Creștinii din Asia Centrală nu se tem să răspândească Evanghelia

Regiunea Asia Centrala include Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan si Uzbekistan. Photo MnnOnline.org

Regiunea Asia Centrala include Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan si Uzbekistan. Photo MnnOnline.org

Creștinii care trăiesc Uzbekistan, Kazahstan, Tajikistan, Republica Kârgâzstan sau Turkmenistan din fosta Uniune Sovietică, se pot aștepta la intimidare, hărțuire sau la închisoare dacă vorbesc altora despre credința lor. Artur, așa cum îi zicem noi, este din Uzbekistan.
Artur: Am primit chemarea să fiu o mărturie pentru Hristos, însă aceasta e o chemare periculoasă.
Maksim locuiește în nordul Tajikistanului.

Maksim: Când autoritățile descoperă că cineva s-a convertit la creștinism, prietenii și rudele acuzatului sunt duși în fața unui consiliu musulman. Convertitul stă în fața grupului și trebuie să aleagă între credință sau familie.
La 25 de ani după dispariția Uniunii Sovietice, aceste republici care și-au câștigat independența, au devenit represive și ostile față de oamenii credinței. În ultimii ani, creștinii sunt sub presiune aici, în Centrul Asiei. Pentru a suprima islamismul radical, guvernele celor cinci țări au scos legi care condiționează activitățile lor. Însă există o problemă. În loc să îi urmărească pe musulmani, aceste guverne se folosesc de legi pentru a-i urmări pe creștini. Dr. Michael Cherenkov urmărește situația libertății religioase în țările din fosta Uniune Sovietică.
Michael Cherenkov: Aceste legi i-au determinat pe creștini să fie mai creativi și să abordeze în mod diferit vestirea Evagheliei.
Cherenkov spune că în timp ce bisericile și organizațiile creștine sunt suspicioase, relațiile individuale trec neobservate.
Michael Cherenkov: Vedem că a-L mărturisi pe Hristos la locul de muncă este singura formă neprimejdioasă și eficientă de a evangheliza.

Recent, într-o sâmbătă dimineața, sute de creștini tineri din regiune s-au întâlnit pentru prima dată în urma inițiativei liderilor generației următoare. Evenimentul a fost ideea și visul lui Sergey Rakhuba.
Sergey Rakhuba: Semnificația întrunirii este foarte mare.
El a crescut în fosta Uniune Sovietică și își aduce aminte cum a încercat în tinerețe, în calitate de creștin, să își descopere țelul în viață.

Sergey Rakhuba: Nu am putut să studiez la universitate pentru că am fost creștin. Pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice, nu se găseau profesori, medici sau avocați creștini. În acea vreme, noțiunea de „afacere” a fost străină pentru un creștin.
Rakhuba a întrunit antreprenori, medici, educatori, avocați și experți în media ca să îi învețe pe tinerii profesioniști cum să fie martori eficienți ai lui Hristos pe piață.

Sergey Rakhuba: Această generație nu a crescut cu o mentalitate sovietică laică și represivă. Ei au o perspectivă unică, daruri unice, talente unice prin care pot contribui la transformarea comunităților din care provin.
Urmat, un tânăr de 31 de ani, este un specialist în domeniul IT din Republica Kârgâzstan.
Urmat: Deși nu este mereu ușor să vorbești în mod deschis despre credință, am învățat că faptele mele trebuie să fie mai grăitoare decât vorbele și construirea unei relații pe termen lung este de o importanță vitală.

Miriam, o fată de 17 de ani, predă engleză în Kazahstan.
Miriam: Părinții și rudele mele sunt împotriva mea pentru că sunt creștină.
Ea a spus că a fost încurajator să se întâlnească cu alții care au îndurat mult din cauza credinței lor și, totuși, vor ca Dumnezeu să lucreze prin ei.

Miriam: Această întrunire este importantă și pentru faptul că ne ajută cum să îmbinăm în siguranță viața noastră profesională cu pasiunea noastră pentru Hristos.
Yevgeniy este un specialist în domeniul media.

Yevgeniy: Este înălțător să vezi mulți tineri care vor să Îl slujească pe Dumnezeu. A fost o posibiltate minunată pentru socializare.
Rakhuba spune că depinde de acești tineri profesioniști să insufle valorile biblice în societate. Numai atunci vor vedea schimbări de durată.

Sergey Rakhuba: Deși islamul este religia dominantă și islamul radical devine tot mai influent, mă simt binecuvântat când văd curajul și încrederea dovedită de creștinii tineri din Asia Centrală.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 18, 2017 @ 02:10:41

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: