VIOREL IUGA – Participăm sau nu participăm la proteste?

Viorel Iuga Conferinta Austria 21-22 mai 2016 1

Participăm sau nu participăm la proteste?

Deşi clarificările nu se fac în vremuri de criză, voi încerca să repet şi să explic celor interesaţi părerea mea despre prezenţa creştinilor la protestele publice.
Dumnezeu ne prezintă în Sfintele Scripturi, principii generale şi, prin diferite exemple sau mijloace, ne arată că există şi porunci particulare.

Principiile sunt obligatorii pentru fiecare creştin.
Scripturile afirmă clar că Dumnezeu este: drept, bun, iubitor, sfânt, curat, imparţial, etc. Aşa trebuie să fim şi noi, copiii Săi! Biblia spune că Dumnezeu ajută, iartă, mustră, încurajează, rabdă, comunică, acceptă, ia atitudine, etc. Aşa trebuie să facem şi noi! Înţelgem din Cuvânt că Dumnezeu nu face nimic împotriva naturii Sale, împotriva caracterului Său sau împotriva lucrărilor Sale. Acelaşi Cuvânt ne spune că Dumnezeu este împotriva minciunii, furtului, urii, batjocoririi, jignirilor, lăcomiei, lenevirii şi a oricărui alt păcat. Un creştin ascultător de Dumnezeu trebuie să susţină în mod permanent adevărul, iubirea, mila, dreptatea şi toate celelalte virtuţi biblice şi să „protesteze” mereu împotriva minciunii, urii, furtului, lăcomiei, nedreptăţii sau a oricărui alt păcat.

Pe lângă principiile clare, spuneam că Biblia aminteşte şi anumite particularităţi. Dumnezeu ne-a creat diferiţi, a pus potenţial diferit în noi, ne dă daruri şi slujbe diferite şi are aşteptări diferite de la noi. Chiar dacă toţi trebuie să ascultăm, fiecare trebuie să fim „credincioşi în lucrul încredinţat nouă”. Aşa se explică faptul că din generaţie în generaţie, sfinţii au respectat aceleaşi principii, dar au acţionat diferit, în funcţie de chemare, slujbă, context, călăuzire, etc. Astfel stând lucrurile, creştinul trebuie să respecte şi să promoveze toate principiile biblice, dar să asculte şi toate poruncile particulare! Când este vorba de principii, nu trebuie, nu este permis să existe între creştini vreo diferenţă.

Diferenţele apar însă când este vorba de metodele, de timpul sau de mijloacele prin care promovăm sau „protestăm”. Promovăm aceleaşi valori, dar nu întotdeauna la fel. Sunt creştini care promovează în scris şi verbal, în orice loc şi la orice oră. Sunt creştini care îşi aleg foarte atent şi locul şi metodele de promovare a adevărului. „Protestăm” împotriva aceloraşi păcate, dar nu întotdeuna la fel. Sunt creştini care „protestează” prin orice metodă, în orice loc şi împreună cu oricine. Sunt alţi creştini care îşi aleg foarte atent şi locurile şi conjunctura şi mesajul şi metodele de „protest”.
Cine acţionează corect? În înţelegerea mea, toţi creştinii care au o relaţie serioasă şi proaspătă cu Dumnezeu şi care sunt sinceri interesaţi să asculte îndemnurile Duhului Sfânt. Acesta este motivul pentru care vă spuneam mereu: să facem ce ne cere Domnul în Cuvânt şi prin Duhul fără să ne comparăm cu cineva sau să încercăm să îi imităm pe alţii. Să nu luăm noi locul şi slujba Duhului Sfânt, încercând să controlăm viaţa colegilor, a fraţilor sau a semenilor noştri. Viaţa creştină normală continuă să fie evidenţiată printr-o ascultare absolută într-o relaţie personală cu Dumnezeu. Deci fratele meu, nu te frământa aşa de mult cu judecarea şi cu etichetarea altora: lasă-i în seama Stăpânului. Are cine să-i lumineze şi are cine să-i corecteze.

Concentrează-te asupra rolului tău şi împlineşte tot ce îţi cere Domnul. Promvează adevărul divin, cum ştii şi poţi mai bine. „Protestează” împotriva păcatului cum crezi că este mai înţelept, mai potrivit pentru un copil al Domnului.

Nimic nu este mai important decât să avem siguranţa şi liniştea că suntem permanent în voia Domnului nostru.

Iuga Viorel

22 comentarii (+add yours?)

 1. Mike Olari
  feb. 07, 2017 @ 11:52:34

  A republicat asta pe DREPTATE ÎN DRAGOSTE.

 2. Gheorghe Lavric
  feb. 07, 2017 @ 12:37:23

  Principial si echilibrat ,ramane ca fiecare sa-l aplice cum reuseste uneori circumstantial….

  • rodi
   feb. 07, 2017 @ 12:51:33

   Dumnezeu sa ne ajute sa ne iubim ca frati indiferent de alegerile naostre in politica. Cum spune fratele Iuga, fiecare avem o incredintare si constiinta ne dicteaza actiunea.

 3. X
  feb. 07, 2017 @ 14:23:47

  Adica a sucit-o si a invartit-o si pana la urma tot nu a spus clar!! Eu cred ca pocaitii NU trebuie sa protesteze, de niciuna din parti, in niciuna din cele doua tabere!! Pocaitii trebuie sa se roage, pentru tara… Atat!

  Am vazut printre pozele de la proteste, preluate de mass-media, aparitia unui fel de preot cu o cruce dupa el. O fi vreun actor? Oricum ar fi, actor sau preot real, face pe Domnul de ras! Domnul NU merge la proteste si nu coboara in multime ca presedintele Romaniei! Domnul domneste, este Stapan! Daca EL spune un cuvant, va fi pace! Daca spune alt cuvant, va fi rau!… Dumnezeu este Suveran!

 4. Andronic
  feb. 07, 2017 @ 18:15:32

  Da frate Iuga intelegem ce vrei sa spui dar exemplul nostru suprem este domnul Isus Hristos…camasa ,obrazul,o mila de drum , iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc. Crestinii nu sunt niste nemultumiti frustrati sau revoltati politic, nu ne mai indemnati sa participam la vrajbile, certurile, zavistii, manii, neintelegeri, dezbinari, certurile de partide, pizme etc.Nu ne mai sugerati sa alergam in aceeas directie ca lumea, nu ne mai puneti intre ei.Eu nu mai inteleg ce vi se intampla fr Iuga,faceti slujba Domnului si El va va rasplati.

 5. Dan
  feb. 07, 2017 @ 19:51:56

  Crestinii sunt cei ce sunt ziditi pe temelia lui Dumnezeu si ce spune aceasta temelie : cel ce rosteste Numele Domnul Isus Hristos sa se departeze de faradelege, nici nu indeamna pe nimeni la vrajbile, certurile, zavistii, manii, neintelegeri, dezbinari, certurile de partide, pizma si intreg haous,confuzie. Neimplinirea Legii Lui Dumnezeu duce vrajbi, certuri si neimplinirea Legii nu duce la pace si randuiala buna, ci mai degraba neoranduiala, asumarea unor raspunderi neatribuite, neintemeiate decat pe „asa vreau eu” depasirea indatoririlor si mantatelor asigurate prin Acela care alege chiar si puterile cele mai inalte in Stat, guvern, justitie. Nu vorbesc de democratie, ci in familie in Domnul Isus.
  Toata vrajba si maniile, razboaiele provocate, divorturile sunt in majoritatea cazurilor provocate de cei ce isi parasesc si depasesc atributiile si slujba la care a fost chemat.
  Cel ce a fost chemat la o sulba sa se tina de slujba lui.
  Dumnezeu pedepseste pe oricine ce calca legamantul si isi ia vorba inapoi. In cazul tuturor neintelegerilor provocate.
  Reintoarcerea la aplicarea legii pune capat vorbarieii si flecariei si multor frustrari. Nevasta ramane nevasta si barbatul barbat.
  Sodoma si lumea veche si alte cetati, tari nu au pierit prin foc? Si nu au pierit ele din pricina desfranarii si neoranduielii date de pofta lor si nepocaintei lor fata de Lege?

 6. SILVIA
  feb. 08, 2017 @ 00:43:07

  Tragedia este ca multi care sunt in fruntea cultelor (!) nu sunt si in fruntea turmei lui Hristos care,nu este prea preocupata de politica ci,de mandatul incredintat de EL.Ce asteptam , binele pamantesc sau mantuirea oamenilor , mai credem ca suntem straini si calatori pe pamant ?
  Ma bucur pt. fratii care,cu intelepciune ,au comentat .

 7. Dan
  feb. 08, 2017 @ 08:19:14

  cu tot respectful, ca adica, „ceice sunt in fruntea cultelor nu ar fi in fruntea turmei lui Hristos” nu este de loc o tragedie.
  Apoi fiecare la locul lui. Hristos este Acela pe care il cautati sa fie in fruntea turmei, nu? Caci cine ar indrazni sa stea in fruntea turmei decat SINGURUL PASTOR !
  Dar acum cu cat mai sus Este El in viata noastra, cu atat mai bine pentru noi si acum in pribegia noastra pe pamant, cat si la venirea zilei Domnului vegheind !
  Mare este taina Evlaviei si ferice de cei ce o traiesc!
  Caci Evlavia este singura care are fagaduinta vietii de acum si acelei viitoare a turmei Sale!
  Iata o jertfa bine primita de Dumnezeu si de folos pentru toti oamenii, indifferent de clasa lor sociala, stapan sau rob sunt tot una inaintea Domnului Dumnezeu prin Isus Hristos !

 8. Dan
  feb. 08, 2017 @ 09:08:57

  Nu suspina după noapte, care ia popoarele din locul lor si Supărarea să nu te împingă la batjocură şi mărimea preţului răscumpărării să nu te ducă în rătăcire!
  21 Fereşte-te să faci rău, căci suferinţa te îndeamnă la rău.
  22 Dumnezeu este mare în puterea Lui; cine ar putea să înveţe pe alţii ca El?
  23 Cine Îi cere socoteală de căile Lui şi cine îndrăzneşte să-I spună: ‘Faci rău’?
  24 Nu uita să lauzi faptele Lui, pe care toţi oamenii trebuie să le mărească!
  25 Orice om le priveşte, fiecare muritor le vede de departe.
  26 Iată ce mare e Dumnezeu! Dar noi nu-L putem pricepe, (intelepciune, puterea si Taria) numărul anilor Lui nimeni nu a pătruns.

  26 Iată ce mare e Dumnezeu! Dar noi nu-L putem pricepe, numărul anilor Lui nimeni nu l-a pătruns.
  27 Căci El trage la El picăturile de apă, le preface în abur şi dă ploaia, (Judecata inalta si Dumnezeiasca)

  28 pe care norii o strecoară şi o picură peste mulţimea oamenilor.
  29 Şi cine poate pricepe ruperea norului şi bubuitul cortului Său?
  30 Iată, El Îşi întinde lumina în jurul Lui şi acoperă adâncimile mării. 31 Prin aceste mijloace, El judecă popoarele şi dă belşug de hrană.
  32 Ia fulgerul în mână şi-l aruncă asupra potrivnicilor Lui.
  33 Dă de veste că e de faţă printr-un bubuit şi până şi turmele Îi simt apropierea.
  De la miazănoapte ne vine aurora şi ce înfricoşată este măreţia care înconjoară pe Dumnezeu!
  23 Pe Cel Atotputernic nu-L putem ajunge, căci este mare în tărie, dar dreptul şi dreptatea deplină El nu le frânge.
  24 De aceea, oamenii trebuie să se teamă de El; El nu-Şi îndreaptă privirile spre cei ce se cred înţelepţi.”

 9. moreconnection
  feb. 08, 2017 @ 09:12:13

  A republicat asta pe moreconnection blogul lui Rocas.

 10. moreconnection
  feb. 08, 2017 @ 09:38:43

  Apreciez pe fr. Viorel Iuga. Cei ce comenteaza au doar un punct de vedere si nu au o viziune clara . In primul rind suntem cetateni ai unei tari, apoi suntem crestini ai patriei ceresti. De ce au iesit atitia crestini la protest pentru sustinerea fam. Bodnariu? Pentru o familie poti sa iesi si pentru tara NU? Crezi ca Dumnezeu vine sa vorbeasca in locul tau? Ati fost la vot? de ce DA si de ce NU? Datorita lenei, fanatismului si neincrederi in Dumnezeu nu au iesit la vot, a ajuns PSD ul la guvernare si acum plingem ca nu e bine. Sau crestini au asteptata pe Dumnezeu sa voteze in locul lor? Desteptati-va crestini si nu mai fiti falsi. De ce construiti biserici ca niste catedrale daca asteptati rapirea? Fiti realisti si nu faceti politica religioasa.
  Nu mai fiti „pocaiti” in ghilimele. La Frisco in Texas o femeie a poruncit in Numele Domnului sa iasa afara cel care a intrat cu pistolul sa-i fure caseria si omul a iesit afara fara s-o mai jagmaneasca. Nu e nimeni dintre voi cu o astfel de putere sa-i scoateti afara pe cei din guvern care distrug tara? daca nu e nimeni atunci taceti si nu mai rastalmaciti biblia. Pocaiti-va. Doamne binecuvinteaza Romania, trezeste-o la realitate si pocaieste pe pocaiti falsi sau „fecioarele nechibzuite” ca e timpul sa lucram si sa aducem rod, nu sa comentam. Dumnezeu sa va ajute.

  • mike
   feb. 09, 2017 @ 22:12:40

   What does it profit, my brethren, if someone says he has faith, but does not have works? Can faith save him??–James-2-14 – Viorel Iuga,George Lavric, and -moreconction–God bless you all!!–,, And behold. I am coming quickly, and My reward is with Me, to give to every one according his work–Revelation-22-12

 11. Dan
  feb. 08, 2017 @ 10:24:24

  Vijelia vine de la miazăzi şi frigul, din vânturile de la miazănoapte.
  Dumnezeu, prin suflarea* Lui, face gheaţa şi micşorează locul apelor mari.
  Pecetluieşte mâna tuturor oamenilor, pentru ca toţi să se recunoască* de făpturi ale Lui. Isus a răspuns: „Nu pentru Mine s-a auzit glasul acesta, ci pentru voi.

  31 Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară.
  32 Şi după ce voi fi înălţat de pe pământ, voi atrage la Mine pe toţi oamenii.”
  33 Vorbind astfel, arăta cu ce moarte avea să moară.
  In asta sta si judecata celor de mai sus, insa cine le poate pricepe, sa se tina de ele! Chiar si celce nu le patrunde sa nu se teama, caci mare este Bunatatea Lui!

 12. Dan
  feb. 08, 2017 @ 11:06:59

  Drept răspuns, Isus le-a zis: „A sosit ceasul să fie proslăvit Fiul omului.

  24 Adevărat, adevărat vă spun că, dacă grăuntele de grâu care a căzut pe pământ nu moare, rămâne singur, dar dacă moare, aduce multă roadă.

  25 Cine îşi iubeşte viaţa o va pierde şi cine îşi urăşte viaţa în lumea aceasta o va păstra pentru viaţa veşnică.

  26 Dacă Îmi slujeşte cineva, să Mă urmeze; şi unde sunt Eu, acolo va fi şi slujitorul Meu. Dacă Îmi slujeşte cineva, Tatăl îl va cinsti.

  27 Acum, sufletul Meu este tulburat. Şi ce voi zice: ‘Tată, izbăveşte-Mă din ceasul acesta!’? Dar tocmai pentru aceasta am venit până la ceasul acesta!

  28 Tată, proslăveşte Numele Tău!” Şi din cer, s-a auzit un glas, care zicea: „L-am proslăvit şi-L voi mai proslăvi!”
  Şi ce foloseşte unui om să câştige toată lumea, dacă îşi pierde sufletul?
  37 Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său?
  38 Pentru că de oricine se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în acest neam preacurvar şi păcătos, Se va ruşina şi Fiul omului când va veni în slava Tatălui Său împreună cu sfinţii îngeri.”

 13. Zele Daniel
  feb. 08, 2017 @ 14:34:11

  Fratele Iuga are dreptate trebuie sa iesim sa protestam atunci cand se comite o nedreptate sant de acord ca Domnul lucreaza in urma rugaciunilor dar eu cred ca Domnul nu ne vrea inchisi intro biserica de exemplu familia Bodnariu poate daca nam fi iesit in strada nu siar fi primit copii,sau Domnul nar fi ascultat rugaciunile, cred ca Domnul vrea sa actionam Domnul sa ne dea intelepciune

 14. Iosif
  feb. 09, 2017 @ 05:16:19

  Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta.
  Caci bunatate voiesc, nu jertfe si cunostinta de Dumnezeu mai mult decât arderi de tot !
  Cât priveste învierea mortilor ,oare n-ati citit ce vi s-a spus de Dumnezeu când zice;
  ‘Eu sunt Dumnezeul lui Avraam,Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov’ ???
  Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morti,ci al celor vii .”
  Fiti binecuvântati si luminati.

 15. Dan
  feb. 09, 2017 @ 07:48:50

  Gandul nostrum in ceace priveste Dreptatea lui Dumnezeu este cu mult mai inalta si ziditoare, cununa stralucitoare a neprihanirii vecinice nu o vei gasi intr-un rechizitoriu facut de DNA sau in vreun sertar al SRI-ului

  • mike
   feb. 09, 2017 @ 22:38:17

   Cind lasam stacheta pocaintei jos de tot, incit orice credincios (necredincios) o poate trece–cind ne incuiem in casele noastre si adunari , cind luminarile noastre au flacara stinsa, cind pocainta noastra e doar pe buze –cind incepem sa ne racim –atunci cel rau ridica cap[ul –sa domine – se pare ca reuseaste– si de aici starea imorala a natiunilor –pentru ca noi crestinii nu mai suntem exemple de urmat –suntem sare care si-a pierdut gustul– Iata ca ceace e scris in Cuvintul Domnului se implineste – raul va fi socotit -bine – si binele, rau – Nu vi se pare ca din cauza crestinismului de fatada Domnul ingaduie ceace se intimpla ?? Domnul Isus pe linga credinta a fost si supus Tatalui si a implinit lucrarea la care a fost chemat– Iar ucenicilor le-a dat porunca –sa mearga sa vesteasca Evanghelia – sa faca de cunoscut lumii ca traieste in pacat.Noi cum impletim credinta cu fapta?? tacand?

   • rodi
    feb. 09, 2017 @ 22:48:58

    Mike, una din problemele unora cu protestul (din cate am citit din comentariile lor in alte parti) este faptul ca ei zic ca unii crestini nu s-au purtat ca si crestini, ca ar fi ‘huiduit’ autoritatile, numindu-i „ciuma rosie” si alte cuvinte nedemne de crestini. Alti i-au batjocorit facand ‘efigees’ pe bate cu ei in costume de inchisoare, o batjocura ieftina. Deci, au fost actiuni care nu au dus cinste copiilor lui Dumnezeu. Aici, multi dintre cei impotriva protestului s-au delimitat de astfel de actiuni rusinoase. Noi nu am vazut la televizune sau pe videos asa ceva, dar daca un crestin sau mai multi s-au purtat in acest mod, atunci si-au cam contrazis marturia credintei lor. Cel putin in ochii lui Dumnezeu, dar posibil si in ochii lumii daca au fost usor de identificat ca si crestini. Deci sunt doua parti la protestele acestea si nu degeaba fr. Viorel Iuga ne tot reaminteste ca metodele de a protesta sunt diferite, dar intentia este aceeasi si de aceea indeamna la respect si cel putin toleranta a diferitelor opinii, ca deja exista vrajba intre ‘pocaiti’ din cauza diferentei de opinie in protestele astea.

 16. Dan
  feb. 10, 2017 @ 13:17:12

  Unii se fac dinadins ca nu vade barna din ochiul lor.
  Sunt aceiasi cu cei ce iti zic: faci bine, sau fa asa” apoi te te pandesc si cat le vine bine se arunca asupra ta!
  Cand cineva iti da un sfat, gandeste mai itai ce ii trebuieste lui apoi treci la fapta! Cel viclean intotdeauna iti da un sfat din bunatatile lui. Cum ii este lui mai bine, pai Nu-i Lege
  Poti cadea in aceasi cursa si cu cei mici si fara minte: ei zic „nu inteleg!” „Sune mai clar” si apoi se duc si te parasc.

 17. UCENICIIFBI
  feb. 13, 2017 @ 08:29:23

  DAR DACA NU SUNT AUTORIZATE CE CALCAM ??

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: