, din must şi din untdelemn, părţile rânduite** pentru leviţi, cântăreţi şi uşieri şi darurile ridicate pentru preoţi.
6 Eu nu eram la Ierusalim când s-au petrecut toate acestea, căci mă întorsesem la împărat în al treizeci şi doilea an* al lui Artaxerxe, împăratul Babilonului. La sfârşitul anului am căpătat de la împărat învoire
7 să mă întorc la Ierusalim şi am văzut răul pe care-l făcuse Eliaşib, pregătind* o cămară pentru Tobia în curţile Casei lui Dumnezeu.
8 Mi-a părut foarte rău şi am aruncat afară din cămară toate lucrurile lui Tobia.
9 Apoi, am poruncit să se curăţească* odăile şi am pus iarăşi în ele uneltele Casei lui Dumnezeu, darurile de mâncare şi tămâia.
10 Am auzit, de asemenea, că părţile leviţilor nu* li se dăduseră şi că leviţii şi cântăreţii însărcinaţi cu slujba fugiseră fiecare în** ţinutul lui.
11 Am mustrat* pe dregători şi am zis: „Pentru ce** a fost părăsită Casa lui Dumnezeu?” Şi am strâns pe leviţi şi pe cântăreţi şi i-am pus iarăşi în slujba lor.

15 Pe vremea aceea, am văzut în Iuda nişte oameni călcând la teasc în ziua Sabatului*, aducând snopi, încărcând măgarii cu vin, struguri şi smochine şi cu tot felul de lucruri şi aducându-le** la Ierusalim în ziua Sabatului. Şi i-am mustrat chiar în ziua când îşi vindeau mărfurile.

28 Unul din fiii lui Ioiada*, fiul marelui preot Eliaşib, era ginerele lui Sanbalat, Horonitul. L-am izgonit de la mine.
29 Adu-Ţi aminte* de ei, Dumnezeule, căci au spurcat preoţia şi legământul** încheiat de preoţi şi leviţi.
30 I-am curăţit* de orice străin şi am pus rânduială în tot ce trebuiau să păzească preoţii şi leviţii, fiecare în slujba lui,

second-temple-nehemiah-ezra-neemia-foto-ccoo-chilecomparte-blogspot-com

Am fost anul trecut si am vizitat toate bisericile din Apocalipsa si am ramas socat de ruinele care erau acolo. Fratilor, in bisericile astea au predicat oameni de seama. A predicat Petru. A predicat Pavel. A fost Policarp, Timotei, Antipa, Clement. Au fost oameni deosebiti. Au fost sfintii lui Dumnezeu care atunci numai cand treceau, umbra lor facea vindecari. Si bisericile astea sunt ruine. Si mi-am pus intrebarea: Dar, de ce ai ingaduit, Doamne, ca sa ajunga asa? Am mai fost si in Anglia, dar in Anglia am constatat ca unele biserici pe acre le aveau englezii si alta data erau pline, s-au transformat in piscine. Am vazut biserica/restaurant. Este o biserica popicarie. O alta biserica este posta. O alta biserica s-a transformat in strand, mai fratilor, in piscina! Unde? In Anglia aia care alta data stiti ce faceau englezii? Evanghelizau intreaga planeta.

Si mi-am pus din nou intrebarea si am spus: „Doamne, dar cum este posibil ca bisericile astea, oamenii astia, ce s-a intamplat ca oamenii astia sa ajunga asa decazuti?  In SUA, 36.000 de crestini, in fiecare an, nu mai vor sa fie crestini. Renunta la crestinism. In Olanda, crestinii au ajuns numai 27%. Este unul dintre procentele cele mai mici pentru ca majoritatea spun ca sunt catolici, nu religiosi (daca va puteti imagina ca poate sa exista si asa ceva). Si mi-am pus tot felul de intrebari: Dar, cine a gresit? Unde s-a intamplat? Am citit, de asemenea, acum de curand, si pentru ca vreau sa va spun lucrul asta ca sa vedeti ce se intampla si cum de se ajunge asa. Am citit de curand si chiar am ramas uimit pentru ca tot este in voga cu homosexualii asyia, in 1968, a inceput miscarea homosexuala in SUA. Si fiti atenti, unul dintre pastori care era un predicator foarte bun in America, il chema Troy Perry, pentru ca a fost homosexual, biserica l-a aruncat in strada. Familia l-a parasit, si la un moment dat, el a spus asa: In America, sunt o multime de oameni care sunt ca mine. Oameni care care au pacatuit, care stiu ca au pacatuit si biserica nu-i mai primeste. Ii primeste inapoi numai daca se pocaiesc. Dar o multime de oameni vor sa traiasca mai departe fara sa se pocaiasca. Asa ca am sa-mi deschid o biserica, ca la biserica mea sa vina toti oamenii care stiu ca au pacatuit, dar nu vor sa se pocaiasca de pacat. Si stiti ce s-a intamplat? Spunea fratele Cornel Avram, acum cativa ani, 314 biserici in 16 tari, 52.000 de membrii are pastorul acesta. Dvs. ati inteles cine? Un om care spune: sunt sfant in hainele lui Dumnezeu.

V-am citit in seara aceasta de aici, un text din Neemia, unde este vorba despre o istorie pe care noi vrem ca sa o invatam in seara aceasta foarte bine, ca nu cumva sa ajungem si noi asa. Neemia, fratilor, stiti ca a fost ceva vreme in Ierusalim si a dres Templul lui Dumnezeu, zidul lui Dumnezeu. L-a pus pe Ezra sa le vorbeasca. Si au inceput lucrurile sa se inchege. Dar intr-una din zile, Neemia s-a intors, in anul 433, s-a intors inapoi la el la Susa, acolo unde era paharnic. Si cand s-a intors la Susa, n-a trecut decat o perioada mica si iata ca devine prapad in tara  Iata ca dintr-o data, in tara, oamenii se intorc de la Dumnezeu inapoi la idolatrie si la starea lor cazuta. Iata ca dintr-o data, oamenii acestia care umblau cu haine religioase ca sa-I slujeasca lui Dumnezeu, fac o multime de lucruri care sunt neplacute inaintea lui Dumnezeu.

Exista o lege in fizica, se numeste legea termodinamicii. Si exista o lege a entropiei care spune ca orice lucru care este parasit sau lasat, nu evolueaza, ci involueaza. Daca duci un cal de la circ in padure, va deveni salbatic. Ca daca lasi o masina pe marginea santului sau pe un ogor, mai mult timp, o sa rugineasca. Si legea aceasta, a entropiei, se poate intampla si in viata noastra pentru ca noi, atunci cand nu mai suntem atenti, cand nu mai veghem, cand nu ne mai apropiem de Dumnezeu, stiti ce facem? Pacatuim si diavolul asta vrea, pentru ca vreau sa va spun ca diavolului nu-i convine ca noi ne-am intors la Dumnezeu, sa-I slujim. Diavolul, de dimineata pana seara, incearca sa ne recupereze din nou. Diavolului nu-i convine ca ne-am botezat, am facut un juramant cu Dumnezeu. Ci spune: Pe astia ii las in biserica, dar vreau sa imi apartina mie. Ma credeti ca-i adevarat lucrul asta sau nu? Uitati-va in toata Biblia, diavolului nu i-a convenit cand evreii au plecat cu Moise si a cautat sa-i castige din nou. Diavolului nu-i convine ca evreii sub Neemia si-au revenit, si-au pus reguli, si-au pus legile si diavolul a vrut ca sa-i castige din nou pentru ca asta face diavolul de dimineata pana seara.  Si imi este teama si mie si dvs. Stiti ce vrea? Sa ne castige pe noi din nou. Fratilor, nu este suficient sa fii sofer de tir, trebuie sa stii sa si conduci tirul . Bu este suficient ca sa te duci la spital si sa ti se elibereze o reteta. Trebuie sa iei si pastile. Nu este suficient numai ca sa fii crestin, sa vii la biserica, ci trebuie ca sa si traiesti ca sfintii. Ca altfel, stiti ce se intampla? Putem sa cadem in extrema in care au cazut cei de aici. Haideti sa invatam in seara asta cateva greseli pe care le-au facut oamenii aceia din Israel si pe care noi sa nu le facem niciodata.

1.Nu permiteti cailor troieni sa intre in biserica.

Primul lucru pe care vreau sa-l invatam de la cei care l-au determinat pe Neemia sa se intoarca inapoi, sa mai faca inca odata regula, e primul lucru pe care-l invatam: Nu permiteti cailor troieni sa intre in biserica. Dvs. cred ca ati auzit acea intamplare. Exista Virgiliu, unul dintre poetii din antichitate, care a scris Eneida  si aici spune ca la un moment dat, Ulise a asediat Troia timp de 10 ani, cel mai mare asediu din antichitate asupra unei cetati, nu mai stia ce strategii sa adopte. Si atunci s-a gandit ca sa aduca un cal troian la poarta cetatii. A lasat la poarta cetatii un cal urias de lemn. Ei au fugit cu totii pe barci, toti grecii, si i-au lasat pe troieni. Si troienii au zis: Este un dar de la Dumnezeu. Haideti sa deschidem. A venit o femeie care se numea Casandra. A inceput sa strige la ei: Mai, grecii astia sunt sireti. Ulise este foarte siret. Asta e o strategie militara. Nu bagati calul troian in cetate. O gramada de oameni din cetate au protestat, dar unii au venit si au spart din ziduri si au bagat calul troian. Si noaptea ei s-au dat la banchet si au inceput sa chefuiasca: Acuma suntem in siguranta. Grecii au plecat dupa 10 ani de asediu, avem inca un dar de la Dumnezeu, calul. Comandourile, trupele de gherila au iesit de acolo si au castigat razboiul. Au deschis portile, au intrat grecii si i-au cucerit.

Acuma, stiti ce au facut? Au facut un compromis. Noi ne uitam la ceea ce am citit in text. Fiti atenti. In textul citit scire ca preotul Eliasib,  care era prieten cu Tobia, i-a dat una dintre camarile din Templul lui Dumnezeu. Dar, stiti care camara? Aia unde se tinea  tamaia si toate vasele care erau de cinste pentru slujba lui Dumnezeu. Stiti cine a facut chestia asta? Nu oarecare, ci Eliasib. Eliasib era mare preot in vremea aceea. Dar, de ce esti, Eliasib, tu Mare Preot? Pai, tu esti mare preot in biserica, te-a pus Dumnezeu mare preot in biserica pentru ca sa faci ispasire, ca sa te rogi neincetat. Sa vorbesti poporului de pacate. Ca sa el spui poporului de ce trebuie sa se fereasca. Ca sa-i inveti legea lui Dumnezeu. Ca sa-i chemi la rugaciune. Ca sa dai la o parte toti vrajmasii si ca sa lupti impotriva a tot ce este rau. Si, Eliasib, ce face? Eliasib il duce pe Tobia exact in camarile unde erau uneltele lui Dumnezeu si le da afara si atunci nu mai face slujbele lui Dumnezeu. Tobia era unul dintre cei mai mari vrajmasi pe care-i aveau evreii. Si Elisaib aduce in Casa lui Dumnezeu cel mai mare vrajmas pe care il avea Ierusalimul. Asta, in loc sa fie o pisica care prinde soareci, era o pisica ce aduce soarecii. In loc sa fie un sfant in slujba lui Dumnezeu, a fost un sfant in numele vrajmasului. Si predica din seara asta este „Sfintii in numele vrajmasului”.

Ce ziceti, se poate asa ceva? Se poate ca sa incepi bine si sa termini dupa aceea, sa esuezi? Se poate sa incepi cu Dumnezeu, sa-I slujesti lui Dumnezeu si dupa aceea sa cazi sau sa-i aduci prejudicii lucrarii lui Dumnezeu chiar ramanand in biserica? Preotul asta care trebuia sa stea departe de pagani, departe de spurcaciune, departe de tot ce inseamna idolatru. el nu numai ca sta departe, dar stiti unde ii aduce? In templu ii aduce. El nu zice: „Hai cu mine la biserica, sa te pocaiesti.” Asta a zis: Nu, tu vii cu mine la biserica si tu ma inveti pe mine ce sa aduc nou in biserica si cum sa bag anumite lucruri in biserica. Dumnezeu sa ne fereasca sa nu facem la fel ca si ei. Stiti ce spune Scriptura in 1 Ioan 2:1 – spune asa, ca cine vorbeste despre Hristos sau cine se apropie de Hristos, trebuie sa fie si el la fel ca Hristos. Adica, sa nu faca compromisuri, sa nu cumva sa primeasca acesti cai troieni in viata lui. La ora actuala, dusmanul nr. 1 a lui Dumnezeu nu sunt musulmanii si ISIS. Dusmanul nr.1 a lui Dumnezeu nu sunt ateii. Nu sunt nu stiu ce alte religii sau satanistii. Dusmanul nr. 1 a lui Dumnezeu este un pocait de 50%. Dusmanul nr. 1 a lui Dumnezeu este o biserica sau un crestin care traieste compromisuri, adica un sfant care este in slujba vrajmasului.

Biserica face o multime de compromisuri. Compromisul, de fapt, inseamna toleranta. Si toleranta este religia lui Marfar. E o trupa care canta: Las-o, mai, ca merge-asa. Ca in Romania merge totul, inclusiv cu sarma. Romanul crede ca merge totul. Si pentru ca in metabolismul romanului e „Las-o, mai, ca merge-asa”, chiar si in biserici foarte multi cred ca merge oricum ar fi. Dar la Dumnezeu nu merge cu compromis.

De ce credeti dvs. ca unele casatorii sunt esuate? Pentru ca a fost compromis. De ce credeti dvs. ca sunt o multime de oameni astazi care tot striga la noi? Societatea de astazi, Tobiesii astia de astazi, incearca sa vina la noi in biserica si sa strige la noi: „O, voi nu sunteti destul de toleranti. Cum ,adica, sa nu permiteti in Romania sa fie casatoriile pe invers? Voi sunteti niste bigoti! Cum, adica, sa faceti lucrurile acestea? Nu respectati sincretismul  religios. Voi nu respectati drepturile.” Si nu vedeti ca pe zi ce trece ni se cere de la Uniunea Europeana, de la guvernul Romaniei, de la frati din biserica… stiti ce ni se cere, fratilor? Sa lasam standardul mai jos. Sa mai facem cate un compromis. Vin unii si spun: „Mai, dar scrie in Biblie: Nu te dea prea neprihanit. Mai lasa ceva. Mai cosmetizeaza ceva.” Eu nu vrea sa vorbesc acuma de tinuta. Fratilor, eu va zic sincer, cand m-am intors la Dumnezeu acum 26 de ani, in ceea ce priveste tinuta, moralitatea, lasa de dorit ceea ce se intampla astazi. Si Dumnezeu este acelasi si nu s-a schimbat. Am o colega la scoala, este sotie de preot. De 17 ani imparte acelasi birou cu mine si vreau sa va spun ca n-am vazut-o niciodata cu pantaloni, niciodata cu unghii facute. Niciodata cu parul vopsit. Si tine posturile, este tot timpul la biserica. Este o femeie devotata si sotul ei este unul din preotii din Romania, cei mai devotati pe care eu ii cunosc. Spunea un frate intr-o z: „Cand m-am casatorit eu prin anii 70, ma uitam prin masina si nu puteam sa o deosebesc pe sotia mea de celelalte fete pentru ca si fetele din biserica si fetele din lume, toate aveau parul lung. Eu nu vreau sa va spun acuma si nu vreau sa fac reguli, dar asta inseamna compromis si lui Dumnezeu, sa stiti, nu-I place compromisul.

Nu-i problema numai in cazul asta. Vedeti, daca noi apartinem lui Hristos, e drept ca ne-am schimbat, nu numai hainele. Ne-am schimbat si mentalitatea. Intreaba pe cineva: „Te-ai pocait?” Zice: „Da.” Si in ce consta pocainta? Zice: „Nu mai beau, nu mai fumez. Port batic acuma…” Si inima? Cand stai in biserica, tot cu ochii pe ceas, nu se mai termina odata, ca abia astept sa plec. Apropo, am facut vreo 2 ani studiu biblic cu niste tineri de la mine din oras si la un moment dat, vine cineva din comitet si zice: „Profesore, voi nu mai faceti studii, bai, miercurea seara si iarna ca consumati prea multe gaze la biserica.” Adica, ce sa faca? Las sa se duca in discoteca si sa stea la televizoare. Sa stea pe Facebook acasa, sa butoneze. Nu mai invatam ceea ce este Biblia.

Diavolul vine si ne compromite si altfel. Nu vedeti ca ni se striga impotriva noastra, ca asta vrea diavolul sa faca. Zice: „Voi nu sunteti romani. Pai, ca sa fii roman, trebuie sa fi ortodox.” E real ca in Romania se filosofeaza asta? […] Cate unii de-ai nostri il baga pe Tobia direct in biserica si apoi el incepe sa impuna. Ca diavolul zice: Da-mi un deget. Ca dupa ce i-ai dat un deget, ti-a luat mana  si dupa aia este stapanul tau.

Haideti sa ne uitam in Biblie la chestii de compromis……

Notite de la minutul  37:00 la minutul 56:00 (mai sunt aprox 50 de minute din predica)

Un comentariu (+add yours?)

  1. SILVIA
    dec. 11, 2016 @ 23:54:53

    Usa compromisului a fost deschisa demult .Casatoriile pe invers sunt extrema dar ,pana acolo (sau aici) calea larga a fost numita „sfanta”, lumea a fost botezata dar a ramas tot lume.Exista ceva mai grozav decat autoamagirea?

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: