Guvernul Israelian a răsuflat ușurat după învestirea lui Trump. Relatiile SUA-Israel in era Trump

FOTO TheJewishWeek.com

FOTO TheJewishWeek.com

Încă din primele zile ale noii administrații SUA, relația dintre SUA și Israel s-a schimbat în mod dramatic, atât în comunicare, cât și în fapte. La doar două zile după învestirea sa, președintele Trump l-a invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Washington. Mulți se așteaptă ca întâlnirea să marcheze începutul unei noi ere în relația dintre SUA și Israel.

Trump l-a invitat pe Netanyahu să-l viziteze în februarie, în cadrul primei discuții telefonice dintre cei doi lideri, Într-un comunicat din Washington se spune că ei ar fi discutat modalități de a consolida relația specială dintre SUA și Israel, și despre siguranță și stabilitate în Orientul Mijlociu.

Cabinetul lui Netanyahu a descris conversația ca fiind una caldă. În comunicatele ambelor părți apare că s-ar fi discutat și de Iran, însă nu pare să se fi făcut vreo mențiune despre mutarea ambasadei SUA de la Tel-Aviv la Ierusalim. Trump a spus că e prea devreme să vorbească despre asta. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a spus jurnaliștilor că nu s-a luat încă nicio decizie.
Ne aflăm la începutul procesului de luare a deciziilor, iar echipa sa va continua să se consulte cu părțile interesate.

Palestinienii au fost deranjați de posibilitatea mutării ambasadei și l-au avertizat pe Trump în această direcție, însă primarul Ierusalimului, Nir Barkat, l-a lăudat pe Trump spunând că acesta a trimis lumii un mesaj clar, că SUA recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala indivizibilă a statului Israel.

Guvernul Israelian a răsuflat ușurat după învestirea lui Trump. Acum, așteptarea continuă pentru a vedea modul în care Trump își va respecta angajamentele.

Unul din consilierii apropiați ai președintelui Trump e fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani. El a venit în Israel să se întâlnească cu premierul Benjamin Netanyahu, iar CBN a discutat cu fostul primar despre noua relație dintre SUA și Israel. Ne-am întâlnit în birourile Greenberg Traurig din Tel-Aviv, singura firmă internațională de avocatură cu un birou în Israel, unde Giuliani este manager global în probleme de securitate cibernetică, privacy și managementul crizelor.
Domnule primar, mai devreme v-ați întâlnit cu primul ministru și i-ați transmis, cred, un mesaj din partea președintelui Trump. Cum suna acesta ?

A fost un mesaj de prietenie. Îl cunosc pe prim ministru cam de când îl cunosc pe președintele Trump, de 25 de ani. Ambii îmi sunt prieteni apropiați. Am dorit să îl asigur că, din punctul meu de vedere, relația dintre SUA și Israel a revenit la normal. Mă gândeam că în ultimii opt ani nu s-a mers în direcția cea bună. Am avut un președinte care nu a susținut Israelul așa cum ne așteptam de la președinții SUA, atât republicani cât și democrați. Acum e un președinte cu care se va putea înțelege și cu care împărtășește cam aceeași viziune asupra lumii. Când apăreau neînțelegeri, erau tratate în privat, așa cum procedează prietenii.
Președintele Trump are mare respect pentru domnul premier. Cunosc asta din conversațiile avute cu dânsul, după care am discutat câteva chestiuni private.

Un alt punct, dle primar, poate ați discutat cu premierul Netanyahu, despre angajamentul președintelui Trump de a muta ambasada SUA de aici din Tel-Aviv la Ierusalim. Aveți vreun gând despre acest lucru ? De asemenea, cum vedeți că vor evolua lucrurile ?

Cred că vor discuta acest subiect. E ceva ce președintele Trump s-a angajat să facă, iar eu știu că el își ține promisiunile. Nu vă pot spune când, cum sau în ce fel o va face, dar vă pot spune că el tratează cu seriozitate promisiunile făcute. E puțin diferit de alți politicieni.

Credeți că ar putea apărea o reacție în lanț, dacă SUA inițiază această mutare, astfel încât și alte națiuni, de pildă Cehia sau Australia, să facă la fel ?

Cred că da. Ierusalimul este capitala, iar eu susțin asta de 20 de ani. Pentru mine nu e o abordare nouă. Cred că am agreat acest lucru chiar înainte ca legea despre capitala la Ierusalim să fi fost adoptată în Congresul SUA. Mi se părea ceva logic. Aceasta e capitala Israelului. Mi-ar plăcea să se schimbe, dar îmi dau seama că vor exista repercusiuni, așa că va trebui făcută așa cum trebuie. Dar sunt sigur că președintele se va ține de cuvânt.

El se află acum în negocieri cu Israelul.
Rețin că i-am spus premierului Netanyahu cu câțiva ani în urmă că trebuie să fie tare inconfortabil să fii prim ministru al Israelului fără să știi dacă președintele american te susține, deoarece nu a spus-o clar, fiind prea diplomat să o facă. Acum, președintele american îl susține și viceversa.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 09, 2017 @ 01:59:25

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: