Trump îl înlocuiește pe Obama – implicații pentru Israel și Orientul Mijlociu

Israelul așteaptă acum să vadă cum va schimba administrația Trump situația din Orientul Mijlociu.

Mike Huckabee – Cu deciziile sale de până acum, putem spune că Orientul Mijlociu n-a mai văzut pe cineva asemenea lui Trump.

Învestirea președintelui Trump marchează ceva ce mulți speră să fie începutul unor relații mai bune între SUA și Israel. Vreme de opt ani, fostul președinte Obama a fost adesea aspru cu premierul Benjamin Netanyahu și politicile sale. Acum, se pare că vom avea parte de o schimbare majoră.

Când alegerea lui Donald Trump a uimit întreaga lume, unii știau deja că asta însemna o schimbare a relațiilor dintre SUA și Israel. Va fi o diferență ca de la cer la pământ. Va fi o schimbare dramatică și imediată, fără nicio îndoială.

Fostul guvernator Mike Huckabee percepe o diferență majoră față de ultimii opt ani – Sunt foarte optimist în privința anilor care vin și cred că aceștia vor marca o reală îmbunătățire a relațiilor dintre Israel și SUA.

De un lucru suntem siguri: Donald Trump e un om care aduce schimbare. Becky Norton Dunlop, membră a echipei lui Trump, crede că acesta va promova o nouă abordare a vechilor probleme din Orientul Mijlociu.
Acesta e unul dintre motivele pentru care israelienii cărora nu le plăcea vechiul mod de lucru sunt optimiști și plini de speranță. Ei văd că, datorită noului președinte, America își va regândi poziția față de aceste vechi probleme.

Huckabee vede soluția celor două state, care plănuia ca palestinienii și evreii să locuiască împreună, ca pe o problemă veche, iar o alta e refuzul de a muta ambasada americană la Ierusalim. El se așteaptă ca David Friedman, nominalizat de Trump la funcția de ambasador în Israel, să ia parte la implementarea acestor schimbări. El crede cu tărie că trebuie să oprim mișcarea BDS, care a cauzat greutăți nu doar Israelului, ci și arabilor de aici.

Cred că el va conduce operațiunea de mutare a ambasadei și cred că va lucra în a pune capăt, odată pentru totdeauna, la ceea ce eu consider a fi o politică imposibilă, irațională, numită „soluția celor două state”, pe care au înaintat-o atât democrații, cât și republicanii.

Concluzia e că vom avea o perspectivă nouă și nu vom mai lucra cu aceiași oameni de până acum. Cu deciziile sale de până acum, putem spune că Orientul Mijlociu n-a mai văzut pe cineva asemenea lui Trump.

În ultimele zile ale mandatului său, Obama a încercat să schimbe dinamica procesului de pace israeliano-palestinian. A dat ordin ca SUA să se abțină de la votarea Rezoluției 2334, ce declara părți din Ierusalim și ținuturile biblice Iudeea și Samaria ca fiind teritorii palestiniene aflate sub ocupație.

Apoi, mulți se așteptau ca Summitul de Pace de la Paris să pună Israelul la colț, însă conferința s-a încheiat mai degrabă cu un eșec. Peste 70 de națiuni au trimis reprezentanți la Summitul de Pace de la Paris, printre care peste 30 de miniștri de externe, însă rezoluția finală nu a adus nimic nou.

Obiectivul nostru principal este să afirmăm cu tărie că soluția celor două state e singura posibilă, singura ce răspunde aspirațiilor legitime și drepturilor ambelor părți.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus însă că summitul face pacea și mai greu de obținut.
Pune piedici și mai mari în calea păcii deoarece întărește poziția palestinienilor, punând piedici în calea negocierilor fără condiții prealabile.

Israelul era îngrijorat că summitul va deveni o pistă de lansare pentru o nouă rezoluție anti-Israel la ONU. SUA s-a abținut, permițând astfel Rezoluției 2334 să fie adoptată înainte de Crăciun.
Fostul Secretar de Stat John Kerry l-a sunat pe Netanyahu, asigurându-l că lucrul acesta nu se va întâmpla.

Reporterul CBN John Waage a spus că afirmația lui Kerry e un semnal al unei tranziții majore – Cred că ar putea fi un punct de referință din punct de vedere diplomatic, deoarece viitoarea administrație Trump a arătat că nu va menține trendul de până acum.

În ultimii 14 ani, ne-am obișnuit ca Israelul să facă mereu sacrificii dureroase pentru a menține pacea cu palestinienii. Israelul așteaptă acum să vadă cum va schimba administrația Trump situația din Orientul Mijlociu.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 01, 2017 @ 01:28:42

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: