Biserica din Cuba – Unii se tem că Raul Castro ar putea limita libertatea religioasă

biserica-in-cuba FOTO captura

În ciuda restricționării construcțiilor noi, în rândul baptiștilor și adunărilor de creștini din Cuba s-au răspândit bisericile în case.

În ultimii ani, bisericile din Cuba au cunoscut o creștere incredibilă, în ciuda sărăciei și al unui regim opresiv. Pastorul Nestor locuiește cu soția sa într-un apartament de două camere. Membrii bisericii sale se întâlnesc într-o încăpere de mărime medie, unde abia încap toți.
“Pastor” Nestor: Am crescut în credință și datorită limitărilor și dificultăților.
În ciuda restricționării construcțiilor noi, în rândul baptiștilor și adunărilor de creștini din Cuba s-au răspândit bisericile în case. În ciuda resurselor limitate, oamenii de pe întreaga insulă tânjesc după Evanghelie. Duminica dimineața bisericile sunt pline.
“Pastor” Ermina: Oamenii nu pun accentul pe comoditate. Sunt obosiți, pentru că lucrează toată ziua, însă se așează pe scaune improvizate sau stau în picioare pe toată durata serviciului, fără să îi deranjeze acest lucru.

În perioada președinției lui Raul Castro, restricțiile cu privire la biserici s-au atenuat. Se pot organiza evenimente publice cu mai mare ușurință, și se poate evangheliza. Emigrantul și filantropul cubanez Teo Babun spune că moartea lui Fidel Castro poate crea mai multe oportunități. Dictatorul a distrus libertatea religioasă. Castro i-a trimis în exil pe credincioși și a interzis manifestarea publică a credinței. Fratele său, Raul, este pragmatic și este mai permisiv față de Biserică.

Teo Babun: Nădăjduim că guvernul cubanez se va putea îndrepta, în mod progresiv, spre libertate religioasă.
Unii se tem că Raul Castro ar putea limita libertatea religioasă ca nimeni să nu profite de moartea fratelui său. Unii se tem că în timpul administrației Trump călătoriile în Cuba vor fi restricționate din nou. Acest fapt ar putea încetini procesul de extindere a parteneriatelor între bisericile din SUA și Cuba. Expertul baptist în domeniul misiunii, Jason Carlisle spune că îmbunătățirea relațiilor între SUA și Cuba a încurajat misionariatul.

Jason Carlisle: Orice lider entuziasmat care încearcă să se implice la nivel mondial, care vrea să trimită misionari din biserica sa într-o țară cu creștini, se gândește la Cuba.
Deocamdată pastorii cubanezi și liderii de misiuni din SUA sunt precauți, dar optimiști. Biserica cubaneză a dovedit deja că poate supraviețui. Ba mai mult, poate prospera în condiții dificile.

Cuba fara Fidel Castro

Tatăl senatorului Ted Cruz a fugit din Cuba și mătușa lui a fost închisă și torturată de către Castro. Fidel Castro a ajuns la putere cu promisiunea unei utopii socialiste. A transformat insula într-o închisoare săracă. Înainte de Castro, nivelul de trai din Cuba a fost unul dintre cele mai înalte din lume. După Castro, Cuba este una dintre cele mai sărace țări din lume. Duminică, pe străzile din Havana, a domnit o liniște înspăimântătoare. În Miami, un oraș construit de exilați cubanezi, a domnit euforia. De-a lungul deceniilor în care Fidel Castro s-a aflat la putere, milioane de oameni au avut de suferit. Și-a pedepsit oponenții cu închisoare sau cu moartea, i-a obligat pe cubanezi să meargă în exil și i-a separat de familiile lor. Cubanezii din Miami știu că mai este un Castro la putere. Raul Castro, fratele lui Fidel și președintele țării este la conducere încă din 2008.

Fidel Castro a împărțit lumea atât cât a fost în viață, cât și după moarte. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a spus despre dictatorul comunist brutal că a fost un lider deosebit care și-a servit țara. Președintele irlandez Michael Higgins a spus că Castro a luptat pentru libertate și pentru cei oprimați. Washington Post a scris inițial despre Castro că a fost un îndrumător spiritual. Apoi a schimbat titlul în îndrumător politic. Ileana Ros-Lehtinen, originară din Cuba și membră a congresului Statelor Unite ale Americii are o altă opinie.

Ileana Ros-Lehtinen: Adevărul este că a fost un criminal sadic, din cauza căruia cele 11 milioane de locuitori din Cuba au suferit foarte mult. Nu ar trebui venerat, ci discreditat.
Tatăl senatorului Ted Cruz a fugit din Cuba și mătușa lui a fost închisă și torturată de către Castro. El spune că SUA nu ar trebui să trimită un reprezentant la înmormântare. Fidel Castro a ajuns la putere cu promisiunea unei utopii socialiste. A transformat insula într-o închisoare săracă. Înainte de Castro, nivelul de trai din Cuba a fost unul dintre cele mai înalte din lume. După Castro, Cuba este una dintre cele mai sărace țări din lume. Duminică, pe străzile din Havana, a domnit o liniște înspăimântătoare. În Miami, un oraș construit de exilați cubanezi, a domnit euforia. De-a lungul deceniilor în care Fidel Castro s-a aflat la putere, milioane de oameni au avut de suferit. Și-a pedepsit oponenții cu închisoare sau cu moartea, i-a obligat pe cubanezi să meargă în exil și i-a separat de familiile lor. Cubanezii din Miami știu că mai este un Castro la putere. Raul Castro, fratele lui Fidel și președintele țării este la conducere încă din 2008.

Vivian Urbieta: Represiunea continuă. Nu avem libertate.
După Raul, se pare că va urma la putere Miguel Diaz-Canel de 56 de ani care a rămas loial lui Castro și are o imagine de birocrat rigid. Cum vor evolua relațiile dintre SUA și Cuba? Președintele Obama a lucrat la strângerea relațiilor diplomatice însă președintele ales, Donald Trump se pare că va aduce schimbări în acest sens.

Donald Trump: Vom schimba înțelegerea unilaterală încheiată de Obama dacă nu reușim să încheiem înțelegerea pe care o vrem și înțelegerea pe care oamenii din Cuba o merită.
În declarația sa, Trump l-a numit pe Castro un dictator brutal care și-a oprimat poporul timp de aproape șase decenii. Moștenirea lăsată de Fidel Castro este de plutoane de execuție, moarte, suferință inimaginabilă, de sărăcie și de negarea drepturilor fundamentale ale omului. În declarația sa, Obama a evitat să îl laude pe dictator și a spus doar că istoria va judeca.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    dec. 16, 2016 @ 02:17:03

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: