Numărul librăriilor creștine din China crește semnificativ

christian-librarie-in-china

Din punct de vedere tehnic este o țară comunistă, iar în mod oficial, ateistă… Așa a început povestea unei misiuni de a evangheliza populația Chinei, cu ajutorul Cuvântului lui Dumnezeu. Joseph Cui este un fel de deschizător de drumuri. În anul 2004, el a înființat una dintre primele librării creștine înregistrate în mod legal.
Joseph Cui: Este începutul industriei, precum prima rază de lumină. Încă mai există mult întuneric care suprimă lumina. Am văzut cum Dumnezeu a deschis uși. El vrea ca noi să fim o lumină. Dumnezeu vrea să fim ca lumina dimineții. Pe măsură ce lumina devine mai puternică, întunericul se retrage. La început a fost foarte dificil. Librăria era susținută financiar, în secret, de mulți frați și surori în Domnul.

Cui spune că numărul cărților creștine era mic și oricine era prins citind Biblia, ajungea la închisoare. Totuși, misionarii au adus, în mod neoficial, Biblii și alte cărți de literatură creștină, punându-și viața în pericol.
Joseph Cui: La început, creștinii veneau la librărie și îmi puneau tot felul de întrebări, precum: „Aveți cartea aceasta sau cealaltă?”, „Aveți cărți scrise de autorul cutare și cutare?” După ce auzeau mai multe răspunsuri de „Nu”, atunci ei întrebau: „Ce fel de librărie este aceasta?”

Atitudinea guvernului a început să se schimbe cu vreo 15 ani în urmă, când autoritățile au observat cât de mulți chinezi se întorc la Hristos. Acest fapt a dus la înlesnirea restricțiilor impuse editurilor. Astfel, s-a născut și o mică industrie căreia i s-a alăturat cu mult entuziasm Xu Jixing. În anul 2002 a deschis prima librărie în Shanghai care se numește „Stairs to Heaven”.

Joseph Cui: Când am deschis librăria, am avut doar câte o carte în fiecare secțiune de rafturi. În total 50 de cărți. Pe fiecare raft am avut un produs cadou, pe ambele părți. Ne bucuram când se vindea câte o carte.
În același an, Chen Xiaoping a deschis librăria numită „Jehovah Nissi” în portul Xiamen.
Chen Xiaoping: Am știut că librăriile pot fi o platformă foarte bună pentru a ajunge la oameni, mai bună decât multe altele, pentru că așa ajungi să afli nevoile spirituale ale oamenilor.
Și Yue Geng a simțit o deschidere spirituală și a deschis o librărie mică în subsolul casei lui. Apoi, în anul 2002, a deschis în mod oficial prima librărie din Beijing, numită „Stream”.
Yue Geng: Am luat numele din Psalmul 1, care spune că pomului plantat lângă apă nu i se veștejesc frunzele. Librăria noastră este ca un pom care crește doar dacă este udat și îngrijit de Dumnezeu. Noi investim puțin, însă beneficiile spirituale sunt multe.
De atunci, librăriile creștine s-au înmulțit. În prezent există aproximativ 250 de librării creștine cu autorizație. Mulți dintre ei au înțeles imediat că pentru a supraviețui și a înflori trebuie să se schimbe din punct de vedere tehnologic.
Wang Xiapei: Mama mă întreba: „Ai început să piezi bani de când ai înființat această companie. Ce se întâmplă?” Am știut că trebuie să merg mai departe, în ciuda riscului financiar.
În anul 2008, Wang Xiapei a înființat prima librărie creștină online din China. Și pentru el, începutul a fost dificil, însă Wang a perseverat.
Wang Xiapei: M-am rugat pentru această afacere timp de 8 luni. Cu cât mă rugam mai mult, cu atât mă convingeam de îndrumarea lui Dumnezeu. Am știut că Biserica și evanghelia se schimbă în mod rapid în China. Acela a fost momentul potrivit pentru a promova lucrarea Cuvântului.

Librăriile creștine au devenit locuri active pentru evanghelizare.
Chen Xiaoping: În librării poți întâlni tot felul de oameni. Îi putem ajuta să relaționeze între ei, să își facă prieteni noi și să fie o binecuvântare pentru ceilalți.
Wang Xiapei: Nu am fondat această afacere ca să scoatem profit. Nu avem un flux mare de intrări și ieșiri, ci investim în sufletul oamenilor.

Totuși, Xu și mulți alții susțin că ușa pentru editurile creștine nu este deschisă în totalitate și încă se mai confruntă cu provocări semnificative. Acum doi ani, autoritățile chineze au luat măsuri severe împotriva proprietarilor de librării creștine printr-o restricționare severă a numărului de titluri creștine care pot fi publicate anual. De la 200 de titluri, câte erau acum câțiva ani, a scăzut la 80 de titluri, anul trecut. Anul acesta, guvernul a emis 20 de titluri.
Wang Xiapei: Guvernul se teme să ne dea mai multe titluri spre publicare, deoarece astfel ar putea crește numărul creștinilor și ar putea influența stabilitatea socială a țării. Autoritățile știu că datorită răspândirii creștinismului, societatea noastră devine mai bună. În cele din urmă, își vor schimba atitudinea.

În ciuda acestor provocări, Wang și mulți alții continuă să insiste, știind că Dumnezeu lucrează în China. Ei trebuie doar să rămână credincioși.
Joseph Cui: Dumnezeu ne va susține prin Harul Său. Ne va susține până când vom împlini marea viziune.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 08, 2017 @ 02:21:48

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: