Un tur al Ierusalimului, care continuă să fie în centrul istoriei lumii

Ierusalimul, în geopolitică, stă așezat pe multă dezbinare, atât între evrei, cât și între națiunile arabe. Ierusalimul a fost cucerit de mai multe ori decât orice alt oraș din istorie. Totuși, e singura capitală pe care poporul evreu a cunoscut-o vreodată. Dar lumea încă refuză a-l recunoaște ca fiind capitala lui, chiar dacă acest lucru e menționat de peste 640 de ori în Vechiul Testament, dar nu apare nici măcar o dată în Coran. 

Ierusalimul e capitala Israelului. Știm că acum 3 000 de ani, împăratul David a cucerit Ierusalimul, și-a așezat reședința aici și, pentru mii de ani, evreii au avut suveranitatea asupra Israelului.

Un tur al Ierusalimului, care continuă să fie în centrul istoriei lumii

Președintele Trump s-a angajat să mute ambasada SUA la Ierusalim, însă Autoritatea Națională Palestiniană îl dorește ca viitoare capitală a lor. Un tur al orașului care descopera semnificația Ierusalimului, punctul central al istoriei și al profeției.

Orașul Vechi, Muntele Templului și Muntele Măslinilor au legături comune. Pe lângă semnificația biblică, ele se află în acea parte a orașului pe care palestinienii o doresc ca viitoarea lor capitală. Scriptura spune: „Ierusalimul e o cetate așezată pe un deal…”

Ne aflăm în acest moment pe Muntele Măslinilor și privim înspre Muntele Templului, o panoramă splendidă a Orașului Vechi, iar în spatele său se află Orașul Nou. Chaim Silberstein, fondatorul și președintele organizației Keep Jerusalem, este convins că orașul trebuie să rămână unit. Am petrecut ziua împreună, privind Ierusalimul din diferite puncte pentru a-i înțelege complexitatea.

Ierusalimul, în geopolitică, stă așezat pe multă dezbinare, atât între evrei, cât și între națiunile arabe. Ierusalimul a fost cucerit de mai multe ori decât orice alt oraș din istorie. Totuși, e singura capitală pe care poporul evreu a cunoscut-o vreodată. Dar lumea încă refuză a-l recunoaște ca fiind capitala lui, chiar dacă acest lucru e menționat de peste 640 de ori în Vechiul Testament, dar nu apare nici măcar o dată în Coran.

Ierusalimul e capitala Israelului. Știm că acum 3 000 de ani, împăratul David a cucerit Ierusalimul, și-a așezat reședința aici și, pentru mii de ani, evreii au avut suveranitatea asupra Israelului. O mică parte dintre evrei a locuit dintotdeauna în Palestina, în Israel, dar am văzut o adevărată întoarcere a poporului evreu doar în ultimii 150 de ani.

Astăzi, când privim Ierusalimul, îl vedem dezvoltat. În ce moment au decis palestinieniică aceasta e capitala lor ?

Asta a apărut doar când israelienii au eliberat Ierusalimul, în 1967. S-au schimbat atunci pentru că voiau să ne alunge. Atunci au creat această idee că își doresc un stat palestinian, cu capitala la Ierusalim.

Pe scena lumii, Ierusalimul apare ca fiind divizat între est și vest. Orașul Nou, din vest, e preponderent format din evrei. Partea mai veche, înspre est, se întinde de la nord la sud. Majoritatea arabilor din oraș locuiesc în această zonă, lângă un număr aproape egal de evrei.

De aici, de sus, e ușor să vedem de ce împărații vechi și noi au vrut să cucerească acest deal. Privind spre est, înspre pustia Iudeii, în spatele pustiei sunt munții Moabului, unde se află Iordania astăzi și putem vedea până la Marea Moartă și valea Iordanului. Aici, dedesubt, e cartierul evreiesc Pisgat Ze’ev, iar la nord este Neve Yaakov. Aceste două cartiere sunt înconjurate de cartiere arabe.

Dacă am diviza Ierusalimul și am spune că tot ce e la stânga e Palestina, atunci 95 000 de evrei care locuiesc în aceste cartiere s-ar trezi în Palestina. Cum am putea să îi despărțim, când ei sunt atât de integrați ?

Privind spre nord, putem vedea ținuturile biblice Iudeea și Samaria, cunoscute ca Cisiordania. În depărtare, la doar 8 km de Ierusalim, e orașul Ramallah, sediul guvernului Autorității Naționale Palestiniene.

Important în înțelegerea problemelor strategice ale Ierusalimului e să ne întrebăm care e scopul arabilor. Ei știu că Ierusalimul e inima poporului evreu și ei cred că dacă reușesc să captureze Ierusalimul, vor reuși să cucerească Israelul.
Silberstein crede că arabii atacă pe trei fronturi principale în tentativa lor de a cuceri Ierusalimul: prin forță, propagandă și la nivel diplomatic, dar și prin demografie.

Ei construiesc mereu în Ierusalim structuri ilegale și au reușit să creeze un teritoriu continuu ce pleacă din Ramallah, din nord, prin Ierusalim, prin Orașul Vechi, până la Betleem, în sud. Prin asta, au infiltrat un „cal troian demografic” în Ierusalim.

Aveți vreo speranță că acest oraș va fi până la urmă întregit ? Vedeți un viitor luminos la orizont, sau nu ?

Zaharia 14 vorbește despre ce se întâmplă pe Muntele Măslinilor. Aici va fi un cutremur, va fi război și tot soiul de lucruri supranaturale. Încă nu s-au întâmplat. Se va întâmpla în viitor, însă Zaharia își sfârșește profeția spunând: „Ierusalimul va fi liniștit”. Întrebarea e cum vom ajunge acolo.

Cred că menținerea unității Ierusalimului sub suveranitate israeliană e ceea ce va aduce pacea acestuia. Cu siguranță aceasta e o anticipare la evenimentul nemaipomenit pentru care sperăm și ne rugăm, și care va aduce pace deplină, Ierusalimului, dar și lumii întregi.

7 comentarii (+add yours?)

 1. octavpelin
  feb. 09, 2017 @ 01:57:07

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

 2. nanaarpy78
  feb. 11, 2017 @ 01:32:30

  Pace. Va rog sa mi raspundeti. Am gasit un blog ortodox care a trambitat in mare si sus cum , ca ortodoxia e adevarata credinta si celelalte credinte sunt secte false. Mi s a parut un individ foarte invatat dar tare increzut. Am citit cateva articole scrise de el dar am observat ca cultiva doar ura si otrava. Intrebarea mea este: este posibil ca actualul Israel (terorist cum o numeste) e un stat infiintat premeditat? A SCRIS un articol intreg despre diferenta intre jidani si evrei. Acestia sunt o etnie care a parazitat natiunile din Europa si Sua dar acestia nu sunt adevaratii evrei semetici iar holocaustul a fost premeditat sau a fost creat un fals holocaust ca sa deschida drumul spre un stat israelian. Ci ca Biblia a fost modificata in nu stiu ce secol care sa profeteasca ca Dumnezeu va strange poporul evreu si toate profetiile in legatura cu Israel. Vreau sa vad parerea dumneavoastra. E posibil sa fim inselati asa cum stim noi Israelul de azi si cea din Biblie? Totusi am experimentat pe Dumnezeu in viata mea, nu in minuni dramatice, dar am simtit ajutorul si protectia Lui, iar asa cum stiu pe Israel azi m a ajutat in credinta. Poate o poveste inventata sa ti intareasca credinta si sa te conduca la pocainta cum a fost in cazul meu in anii „90? Ce e interesant are un articol despre templul al treilea si ca si cum ati fi scris dumneavoastra cu poze si toate elementele. Ce parere aveti? https://vremuritulburi.com/2015/07/30/pregatirile-pentru-constructia-celui-de-al-iii-lea-templu-de-la-ierusalim-au-intrat-in-linie-dreapta-un-rabin-chiar-a-profetit-mesia-va-veni-pana-la-sfarsitul-anului/ https://vremuritulburi.com/2014/06/23/diferenta-dintre-evreu-si-jidan/

  • rodi
   feb. 11, 2017 @ 08:51:43

   ok, va trebui sa ne facem timp sa-l citim sa sa va raspundem.

   • nanaarpy78
    feb. 11, 2017 @ 09:08:15

    Nici nu merita atentia noastra. Am fost azi vizite la bolnavi si mi a vorbit intr o sora asa de credincioasa ca efectiv m am umplut de prezenta Lui Dumnezeu. Aceasta sora ne avertiza: „mai copiii nu cumva sa va lasati de Dumnezeu, nu cumva sa parasiti legamantul lui…printre altele fara sa stie framantarea mea a amintit de evreii imprastiati in toata lume 😀 Apoi a mai amintit de o expresie despre care am scris unei surori si anume „spune mi cu cine te insotesti si iti spun cine esti” M am uitat la ea si am stiut ca nu intamplator sunt la ea cu un grup si am stiut ca Dumnezeu mi a vorbit prin ea. Suntem pe Calea buna sora, sa ne tinem tare ca vad ca multe invataturi si curente au aparut in lume sa ne defaimeze si daca e posibil sa ne insele. Nici nu merita atentia noastra aceasta postare. Oricum din atitudinea lui ostila si ura strecoara niste invataturi mincinoase.

    • rodi
     feb. 11, 2017 @ 11:25:52

     ce exoerienta minunata! Sunt chiar si crestini care spun ca Dumnezeu i-a lepadat pe evrei, ceea ce e o mare erezie. Dumnezeu i-a facut promisiuni lui Avram si Dumnezeu nu minte. Tot ce spune duce la bun sfarsit. E foarte complicata discutia, de aceea am tot postat emisiunile pastorului Iacob Berghianu, daca vei avea timp, citeste-le sau asculta-l pe acele videos si vei intelege mai bine planul lui Dumnezeu cu Israel. Chiar o sa republic o serie de predici si studiu biblic asupra Israelului de pastorul Beni Faragau, probabil, saptamana care vine. Ma bucur ca Dumnezeu ti-a vorbit prin sora aceea. Asa face El, cand avem intrebari, uneori ne vorbeste prin fratii nostri.

     • nanaarpy78
      feb. 11, 2017 @ 12:50:09

      Da. Stiu ca cel rau mi a atacat credinta deoarece eu am intrat pe acel site ortodox din initiativa mea si trebuie sa specific acest lucru. Chiar daca in anumite puncte suntem pe aceeasi lungime de unda cu ei atat ce priveste familia cat si impotriva homosexualismului, dar atat. Stiu ca Israelul e in planul lui Dumnezeu chiar daca unii vorbesc urat despre ei. Ma intreb ca acest individ cu ce drept a vorbit asa despre „jidanii” care nu sunt evrei comform articolului lui dar a scris cu dispret? Din start si a pierdut credibilitatea in ochii mei. …..da sa postati va rog despre Israel si multe altele. Dumnezeu sa vegheze asupra dumneavoastra

 3. nanaarpy78
  feb. 11, 2017 @ 01:48:30

  sa cititi cu atentie articolul cu templul al treilea sa nu va duca in eroare cu anumite elemente

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: