Fugiti de idolatrie – A doua porunca – Lazar Gog

lazar-gog

Este in tendinta omului sa venereze lucruri, creatia, mai mult decat pe Creator. De aceea avem a doua porunca in Decalog. Aceasta a doua porunca ne invata cum sa ne inchinam lui Dumnezeu din perspectiva spirituala.

TEXT Exod 20:4-6

4 Să* nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul.
5 Să nu* te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti, căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos**, care† pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc
6 şi Mă îndur* până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.

A doua porunca: Sa nu iti faci chip cioplit.

Prima porunca privea trei lucruri fundamentale:

 1. Persoana lui Dumnezeu – Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau.
 2. Puterea lui Dumnezeu – …Care te-am scos din tara Egiptului, din casa robiei.
 3. Preceptele lui Dumnezeu – Sa nu ai alti dumnezei in afara de Mine. E un precept. Este o porunca. Este un plan divin, o invatatura divina. Aceasta inseamna precept.

Prima porunca prin excelenta se refera  la inchinarea noastra inaintea lui Dumnezeu si sa-L vedem pe Dumnezeu fara de rivali, chiar daca in inima ta se naste gandul acesta, sa te uiti in alta parte, sa te inchini in alta parte. Dumnezeu trebuie sa fie Dumnezeu. El nu are comparatie si nu isi da gloria si slava nimanui altuia.

Aceasta a doua porunca ne invata cum sa ne inchinam lui Dumnezeu din perspectiva spirituala. Ne vom uita la trei lucruri pe care Cuvantul Domnului din gura lui Dumnezeu, revelat lui Moise, trei lucruri care ni le spune si noua.

I. Domnul interzice imitarea lucrurilor spirituale. Si aici, spune foarte calr in vers. 4 –4 Să* nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul. Actul inchinarii, a aplecarii inaintea lui Dumnezeu, a slujirii lui Dumnezeu, a ascultarii de Dumnezeu trebuie facut intr-o maniera spirituala. Este in tendinta oamenilor ca oameni sa se inchina la lucruri. De ex. este aceasta carte celebra si s-a facut si film care a fost foarte popular, mai ales in cercurile crestine: The Robe- adica, Camasa lui Hristos. Povestea populara este aceasta, sa poti sa intri in posesia acestei camasi care a imbracat-o Hristos, pe care au castigat-o la zaruri  soldatii romani cand l-au rastignit si daca te atingi de aceasta camasa, te vindeci. Aduceti-va aminte ca in Israel, Dumnezeu i-a spus lui Moise la un moment dat sa faca un sarpe de arama pentru cei care erau muscati de serpi in pustiu si mureau la veninul serpilor. Si Dumnezeu le-a cerut israelitilor din vremea aceea, a zis prin Moise: Sarpele acesta pe care l-am inaltat pe o prajina, va uitati cand sunteti muscati de un sarpe doar la sarpele acesta de arama si veti fi vindecati. Aceasta presupunea credinta. Si oamenii se vindecau. Necazul a fost ca daca sarpele a durat peste ani, au ajuns sa se inchine la el.

Este in tendinta omului sa venereze lucruri, creatia, mai mult decat pe Creator. De aceea avem aceasta porunca in decalog, a doua porunca: Sa nu iti faci chip cioplit. Daca cititi cu atentie cap. 4 din Deuteronom, in cap. 4 din Deuteronom, Moise aminteste poporului si le spune asa: Cand Dumnezeu v-a dat legea, cand Dumnezeu v-a dat cele 10 porunci, v-a vorbit de pe munte. Ati auzit tunete, dar eu am auzit glasul Lui. Si Dumnezeu a scris cu degetul Lui cele 10 porunci. Insa Moise specifica si spune asa: Dar, n-ati vazut pe nimeni, nici o infatisare a lui Dumnezeu ca apoi sa fiti ispititi si sa spuneti ‘acesta este Dumnezeu’, facandu-va voi o statuie, o pictura, o sculptura, un chip cioplit, cum spune aici si sa va inchinati acelei imagini, reprezentari ale voastre. Daca n-ati vazut pe Dumnezeu, nu-L zugraviti in nici un fel. Pentru ca odata cu caderea on pacat, omul a devenit tributar gandirii lui personale, afectate de pacat si nu gandirii care a avut-o inainte de caderea in pacat cand avea partasie directa cu Dumnezeu si se inchina direct lui Dumnezeu. Avea acces direct in cerul lui Dumnezeu. Avea acces pretutindeni.

Si diavolul exploateaza aceasta slabiciune a noastra. De ex. poate ca nu cunoasteti acest lucru: Biserica Romano-Catolica si Biserica Luterana a lui Luter Reformatorul, care va fi sarbatorit in anul acesta- 500 de ani de cand a scris tezele lui impotriva bisericii Romano-Catolice. Dar si Luter a cazut in aceasta greseala. Deci, Biserica Romano-Catolica si Biserica Luterana au scos din decalog, ati auzit bine. Aceasta porunca nu exista in lista celor 10 porunci ale lui Dumnezeu, in scrierile romano-catolice si in scrierile luterane. Deci, porunca a doua nu exista- Sa nu-ti faci chip cioplit. Dupa prima porunca „Sa nu ai alti dumnezei in afara de Mine”, pleaca mai departe- „Sa nu iei in desert Numele Domnului”. Deci, aceasta este urmatoarea in listele lor. Si ca sa aiba atunci 10 porunci, ca in Biblie scrie ca sunt 10 porunci, formula la care au recurs, porunca a 10-a, daca vom ajunge acolo prin harul Domnului, porunca a 10-a au divizat-o in doua porunci, ca sa aiba 10 porunci. Dar, „Sa nu-ti faci chip cioplit”, au scos pentru ca altfel nu se poate justifica inchinarea la Maria, la statuia fecioarei cu pruncul, la statuile sfintilor, la reprezentari ale sfintilor, la cruce, la oasele sfintilor sau la anumiti sfinti care au fost ingropati si din anumite ratiuni nu au putrezit. Chiar saptamana trecuta, Papa Ioan Paul II a fost dezgropat sa fie mutat in alt loc. I s-a deschis sicriul si tot asa era in sicriu ca si in ziua cand l-au pus in sicriu si spune ca nu l-au imbalsamat. Si asta e o dovada pentru ei ca a fost un sfant extraordinar  pentru ca nici putreziciunea nu s-a putut atinge de el.

Tendintele acestea de a ne inchina lucruri, la creatie si nu la Creator, au fost vazute de Domnul in noi. Si atunci, a venit cu aceasta porunca – 4 Să* nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul. – pentru ca Domnul interzice imitarea lucrurilor spirituale. Ce insemneaza aceasta? Uitati ce insemneaza. Daca Moise i-a adus aminte lui Israel si i-a spus: Cand Domnul v-a vorbit si v-a spus, cand v-a dat cele 10 porunci: ‘N-ati vazut pe nimeni.’  Intelegeti ca Dumnezeu este fiinta spirituala. Fiind o fiinta spirituala are atribute pe care materia nu le are. Este singura fiinta spirituala care este Atotprezenta, Atotputernica si Atotcunoscatoare, Neschimbabila, Sfanta. Imutabila- deci, cand spune „Eu sunt Domnul, Eu nu Ma schimb’, este o fiinta imutabila. Nu se schimba in caracter. Ca altfel in lucrare, Domnul schimba mereu lucrarea. Si daca n-ati vazut pe nimeni si Dumnezeu este fiinta spirituala, cum credeti ca-L puteti reprezenta printr-un lucru material? Ca n-ai cum sa-L reprezinti, o fiinta care este Atotprezenta si Atotputernica care cu ochi de carne nu se poate vedea. De aceea si Isus Hristos cand va vorbi cu Samariteanca tot legat de inchinare- deci, Dumnezeu este pentru inchinare. Samariteanca a zis: „Noi, aici pe muntele Gheresim ne inchinam. Aici trebuie sa fie templul de inchinare. Voi spuneti ca pe muntele Moria la Ierusalim. Care e mai bun?” Ce i-a raspuns Isus Hristos?

Dumnezeu este Spirit, este Duh, deci fiinta spirituala si cine I se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in duh si in adevar. Dar ce insemneaza aceasta, in duh si in adevar? Aceasta nu exclude ca nu trebuie sa vii la Casa Domnului, sa te inchini sau sa mergi la Templu, cum era atunci. Nu. In duh si in adevar  insemneaza ca ori unde esti, fiindca Dumnezeu este fiinta spirituala, locuieste in tine. Tu esti templul lui Dumnezeu. De aceea, te poti inchina lui Dumnezeu in duhul tau. Recunaoste-l acolo ca exista. Iar, in adevar. te poti inchina lui Dumnezeu doar dupa preceptele Sfintelor Scripturi. Nu dupa planurile tale sau scrierile imaginare ale unor preoti si acestia de cele mai multe ori (cum era in Egipt), si dintotdeauna, de fapt, erau influentati nu numai de firea lor pamanteasca, ci erau influentati demonic.

Deci, nu imita lucrurile spirituale, pe Dumnezeu, care e fiinta spirituala. Dumnezeu este Atoptprezent, Atotputernic, dar El poate locui in inima ta. Noi am devenit templul lui Dumnezeu. Inchina-te in duh. Inchina-te in inima ta. Spune: „Doamne, stiu ca Tu esti aici. Ajuta-ma sa-mi pastrez si eu sfintenia. Si vreau sa raman in adevar, Doamne. Adevarul este Cuvantul Tau. Nu vreau sa ma departez de legea Ta, de Cuvantul Tau. Dupa acest precept vreau sa Te lsujesc si vreau sa umblu, si vreua sa cant si vreau sa ma rog. Si vreau sa slujesc pe cuiva si sa pot sa-l binecuvantez.

Din primele 17 minute, mai sunt aprox. 35 de minute din mesaj.

Vezi si –

 1. Eu sunt Domnul – Porunca I – Lazar Gog

3 comentarii (+add yours?)

 1. Valeria Iancu
  feb. 04, 2017 @ 03:26:44

  A republicat asta pe Dumnezeu e în control.

 2. nanaarpy78
  feb. 04, 2017 @ 07:49:22

  Am cautat biblia catolica online dar in romana n am gasit dar cred ca fretele nostru greseste. Nu au scos porunca a doua cu partea sa nu ti faci chip cioplit

  • rodi
   feb. 04, 2017 @ 11:36:16

   Cred ca e versiunea italiana originala. Apoi si in traduceri exista Biblia catolica numita in Romana ‘Biblia bogata’ care nu numai ca are versete scoase, dar are carti adaugate care nu au fost incluse i nBiblia originala a reformatorilor.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: