Ioan Panican – ISUS, REGELE POLONIEI

  O stire care face inconjurul lumii, pe 19 Noiembrie, Polonia anunta in prezenta presedintelui polonez,  si de fata cu toti ierarhii, la cel mai mare eveniment care-l aniversau, 1.050 de ani de la crestinarea Poloniei, ca Isus este Regele Poloniei si ca prin acest anunt practic Polonia face cunoscut intregii lumi setul de valori la care se va raporta aceasta tara de azi inainte. Gest fara precedent. Presedintele n-a fost surprins de aceasta declaratie, din moment ce preia pe saitul prezidential si nu declara ca polonezii sunt niste fanatici religiosi, ci preia si sustine ceea ce arata ca  a fost gandit, premeditat si n-a fost ceva, nu l-a luat pe unul gura inainte, sa anunte asa ceva.  De ce face Polonia acest lucru? Sunt multe motive…..

Ioan Panican: Mi-am adus aminte in zilele astea, in 1994, intre laureatii premiului Nobel a fost si un matematician, un profesor de la Universitatea din Princeton- John Nash. Si in discursul pe care l-a rostit, cand a primit premiul la Stockholm, in Aula Academiei Suedeze, printre altele, a spus: Eu ma ocup de zeci de ani cu numerele si am incercat  sa gasesc in profesia mea ceva rational si logic si n-am gasit. In calatoria mea, am ajuns si in domeniul fizic si-n domeniul metafizic printre iluzii si inapoi. Si zice, la un moment dat, printr-o minune, am avut cea mai importanta descoperire a carierei mele. Si am descoperit ca in ecuatiile misterioase ale iubirii se gaseste din belsug si ratiunea si logica. Si s-a uitat spre sotia lui care era in sala si a spus: Numai datorita tie, draga mea, eu sunt in aceasta seara aici. Pentru foarte multi ani, profesorul acesta, Nash, a trecut prin lupte de natura spirituala foarte dure, foarte puternice. Si sotia dumnealui, nu numai ca i-a fost alaturi, n-a vrut cu nici un chip sa cedeze. Si l-a sustinut, si l-a sustinut, si l-a sustinut si pana la urma, asa cum spunea ea tot timpul: „Vom birui. Vom birui. Vom birui.” Au biruit. Si mai apoi, el adauga si spune: „Am descoperit ca tu esti ratiuneaexistentei mele. Tu esti adevarata mea ratiune de-a exista.” Si mai adauga: „De fapt, tu esti intreaga mea ratiune. Multumesc. ” Cu asta si-a incheiat  discursul. O reactie pe masura. Oamenii s-au ridicat in picioare, impresionati si atinsi in inima de cuvantul acesta foarte important.

Ecuatiile misterioase ale iubirii. Si, Dostoevski spune in Fratii Karamazov, intr-un loc foarte important, in care unul dintre cei doi  participanti la dezbaterea asta cu privire la viata, suferinta, Dumnezeu, creatie si toate celelalte, zice: „Eu cred ca exista o armonie divina. Dar, n-am ajuns inca sa o descopar, sa o cunosc , sa intru in ea.” Ce expresie splendida: Armonia divina si ecuatiile misterioase ale iubirii.

Si noi vrem sa fie, in societatea romaneasca, o schimbare, nu de forma, cum se tot intampla de 25, 26 de ani, ci o schimbare de fond.Si schimbarea unei societati incepe de la schimbarea inimii si miracolul asta nu-l poate face decat credinta. Toate aceste programe politice si economice, care altfel sunt necesare, nu sunt suficiente  cata vreme nu se adreseaza si constiintei incarcate, adica sufletului omenesc.

Ce s-a intamplat in POLONIA si ce se intampla in POLONIA de zeci de ani? 

Cu cateva zile in urma, 19 noiembrie, la Catedrala Milostivirii Divine, de la Cracovia, au celebrat ei pentru mai multe saptamani, implinirea 1.050 de ani de cand a ajuns Evanghelia si pe taram polonez, de increstinare, cum spun ei. Si asta a fost varful evenimentelor care au celebrat acesti 1.050 de ani. Si aici, la Catedrala Milostivirii Divine, toti ierarhii din Polonia si de aici de la Cracovia si mai apoi presedintele Andrei Duda, Sebastian DUda, ca are si un nume foarte important, presedinte tanar, de 44 de ani. Si ei au declarat intr-un mod, sunt deplin incredintat, extrem de sincer, cu extraordinara demnitate si onoare ca ISUS ESTE REGELE POLONIEI si EL ESTE REGELE POPORULUI POLONEZ. Si El nu trebuie intronizat ca un rege pamantesc, (cum au fost ceilalti regi ai Poloniei, pentru ca EL ESTE DEASUPRA TUTUROR ACESTOR IMPARATII PAMANTESTI, dar EL ESTE PROCLAMAT, DE NOI, REGE AL POLONIEI. Si cu acest prilej, REGE AL POPORULUI POLONEZ. Presedintele a preluat pe saitul administratiei prezidentiale de la Varsovia, tot acest demers, comunicat.

Radu Moraru:  Si noi suntem deplin incredintati ca si dumnealui impreuna cu cei care au celebrat sarbatoarea aceasta importanta contribuie in egala masura fata de alti presedinti de state care isi permit sa calce in picioare vointa majoritatii. In toata lumea se vorbeste si Polonia este unul dintre promotorii acestui concept de stat national. Statul national poate salva si Uniunea Europeana si modelul e destul de simplu. Asa cum America e un stat federal si fiecare stat contribuie la dezvoltarea si spurematia Statelor Unite, doar statele nationale puternice, care pot controla coruptia, intoleranta si toate celelalte , pot sa salveze Uniunea Europeana. Deci, in statele acestea, Romania este cel mai rau exemplu. Avem politicieni care sunt total impotriva poporului

Ioan Panican – Este o politica santi-crestina, santi-umana, santi-national. Ati amintit de Statele Unite ale Americii, parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii au avut drept de viza, o singura natiune sub domnia lui Hristos. Este absolut acelasi lucru.

Radu Moraru: O stire care face inconjurul lumii, pe 19 Noiembrie, Polonia anunta in prezenta presedintelui polonez,  si de fata cu toti ierarhii, la cel mai mare eveniment care-l aniversau, 1.050 de ani de la crestinarea Poloniei, ca Isus este Regele Poloniei si ca prin acest anunt practic Polonia face cunoscut intregii lumi setul de valori la care se va raporta aceasta tara de azi inainte. Gest fara precedent. Presedintele n-a fost surprins de aceasta declaratie, din moment ce preia pe saitul prezidential si nu declara ca polonezii sunt niste fanatici religiosi, ci preia si sustine ceea ce arata ca  a fost gandit, premeditat si n-a fost ceva, nu l-a luat pe unul gura inainte, sa anunte asa ceva.  De ce face Polonia acest lucru? Sunt multe motive si abia astept sa le spuna dl Panican. Eu m-am gandit la unul la care ma handesc ca nu v-ati gandit…

Ioan Panican: Cum spuneam despre ecuatia asta a iubirii. Telul crestinismului este dragostea intre oameni. Si invatatura crestina, si aici, va rog atentie sporita, nu spune intai de toate ca trebuie sa fim oameni buni. Ci, mai cu seama, ca trebuie sa fim luptatori pentru triumful binelui. Si un om care lupta pentru triumful binelui este tot timpul in luptaEste un luptator. Si un astfel de luptator nu lupta cu raul in general. cu raul abstract, ci doar cu institutii rele, ci si cu oameni rai. Noi spunem in rugaciunea Tatal nostru: „Vie imparatia Ta.” Eu nu vreau o imparatie in viitor doar, ci vreau acea armonie divina. Sau simfonie divina, cum o numeste Beethoven. Astazi, Polonia lupta pentru ca astazi aceasta imparatie de dreptate, de adevar si de dragoste  sa triumfe in intreaga societate poloneza si asa ar trebui sa ne dorim si noi si aici in Romania si in toate tarile crestine sau necrestine de pe pamant.

Radu Moraru: Cand un stat isi asuma asta, e mai mult decat ce ati spus dvs. ca asta este doar motto-ul, cum ati zis de Statele Unite ca si-au ales in 1956 motto-ul tarii „In God we trust”. Asta face astazi Polonia. Spune: Nu punem „In God we trust” pe bancnote, ci spunem: „Isus, is our King.” Deci, similar. Intrebarea este: De ce face Polonia astazi acest gest pentru ca pana la urma Polonia este aceeasi tara credincioasa, catolica, e adevarat, care l-a dat si pe Papa Ioan Paul II, care a iesit cu bine chiar si din dictatura lui Jaruzelski prin acel lider de sindicat. Pana la urma, Polonia a cazut in picioare. Polonia a cazut in picioare si dupa ce a intrat in Uniunea Europeana. A reusit sa spuna: „NU. Noi aici ne oprim si ne vedem de drumul nostru.” Dar, de ce face acest demers? Ca stat, ma refer.

Ioan Panican: Corect. Nu numai acum in 19 noiembrie Polonia a facut prin episcopii ei  aceasta sublima, foarte necesara, si nu neaparat senzationala si naturala declaratie marturisire de credinta, ci intodeauna. Si la noi in Romania, marii voievozi au dus exact aceeasi lupta. Ei erau  statul si impreuna cu ei  tot timpul au fost slujitorii bisericii. Si episcopi si mitropoliti, si preoti, bisericile toate trageau clopotele si asa mai departe. Intotdeauna, pretutindeni in lume, au fost alaturi si au mers mana in mana si umar langa umar, si asa numita putere laica, statul, puterea politica si puterea religioasa. Ce-au spus ei? Zice: Episcopii catolici din Polonia impreuna cu presedintele Andrei Duda, au proclamat pe Isus Hristos Rege al Poloniei, sambata, si au cerut ca El sa stapaneasca peste natiunea lor, peste poporul lor si peste liderul lor politic. Este liderul lor national prezent acolo.

Si dupa ceremonia de sambata, episcopul lor Andrei Czaja a spus: Nu este o declaratie de Hristos ca Rege pentru ca El este Rege. Nu este o declaratie a lui Hristos ca Rege al Poloniei, caci Imparatia Lui nu este numai pe acest pamant, ci domnia Lui este peste intreg universul. Si mai departe zice, cateva din rugaciunile cu acest prilej: „În inimile noastre, domneste Tu, Hristoase! În familiile noastre, domneste Tu, Hristoase! În școlile și universitățile noastre, domneste Tu, Hristoase,” a fost rugăciunea ceremoniei. „Prin intermediul națiunii poloneze, domneste Tu, Hristoase! … ne angajăm să apărăm închinarea Ta sfântă și să predicam slava Ta regală, Hristos Regele nostru, promitem. Si acum, fiti foarte atenti: .. „Încredințăm poporul polonez și liderii polonezi, in mana Ta. Fa-i să exercite puterea în mod echitabil și în conformitate cu legile Tale … domneste-ne Tu, Hristos!  Imparateste în patria noastră si în fiecare națiune – pentru o mai mare slava a Preasfintei Treimi și pentru mântuirea omenirii.”

Asta nu-i un cuvant de exceptionala generozitate, acesta e un cuvant venit din acea lume de stadiu  superior. Cum spun eu mereu despre crestini, au descoperit lumea aceasta extrasenzoriala, la fel cum Columb a descoperit un continent necunoscut celoralti oameni.

Transcriere pana la minutul 6.

ISUS – REGELE POLONIEI – Partea 3

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: