Germania, în fața CEDO pentru decăderea din drepturi a unor părinți care fac homeschooling

cedo

În cauza Wunderlich c. Germania (nr. 18925/15), Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va judeca decăderea din drepturi, de către statul german, a unor părinți care au optat pentru instruirea copiilor lor în așa-numita „educație acasă” (homeschooling), interzisă în Germania.

La fel ca Turcia, Germania este una din foarte puținele țări europene care interzic complet educarea acasă. Această interdicție a fost acceptată anterior de CEDO (cauza Konrad c. Germania, nr. 35504/03, cauză adusă în fața Curții de o familie creștină. Curtea a dat atunci o interpretare foarte etatistă a dreptului la educație, decizând că prohibiția este justificată „de interesul general al societății în evitarea apariției unor societăți paralele bazate pe convingeri filosofice separate și pe importanța integrării minorităților în societate.

familia-wunderlich-foto-hslda

Familia Wunderlich FOTO HSLDA 

 

Faptele din cauza curentă sunt mai acute însă decât cele din cauza Konrad, întrucât aici copiii au fost scoși fizic de sub custodia părinților naturali. Dirk și Petra Wunderlich, după ce au trăit în mai multe țări europene, s-au întors în Germania și, cunoscând că aici homeschooling-ul este interzis în baza unei legi din 1918, au solicitat o audiență la autoritatra școlară pentru a obține o dispensă. Biroul pentru Asistență Socială, Protecția Tinerilor și Ajutorarea Familiilor (Jugendamt) a refuzat cererea și a deferit părinții justiției pentru „punerea în pericol a copiilor”. Autoritățile germane, temându-se că familia va „fugi” în Franța, unde ducația acasă este permisă, au intervenit în data de 29 august 2013 cu mai mult de 30 de polițiști și lucrători ai serviciilor sociale, luând copiii cu forța și dându-i în plasament.

Părinții și-au redobândit drepturile după o lungă și dificilă procedură care a durat peste 3 ani, la capătul căreia s-a demonstrat că copiii nu numai că nu fuseseră „în pericol” deloc, dar fuseseră educație temeinic și echilibrat.

La 14 aprilie 2015, familia a reclamat cauza la CEDO, cu o plângere pentru violarea vieții private și de familie (art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului) ca și a dreptului părinților de a-și educa copiii în conformitate cu convingerile lor religioase și filosofice (art. 2 al primului Protocol adițional la Convenție).

Afla mai mult aici – http://www.culturavietii.ro/2017/01/11/germania-cedo-decaderea-din-drepturi-parinti-homeschooling/

2 comentarii (+add yours?)

 1. Gheorghe Lavric
  ian. 13, 2017 @ 18:01:27

  CINSTE LOR Cu Dumnezeu esti nemuritor…,,6. Ionatan a zis tanarului care-i purta armele: „Vino, si sa patrundem pana la straja acestor netaiati imprejur. Poate ca Domnul va lucra pentru noi, caci nimic nu impiedica pe Domnul sa dea izbavire printr-un mic numar ca si printr-un mare numar.” 15. A intrat groaza in tabara, in tara si in tot poporul; straja si chiar si pradatorii s-au inspaimantat; tara s-a ingrozit. Era groaza lui Dumnezeu. 1 Samuel cap 14

  • rodi
   ian. 13, 2017 @ 22:58:49

   Dumnezeu ridica familii impotriva sistemelor lumii, ca odinioara pe David impotriva lui Goliat. Dumnezeu sa le dea victorie acestei familii!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: