Europa Christiana. Trump – un creștin american

trump-looking-up-foto-the-stream

Parerea mea e ca trebuie sa acceptam acest verdict al Americii si sa vedem ce putem noi sa obtinem prin asta, noi, ca tara, noi in Romania, pentru ca suntem intr-un parteneriat strategic. Romania poate obtine cateva lucruri. Din punctul meu de vedere, aceasta Romanie profunda care impresioneaza- trei milioane de oameni semneaza pentru schimbarea, mai precis definirea familiei in termen ca uniune naturala intre barbat si femeie, aceasta Romanie profunda care sustine valoarea familiei sau sanctitatea vietii, poate sa se bucure. Caci Mike Pence, partenerul lui Donald Trump, este un evanghelic crestin care vorbeste despre bucuria care i-a dat-o Dumnezeu cand el a inteles jertfa de pe cruce. Deci, in termenii astia vorbeste Mike Pence in contextul mai larg care noi il discutam, in termeni teologici, cat se poate de expliciti pe care nu mai vedem noi in Europa.

Europa Christiana. Trump – un creștin american. Invitat:
Mihai Neamțu, scriitor

mihai-neamtu„Exista totusi si niste radacini ale acestui fenomen politic. Donald Trump reprezinta, din orice punct te-ai uita inspre America, e limpede ca reprezinta un soc. A fost un cutremur pentru clasa politica americana aparitia lui Donald Trump. Fenomenul Trump ma preocupa….

Intai de toate as vorbi pentru publicul din Romania, care stie ca Europa astazi, numarul de lideri politici, care-si asuma deschis identitatea crestina, este in scadere. Haidem sa recunoastem ca in Romania, in afara unor elemente decorative, mai toti liderii politici  importanti, ai ultimilor 27 de ani, nu au avut un consum intim al adevarurilor de credinta din catehismul ortodox sau din Scripturile Sfinte. Nu. In general, am avut o prezenta respectuoasa a unor oameni politici intr-un caldru ritualic definit de ortodoxia noastra rasariteana de regula. Am avut cativa oameni politici de extractie (sa spunem) Evanghelica neoprotestanta, cativa greco-catolici transilvaneni si cam asta a fost. Dar nu a existat o asumare sistematica, riguroasa si exhaustiva in plan politic a unor (repet) adevaruri teologice, cu exceptia lui Ioan Alexandru.

Dvs, cereti unui om politic sa faca din crestinism un program politic?

Nu. N-am spus asta. Am spus, pentru ca e o intreaga discutie teologic politica aici, care este raportul intre adevarul revelat de Isus Hristos si ce poate face pana la urma un om angajat in treburile cetatii. Este totusi o relatie asimetrica. Nu cred ca putem converti toate idealurile  credintei in actiuni politice. De altfel, scopul politicii democrat-crestina (sa spunem), cel putin pentru secolul 20 asa a fost, el definit de marii gandtiori, scopul era sa nu transformam cetatea intr-un infern. Nu sa o transformam neaparat intr-un paradis.

Trecand insa oceanul si iata oportunitatea asta creata de alegerea lui Trump, e minunata pentru a vedea diferentele intre Europa si America. Exista o tendinta, exista chiar un– puternic care isi propune sa transforme o societate, de pilda, societatea americana, o vreme cel putin asa a fost gandita, ca un proiect de transformare a cetatii pamantesti aproape intr-o cetate cereasca- The city upon the hill. Exceptionalismul american, adica ca America trebuie sa fie altceva decat Europa, pleaca de la aceasta convingere  ca intr-un fel tainic, nedeslusit, Dumnezeu a binecuvantat acest popor de la nastere, pentru ca acest popor s-a nascut din decizia unor pelerini de-a renunta la sclavie, de-a lasa in urma lor o lume idolatra. Asa o vedeau ei. Vorbesc despre cei din Mayflower in secolul 17. Si decizia lor a fost aceea, de-a pasi pe noul continent cu o devotiune deplina, cu Biblia in mana, cu marturisirea  deplina a adevarurilor credintei crestine. Si treptat, treptat, s-a construit un filon puritan (intr-o anumita masura) care si azi e prezent la Casa Alba prin vice-presedintele Mike Pence, ales de Donald Trump. Si avem aceasta complexitate care scoate America in evidenta, in raport cu Europa.

Donald Trump se defineste drept crestin?

Raspunsul e categoric DA. Aici vine elementul meu de simpatie. Repet, initial am pariat pe un alt cal dintre republicanii piosi ai anului 2016. Eu l-am vazut pe Ted Cruz ca fiind un om care merita increderea noastra. Dar el nu a fost ales drept candidat ca prima voce a republicanilor si atunci sigur, simpatia mea s-a dus catre Donald Trump, unde am si eu anxietatiAm si eu niste nelinisti, dar trebuie sa admit ca intr-o lume in care apostazia sau conformismul social da nota, da tendinta, in asemenea lume in care toate personajele politice se ascund de o identitate explicita, el spune sistematic si regulat: „I’m a Christina.” „Sunt un crestin.” Ce inseamna asta? Confesional inseamna ca el este prezbiterian. Asta inseamna ca el, de la mama lui, a primit o educatie de tip Calvin prin medierea bisericii scotiene. Mama lui era o scotiana care a venit in New York cu un vapor pe care scria mare ‘Transilvania’. Mama lui care a ajuns in 1930, a descoperit in tatal lui Donald Trump un barbat foarte muncitor care avea radacini bavareze. Ei, deci, pe linia paterna, avem o prezenta luterana. El a crescut, ca atatia New Yorkezi intr-o atmosfera cosmopolita, intr-un conetxt destul de liberal. In anii ’60 aveam revolutia sexuala in deplina desfasurare. Dar totusi, cu o pretuire pentru anumite ritualuri, cu o prezenta regulata la biserica. Duminica, in tinerete, era destul de prezent Donald Trump la biserica. Si cu toate elementele pe care le cunoastem- in casa era o Biblie mereu deschisa, cu o referire sistematica la etica muncii ca fiind un semn al binecuvantarii lui Dumnezeu. Si cu toata aceasta invatatura care Max Weber a descris-o foarte bine in cartea faimoasa ‘Etica Protestanta si Spiritul Capitalismului’.

Asta este contextul in care Donald Trump a crescut. Un context fundamental protestant. Odata influenta protestanta, odata influenta Calvina. Ce inseamna influenta Calvina, ca sa explicitam si pentru telespectatori. Inseamna ca tu ai un pesimism din natura umana. Stii ca omul este fundamental corupt. Asta este invatatura lui Augustin radicalizata. Si prin urmare, pentru ca omul este inclinat spre pacat si are porniri animalice, el trebuie sa aiba un acces limitat la putere. Si atunci, ordinea constituionala si politica in care omul trebuie sa se desfasoare  este una a limitarilor sistematice. De unde si viziunea republicana despre un guvern limitat. Sa nu dam unui om, oricare ar fi el, o putere limitata pentru ca va face ravagii.

Sunt doua intrebari: Una este legata de problema ambitiei, daca nu cumva acolo exista o samanta a pacatului. Si apoi, intrebarea legata de succes si felul in care ajungi la succes. Incerc sa imi pun intrebarile asa corect (despre Trump). Pana unde e vorba de o tactica a comunicarii electorale. Donald Trump isi revendica identitatea crestina in fata unor evanghelici de la care asteapta un vot si cat este pana la urma sinceritate asumata pana la capat? Oamenii, daca e sa luam toata istoria crestinismului, oamenii au coabitat cu aceste pulsiuni. Anume, am avut imparati. Am avut domnitori. Am avut voievozi cu ambitii nemasurate. Am avut oameni care au vrut sa faca istorie. Sigur, Stefan Cel mare nu era un bisnizman, dar avea ambitii mari. Nu cred ca vedem acolo o moderatie, o gandire mica. Nu. A vrut sa marcheze teritoriul Moldovei cu o identitate, daca e sa luam teza lui Sorin Dumitrescu, latino-bizantina. […] Psihologic, trebuie sa intelegem foarte bine, acest tanar, Donald Trump, traia in Queens,  adica cartier relativ burghez al New Yorkului si se uita peste rau si vedea ce vedea: zgarie norii. [..] El pleca foarte des cu tatal impreuna la lucru pe un santier, sa vada ce se mai intampla cu diferite cartiere pe care tatal le construia. Se uita la acesti zgarie-nori si spunea: „Este extraordinar cu o cladire sa impungi un nor. Asta gandea un copil de 10 ani. Aceasta maretie arhitecturala a New Yorkului, a acelui skyline din anii ’40 l-a inspirat la o maretie  a actiunii lui antreprenoriale. Ce legatura este intre aceasta maretie  conotata clar strict material si maretia unui vis politic de a restaura America la grandoarea de odinioara sau la centralitatea de odinioara, nu stiu exact cum am putea sa facem aceste corelatii. Clar ca exista o corelatie. Dar crestinismul  este aici pentru noi  un element mai degraba civilizational, nu o chestiune de intimitate si de afirmare personala a unui crez. Deci, pentru Donald Trump, crestinismul este civilizatia in care toate aceste lucruri au devenit posibile. A fost posibil sa visezi, a fost posibil sa fii liber, a fost posibil sa iti cresti sau sa iti inmultesti talantul doar pentru ca ideile primilor crestini au putut sa se propage in lumea occidentala. Daca noi nu am fi avut acest dar al cresitnismului, crede el ca nici darul Americii nu s-ar fi intrupat, nu s-ar fi infiripat. (Din primele 15 minute, mai sunt aprox 35 de minute din interviu)

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 14, 2017 @ 01:54:46

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: