Schimb dur de replici intre Iran si SUA. Care e situatia Israelului?

iran-israel

Pentru prima dată în ultimii opt ani, Israelul și SUA văd Orientul Mijlociu cu aceiași ochi. Principala amenințare a stabilității regionale în Orientul Mijlociu o reprezintă Republica Islamică Iran și avântul ei nuclear, în încercarea de a domina regiunea.

Amenințarea Iranului ar putea părea îndepărtată pentru europeni sau americani, însă in Israel e cu totul o altă poveste. Oficialii iranieni s-au lăudat că una din rachetele lor balistice ar putea atinge Israelul în șapte minute.

La doar câteva zile de la învestirea lui Trump, Iranul a testat o rachetă balistică, încălcând astfel, rezoluția ONU. Răspunsul scurt venit de la Casa Albă a demonstrat faptul că situația din Iran și din lume nu mai e tratată ca până acum.
Testul balistic efectuat în ultima parte a lunii ianuarie pare a fi încercarea Iranului de a testa timpul de răspuns al noii administrații Trump, însă acesta nu s-a lăsat așteptat. Președintele Trump a criticat în termeni duri diversele acorduri încheiate între Iran și administrația Obama sau ONU, numindu-le slabe și ineficiente.
În loc să fie recunoscător SUA pentru acordurile încheiate, Iranul se simte acum încurajat. Începând de astăzi, avertizăm în mod oficial Iranul.

A avertiza Iranul e o mișcare bună de intimidare, nepermițându-i să facă ce vrea. După efectuarea testului balistic, Fox News a relatat că ar fi vorba de testul unei rachete cu rază scurtă, însă doar acum câteva zile Iranul a lansat o altă rachetă de pe platforma de lansare. Rămâne de văzut dacă acesta a fost un răspuns la comunicatul de avertizare al administrației Trump, sau dacă a existat o defecțiune tehnică.

Cred, totuși, că Iranul ar trebui să fie prudent. Mulți experți din Orientul Mijlociu sunt de părere că o atitudine împăciuitoare nu este eficientă în negocierile cu Iranul. Rezistența dă rezultate.
Regimul de la Teheran e primul care ar susține aceasta. Amintiți-vă că, atunci când Ronald Reagan a ajuns președintele SUA, iranienii au eliberat toți ostaticii americani, de teamă că SUA ar urma să înceapă acțiuni militare.
Această nouă atitudine e la polul opus față de felul cum fostul președinte Obama îi trata pe hogii din Teheran. De asemenea, acest fapt plasează SUA și Israelul în aceeași tabără.

Pentru prima dată în ultimii opt ani, Israelul și SUA văd Orientul Mijlociu cu aceiași ochi. Principala amenințare a stabilității regionale în Orientul Mijlociu o reprezintă Republica Islamică Iran și avântul ei nuclear, în încercarea de a domina regiunea.

Amenințarea Iranului ar putea părea îndepărtată pentru europeni sau americani, însă in Israel e cu totul o altă poveste. Oficialii iranieni s-au lăudat că una din rachetele lor balistice ar putea atinge Israelul în șapte minute.
Dan Diker, editor la jurnalul din imagine, în urmă cu zece ani, a avertizat despre amenințarea iraniană.
Iranul e ca o caracatiță ce își întinde tentaculele, destabilizând aproape fiecare țară din Orientul Mijlociu, exceptând Israelul. Scopul final e ca în cele din urmă să fie o amenințare pentru SUA. Ei îi vizează pe aliații și partenerii SUA din regiune și vor să descopere obiectivele de securitate ale SUA din regiune. Vor să încline balanța puterii deținute de SUA în Golful Persic, din vremea lui Reagan.

Marea dilemă a administrației Trump e felul cum să abordeze acordul nuclear cu Iranul. În campanie, Trump a spus că va respinge sau renegocia acordul, însă rămâne de văzut în ce direcție va merge acum, dar cu siguranță va discuta de asta la întâlnirea cu premierul Netanyahu, la Washington. Ne putem imagina însă, că vor discuta despre Iran. Așezările vor fi un alt subiect important.

Mass-media a făcut caz de un comunicat emis de Casa Albă, în care se spunea că probabil o nouă așezare nu ajută la efortul de obținere a păcii, dar nici nu constituie un impediment în calea păcii. E o turnură majoră față de politicile majore ale Casei Albe.

Dacă ar fi fost acum administrația Clinton, ar fi fost un mare vacarm la Departamentul de Stat și la Casa Albă. Ar fi spus că așezările sunt o piatră de poticnire în calea păcii. Acum, Casa Albă spune că ele nu sunt un impediment. Iată ce schimbare majoră. Cu siguranță vor discuta și despre asta.
Am vorbit cu expertul Pinhas Inbari și el spunea că, în primul rând, palestinienilor nu le place de Donald Trump. Ei credeau că va câștiga Hillary. Deja își făcuseră planuri cu europenii, că vor înteți violența, vor declanșa o nouă Intifada. Acum s-au cam împotmolit.

Întâi, pentru a răsufla ușurați, discuția celor doi nu-i va avea în centru pe palestinieni, spre deosebire de Kerry și Obama. Tema principală va fi Iranul. Problema palestiniană nu va fi prioritară. Cu toate acestea, ei sunt foarte conștienți că administrația Trump nu s-a arătat ostilă față de acele așezări. Ele sunt foarte importante pentru europeni, dar absolut irelevante pentru americani. Ei se tem că Israelul va avea undă verde din partea Americii să poată construi noi așezări.
Dar cred că asta nu se va întâmpla, întrucât Israelul nu e interesat să deschidă un conflict cu Europa. Dacă problema așezărilor e atât de importantă pentru Europa, Israelul se va concentra pe construirea în cadrul așezărilor deja existente și pe întărirea siguranței lor, nefiind interesat să se extindă.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 18, 2017 @ 02:13:11

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: