Nicolae Geanta – Experiente cu Dumnezeu

nicolae-geanta-interviu-sa-l-cunosc-pe-el-realizator-iacob-berghianu

De la visul de-a fi pirat, la visul de a fi un sfant! Povestea vietii a lui Nicolae Geanta citeste ca un roman fascinant, mai ales trecerea de la ateism la credinta in Hristos si ziua cand Dumnezeu l-a vindecat de o boala de inima dupa o rugaciune facuta prin credinta.

Iacob Berghianu: Aveti o istorie foarte interesanta. Ati fost abandonat de parinti, ati trait intr-o familie adoptiva si la un moment dat, nu ca l-ati cautat pe Dumnezeu, ci Dumnezeu v-a cautat si v-a gasit.

[…] Intr-o noapte l-am visat pe Nicolae Ceausescu intr-un costum albastru. Era tanar, destul de frumos si vorbea. Si eu l-am detestat. Asta se intampla cam acum un an si ceva. Eu l-am detestat pe Ceausescu toata viata. Si cand l-am visat pe Ceausescu si vorbea, in visul ala, nu stium aveam asa o repulsie fata de el si Dumnezeu mi-a spus: „Sa nu-l urasti, ca daca el nu traia, tu astazi n-ai fi trait. Dar, datorita decretului lui, pentru ca Eu am ingaduit sa fie decretul lui, ca sa traiesti tu. (Mama fratelui Nicolae Geanta incercase sa avorteze sarcina, era eleva la liceu si parintii incercau sa o convinga sa avorteze).  Pot sa spun ca Ii multumesc lui Dumnezeu ca a existat decretul ala, ca probabil daca nu era decretul, eram printre cei avortati. Decretul – era interzis avortul in Romania pentru ca Romania, pana in anii ’50, a avut o crestere substantiala a natalitatii, dupa care a venit, odata cu venirea comunismului, pentru ca prima tara care a introdus avortul a fost Rusia in 1917. Si Romanii au inceput sa avorteze. Apoi, pentru ca Nicolae Ceausescu visa sa fim o natiune, un popor unitar, cat mai mare, sa avem oameni cam cum se intampla astazi in Islam, a dat un decret si iata, in anii aceia, daca ar fi sa-i enumar personalitati din Romania care s-au nascut inte anii 60 si 70, sunt o multime. Si vreau sa va spun ca foarte multi dintre predicatorii care sunt la ora actuala in Romania, sunt de varsta mea. Adica, suntem nascuti in perioada aceea.

Crescand la tara, (cu parinti adoptivi), singura persoana care m-a influentat pozitiv in copilaria mea a fost bunicul meu. Eu nu tin minte povesti ce mi s-a spus cand am fost mic. Dar, tin minte ca bunicul meu pentru prima data in viata mea, mi-a spus o poveste despre Moise cand a trecut Marea Rosie si ca a dat cu bata in mare si marea se despica. Am fost fascinat. Bunicul meu a fost o persoana care a citit foarte mult. A fost asa, un semi-erudit, pentru ca a fost  un copil de casa, in vremurile acelea de 1900. Numai ca din cauza bauturii, el a fost degradat cateva trepte ierarhice in uzina unde a lucrat si dupa aceea, tot din cauza bauturii a murit, pe la vreo 70 de ani. Datorita faptului ca a baut, nu stiu daca si tatal meu a fost influentat, si nu vreau sa spun ca sa-l ponegresc, a fost unul dintre cei mai mari betivi din sat. Era probabil sase zile din sapte in care se imbata. Iar eu, cand eram mic intre 5 – 10 ani, aproape in fiecare duminica trebuia sa merg la bufet  si sa-i cumpar o traista de bere. 10 bere. Apoi, se ducea la o vecina si ma cumpara un litru de tuica sau chiar 2. O batea pe mama mea. Ne alerga. Am avut niste traume in copilarie. Am fost si destul de saraci. Am trait fara frati. Dupa ce mama a inceput sa lucreze, am stat cu bunicii mei. A ajuns sa-si cunoasca mama abia la 34 de ani. (Din primele 8 minute).

Eu nu stiam ca Dumnezeu era pe urmele mele… ascultati cu atentie despre visul care l-a avut fratele Nicolae Geanta, la minutul 24.

Interesant este ca omul cauta. oamenii nu sunt fericiti chiar daca au milioane de euro. Oamenii cauta si cauta lucruri in invataturi. Se alearga dintr-o parte in alta si nu numai romanii, toti vor ca sa traiasca fericiti. Acest lucru l-am cautat si eu foarte mult timp si nu il gaseam. Dar, interesant este ca fericirea m-a gasit pe mine. Eu cred ca oamenii care cauta fericirea, fara ca sa-L gaseasca pe Dumnezeu, nu pot sa fie totalmente fericiti. Vor avea o fericire trecatoare. In schimb, Dumnezeu este fericirea fara margini si as putea sa spun ca umple intotdeauna paharul mai mult decat ne asteptam noi. (Din ultimele 5 minute)

Partea a doua –

M-am intalnit cu Dumnezeu in 1990, dupa ce am venit din armata. Inainte, fusesem o persoana necredincioasa, ba chiar cu tendinte atee pentru ca eu in armata am avut doi colegi evanghelici, doi colegi pocaiti, care discutau despre Biblie si Dumnezeu si tot timpul ii contraziceam. Insa, Dumnezeu mi-a ingaduit sa ma intalnesc cu El… L-am descoperit in urma citirii a mai multor carti si a Bibliei. La un moment dat, L-am inteles pe Dumnezeu ca fiind cel care a ingaduit ca pe pamantul asta sa fiu, ca sa-L cunosc pe El. Am spus in emisiunea trecuta, cand am fost mic, am fost abandonat. Am fost abandonat de mama mea fiindca era liceeanca si parintii n-au primit-o acasa. Am fost abandonat undeva si m-au crescut niste parinti adoptivi. Copilaria mea n-a fost atat de fericita. Am trait intr-o familie unde tatal meu bea, facea scandaluri. Ne alerga cand eram mic, am dormit pe afara, pe la bunici. Am trait fara Dumnezeu. Apoi, cand am ajuns la liceu, a inceput teribilismul adolescentei, cu batai, cu fete, cu discoteci si spalarea creierului de catre atei. La fel si in armata, tot felul de propagande anit-Dumnezeu. In schimb, o Biblie, o carticicaa putut sa ma schimbe si a facut diferenta.

M-am intors la Dumnezeu in 1990. Apoi, am deschis prima biserica in localitatea mea, la mine in casa, tot in 1990. Localitatea e Draganeasa din Prahova, la cativa km de Campina, o zona foarte pitoreasca. S-a intors la Dumnezeu bunica mea, care era foarte bisericoasa dpdv al traditiei crestine ortodoxe. Am avut aversiuni din partea rudelor. Totusi, am mers mai departe. Aveam peste 20 de ani si eram prieten cu o fata. Fata aceea este sotia mea de astazi. S-a intors si ea la Dumnezeu, o matusa de a mea, niste prieteni. Am deschis o biserica oficiala in cadrul Cultului Crestin dupa Evanghelie. Am inceput sa-i slujesc lui Dumnezeu prin predicare, atat cat mi se permitea la inceput sau cat puteam eu sa duc. Apoi, am mers la facultate, la Universitatea din Bucuresti, la geografie, unde am slujit la Biserica Izbanda din Bucuresti. Dupa ce am facut facultatea, am ajuns profesor. Am facut si la Institutul Biblic Timoteus niste cursuri, timp de 3 ani. Apoi a inceput cariera de profesor si pot sa spun ca pana in anul 2003, am trait o viata „crestina normala” . Adica, mergeam la biserica, ma implicam daca era nevoie sau daca se cerea. In rest, nu faceam multe alte lucruri. M-a interesat stiinta, pentru ca eram unul dintre tinerii care am accesat un doctorat, dar dupa ce l-am accesat, am spus: Nu mai vreau ca sa fac nimic performanta rofesionala, ci vreau sa-Ti slujesc Tie.

De aici as vrea sa plec, de la anul 2003, care este un an de referinta in viata mea, a slujirii cu Dumnezeu si nu numai.

Urmeaza sa vorbeasca despre o experienta deosebita, inclusiv o vindecare miraculoasa… a auzit o marturie a pastorului Pavel Rivis Tipei la emisiunea „PASTORUL CEL BUN”, cum a fost vindecat miraculos de cancer la gat, la rugaciune prin credinta a fiului. Nicolae Geanta s-a pus sa se roage pentru propria vindecare a bolii de inima de care suferea din anul 1998….

ascultati pe video marturia

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: