Nelu Brie – Cel neprihănit va trăi prin credinta – Mesaj de Anul Nou 31 decembrie 2016

nelu-brie-1

TEXT Evrei 10:23;35-39, cap. 11:1

 23 * ţinem fără şovăire la mărturisirea nădejdii noastre, căci credincios** este Cel ce a făcut făgăduinţa.

35 Să nu vă părăsiţi dar încrederea voastră, pe care o aşteaptă o mare răsplătire!
36 Căci* aveţi nevoie de răbdare, ca, după ce aţi împlinit voia lui Dumnezeu, să puteţi căpăta** ce v-a fost făgăduit.
37 „Încă* puţină, foarte puţină vreme”, şi „Cel** ce vine va veni şi nu va zăbovi.
38 Şi cel neprihănit* va trăi prin credinţă, dar, dacă dă înapoi, sufletul Meu nu găseşte plăcere în el.”
39 Noi însă nu suntem din aceia care* dau înapoi ca să se piardă, ci din aceia care au credinţă** pentru mântuirea sufletului.

11: 1 Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile* nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd.

Unii dintre noi ne gandim la trecutul experimentat in anul 2016 cu regrete. Ne-am fi dorit ca anumite lucruri sa nu se fi intamplat. E posibil ca amintirea lor sa apese pe constiinta noastra: O, ce bine ar fi fost ca acel ceva sa nu fi fost.  Ce facem acum la cumpana dintre ani cand ne gandim la acele lucruri? Mai putem da noi inapi timpul, ca sa putem sa le schimbam? Mai putem noi invarti inapoi ceasul si sa retraim acel moment ca sa facem altfel? Nu mai putem sa facem nimic. Putem insa sa ne incredem in Cel care a promis ca mantuirea este prin credinta. Putem sa ne bizuim pe acela care a spus ca omul este socotit inaintea lui Dumnezeu  neprihanit prin credinta. Si acest trecut de care nu ne putem spala singuri, il putem aduce la picioarele Domnului Isus Hristos si mantuirea noastra sa o fundamentam pe credinta. Cel care a promis se tine de cuvant. Si cel neprihanit va trai prin credinta. Frati si surori, daca stau pe spatele nostru unele apasari a unor fapte care le-am experimentat in 2016, va chem sa nu pasim cu ele in 2017 neaduse la crucea Domnului Isus. Ne vom ruga in seara aceasta si in rugaciunea pe care o vam aduce la Dumnezeu, va indemn sa veniti cu viata dvs. inaintea Domnului. Si sa-I spuneti: Doamne Isuse, Tu ai murit pentru mine. Prin credinta primesc iertarea de la Tine. Prin credinta, primesc de la Tine eliberare de acel trecut. Prin credinta, primesc de la Tine putere ca sa traiesc o viata noua. Cel neprihanit va trai prin credinta. 

In imprejurari ca din aceasta seara, (a anului nou) oamenii obisnuiesc sa-si faca o analiza, bilantul, socotelile. Sa priveasca in urma, sa se intrebe ce a fost, cum a fost, ce ar fi putut altfel fi? Ce a fost bun? Ce ar fi putut fi mai bun? Ne uitam ce ar fi in viitor cu speranta la gandul ca un nou an ne va pune in fata unor perspective noi, a unor oportunitati noi si cu ajutorul lui Dumnezeu vom avea izbanda. In aceasta seara am pe inima sa va impartasesc un mesaj despre credinta.

Unii oameni privesc cu ingrijorare viitorul, cu teama chiar. Evolutiile ultimelor luni, ani, nu par a fi incurajatoare pentru omul care traieste pentru lumea aceasta. Traind in aceasta lume putem fi usor invaluiti de o multime de ingrijorari care ne iau indrazneala si curajul. Mi-aduc aminte de cuvantul Domnului: Cel neprihanit va trai, VA TRAI, va trai prin credinta. Credinta este una dintre particularitatile esentiale ale copilului lui Dumnezeu. Va chem, stimati frati, ca acum la incheierea acestui an, pasind in cel nou, sa avem in suflet credinta. Ieri, astazi, am meditat ce sa va spun in aceasta seara. Acesta este cuvantul care l-am primit de la Dumnezeu: Cel neprihanit va trai prin credinta. Sa pasim in anul cel nou cu credinta si fiecare zi a lui sa o traim cu credinta. E Dumnezeu cu noi. Fara credinta este cu neputinta sa fim placuti lui Dumnezeu. Fara credinta este cu neputinta sa stam in picioare si sa biruim.

Profetul Isaia a slujit lui Dumnezeu intr-un moment de mare cumpana pentru generatia lui. Era razboi. Natiuni mult mai puternice decat Israel au navalit si s-a intamplat ca au facut aliati chiar din semintiile poporului Israel ca sa nimiceasca pe cei care au mai ramas langa Dumnezeu. Sirienii si Efraim. Cuvantul Domnului a vorbit lui Isaia. Isaia s-a dus in fata imparatului Ahaz si i-a spus urmatorul cuvant:‘Ia seama şi fii liniştit; nu te teme de nimic şi să nu ţi se moaie inima din pricina acestor două cozi de tăciuni care fumegă: din pricina mâniei lui Reţin şi a Siriei şi din pricina fiului lui Remalia! -i: ‘Ia seama şi fii liniştit; nu te teme de nimic şi să nu ţi se moaie inima din pricina acestor două cozi de tăciuni care fumegă:Isaia 7:4 si cuvantul continua – 7 Căci aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu: «Aşa* ceva nu se va întâmpla şi nu va avea loc. 8 Căci* Damascul va fi capitala Siriei şi Reţin va fi capitala Damascului. Şi peste şaizeci şi cinci de ani, Efraim va fi nimicit şi nu va mai fi un popor. 9 Samaria va fi capitala lui Efraim, şi fiul lui Remalia va fi capul Samariei. Dacă* nu credeţi, nu veţi sta în picioare».’”.

Iata ce cuvant: Dacă* nu credeţi, nu veţi sta în picioare. Ne asteapta un an, nu stim ce ne va rezerva. Nu stim ce va aduce. Nu stim ce intamplari vor fi, ce evolutii vor fi, ce va veni peste natiuni, ce va fi peste lume. Nu stim. E posibil ca in urmatoarele saptamani, in urmatoarele luni, lumea sa se confrunte cu niste evolutii cu totul neasteptate. Niste circumstante cu totul neasteptate. Cel care este Stapan peste viitor este Domnul. Dar pentru noi, copiii lui Dumnezeu, ramane acest cuvant: CEL NEPRIHANIT VA TRAI PRIN CREDINTA si cuvantul: DACA NU CREDETI, NU VETI STA IN PICIOARE. Dar, noi facem parte dintre cei care cred si care au credinta pentru mantuirea sufletului. Sigur ca pot fi si momente de indoiala in viata noastra. Putem trece prin momente de slabiciune. Un om al lui Dumnezeu, intr-o imprejurare, a spus ca lauda lui catre Dumnezeu nu s-a nascut pe muntele Schimbarii la Fata, ci s-a nascut in cuptorul indoielilor. Pot fi indoieli. Dar cel neprihanit va persevera si va birui prin credinta. Asa sa ne ajute Dumnezeu pe fiecare.

In esenta, credinta se bazeaza pe promisiunea lui Dumnezeu si in acelasi timp pe caracterul lui Dumnezeu. Sunt doua aspecte fundamentale care stau ca baza a credintei: promisiunea lui Dumnezeu si caracterul lui Dumnezeu. Cuvantul Domnului, in Epistola catre Evrei, in pasajul pe care l-am citit, ne spune ca Dumnezeu, care a fagaduit, este credincios si va implini ceea ce El a spus. Să ţinem fără şovăire la mărturisirea nădejdii noastre, căci credincios este Cel ce a făcut făgăduinţa. – Evrei 10:23 Iata, dar, temeiul credintei. Intai de toate este promisiunea lui Dumnezeu. Dumnezeu a facut fagaduinta. Si apoi este credinciosia Lui. Dumnezeu este credincios fagaduintelor facute. El a facut promisiuni poporului Sau si este hotarat sa tina aceste promisiuni. Faptul ca la baza credintei se gaseste fagaduinta lui Dumnezeu este subliniat si in cuvantul pe care l-am citit, vers. 35 – Să nu vă părăsiţi dar încrederea voastră, pe care o aşteaptă o mare răsplătire!  36 Căci* aveţi nevoie de răbdare, ca, după ce aţi împlinit voia lui Dumnezeu, să puteţi căpăta** ce v-a fost făgăduit. Credinta se bazeaza pe fagaduinta lui Dumnezeu. Dumnezeu a promis ceea ce Dumnezeu a promis, va face. 

In Epistola catre Romani 4:20-21 gasim un cuvant care ne incurajeaza sa avem credinta. Iata ce e scris despre Avram, omul lui Dumnezeu, care a fost numit tatal celor credinciosi. Dumnezeu a facut lui Avram o promisiune. Dumnezeu a vorbit despre acea promisiune si pana la implinirea promisiunii a trecut mult timp. Iata ce este scris aici: El nu s-a îndoit de făgăduinţa lui Dumnezeu, prin necredinţă, ci, întărit prin credinţa lui, a dat slavă lui Dumnezeu,21 deplin încredinţat că El ce făgăduieşte poate* să şi împlinească.Romani 4:20-21 Promisiunea lui Dumnezeu si credinciosia lui Dumnezeu. Dumnezeu a promis si Dumnezeu este credincios. Fagaduintele si caracterul lui Dumnezeu sunt razem pentru credinta noastra. 

Frati si surori, Domnul e cu noi. Domnul va fi cu noi. El ne va pazi. Ne va insoti. Ne va impartasi din biruintele Sale. Va chem ca in anul 2017 intrand, sa pasim prin credinta. Cel neprihanit va trai prin credinta si cu ajutorul lui Dumnezeu vom face parte din cei biruitori. Dumnezeu a promis. Dumnezeu este credincios.

Pe de alta parte, vazuta din perspectiva noastra, credinta are la baza trei alte aspecte foarte importante si ele.

I. Intai este RABDAREA. Credinta se fundamenteaza pe rabdare. Daca Dumnezeu a promis, El se va tine. Si ceea ce Dumnezeu a facut candva pentru cineva, poate sa faca oricand pentur oricine. Dumnezeu este credincios. Este necesar sa abordam viata de zi cu zi cu rabdarea care o are in suflet cel care se bizuie pe Dumnezeu. Nu stim ce se va intampla si nu stim ce asteptari avem sau aveti din partea lui Dumnezeu. Fiecare isi cunoaste inima si starea lui. Va chem sa avem rabdare. Daca Dumnezeu ti-a fagaduit ceva, Dumnezeu se va tine de cele fagaduite. Credinta implica rabdarea. O asteptare in rabdare, Dumnezeu va binecuvanta pe cel care stie sa astepte in rabdare.

II. Pe de alta parte, credinta se bazeaza pe nadejde, pe speranta. Ea are si aceasta conotatie. Rabdarea si speranta. Cand ne gasim la starea prezenta, la momentul in care ne gasim, la imprejurarile pe care le avem, le privim cu rabdarea credintei si pe viitor asteptam nadejdea celui care a fagaduit ca va fi cu noi. Numele Lui sa fie slavit in veac. Cu privire la aceasta rabdare si cu privire la speranta, Cuvantul Domnului ne spune in Epistola catre Evrei cap. 11 despre Moise –  24 Prin credinţă Moise*, când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui Faraon,  25 ci a vrut* mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului. 26 El socotea ocara* lui Hristos ca o mai mare bogăţie decât comorile Egiptului, pentru că avea ochii pironiţi spre răsplătire**. Evrei 11:24-26. Acestui om i s-a facut o fagaduinta. El a privit cu credinta  promisiunea lui Dumnezeu cu speranta  si in aceasi timp, conditia prezenta in care se gasea, cu rabdare. 

III. Credinta, de asemenea,  se intemeiaza si pe loialitate, pe credinciosia noastra, pe consecventa noastra. Va trebui, in zilele anului 2017, sa fim fideli lui Dumnezeu ceas cu ceas. Va chem sa luam aceasta hotarare acum: Fideli lui Dumnezeu ceas cu ceas. In fiecare zi sa ne inarmam cu rabdare. In fiecare zi sa privim viitorul cu speranta. Cel care a fagaduit este credincios si isi va implini fagaduinta. Slavit sa fie numele Lui. Si in fiecare ceas, in fiecare zi sa fim loiali. Cel neprihanit va trai prin credinta.

Acest cuvant a lui Dumnezeu poate sa ne dea viata. Cel neprihanit va trai prin credinta. Acest cuvant a lui Dumnezeu ne poate ridica, ne poate intari, ne poate da viata. Nu stim prin ce vom trece, dar tineti minte, cel neprihanit va trai prin credinta. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom face parte din biruitori. Sa fim loiali. Ceea ce ne ramane noua de facut, sa fie facut.

Notite pana la minutul 80:00, mai sunt aprox 30 de minute din predica.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: