Controlul populatiei: Subminarea asistentei medicale primare in Kenya

FOTO

FOTO Pinterest

Fragment din volumul „Controlul populatiei/Costuri reale, beneficii iluzorii”, de Steven W. Mosher, in curs de aparitie la Editura Provita Media

Steven W. Mosher, cunoscut sociolog american si specialist in demografie si controlul populatiei in China, bazandu-se pe documente si cercetari aprofundate, descrie modul in care cad prada controlului populatiei sistemele nationale de sanatate din tarile in curs de  dezvoltare, in momentul in care sunt puse in aplicare, cu ajutorul a diferitor organizatii internationale si guverne ale tarilor bogate, programe generoase de „planificare familiala” (contraceptie, sterilizare si avort). In fragmentul de fata este vorba despre cazul Kenyei. Alte teme, pe care autorul le aduce la cunostinta publicului larg, in aceasta carte, sunt: Iluzia malthusiana si originile controlului populatiei; Modelul chinez; Cazuri din Africa: Nigeria; Drepturile omului si nedreptatile reproductive; Beneficii iluzorii pentru tarile donatoare; USAID si controlul populatiei; De la controlul populatiei la programele pro-nataliste.

După cum ni se sugerează in povestea malariei, atunci cand adepții controlului populației merg intr-o țară precum Kenya sau Peru, in primul rand, are de suferit asistența medicală primară. Oficialii din domeniul sănătății din guvern și asociațiile medicale locale sunt toți cooptați, in primul rand, oferindu-li-se oportunități de instruire avansată in străinătate sau cadouri generoase (a se citi „mită”) ca echipamente de birou sau mașini luxoase. Odată ce instituția medicală a unei țări a căzut de acord să facă din „planificarea familială” o prioritate, bugetele naționale de sănătate tind să cheltuie banii in mod disproporționat anume in acest domeniu.

In același timp, se inființează programe de reducere a fertilității, finanțate de asemenea grupuri precum USAID, UNFPA și IPPF. Finanțate generos, in comparație cu standardele locale, asemenea programe devin magneți pentru resursele precare locale. Medicii locali, atrași de salarii mai mari, abandonează asistența medicală primară, in favoarea „planificării familiale”. Clinicile locale de sănătate sunt transformate in centre de „planificare familială”, unde singura asistență ușor disponibilă include: contracepția, sterilizarea și avortul. Intr-o călătorie din 1997, făcută in Kenya, dr. Mary Meany a descoperit o femeie bolnavă, zăcand pe unul din drumurile proaste de țară. Alarmată de starea ei, Mary și insoțitorul sau au dus-o la unul dintre spitalele de stat, aflat la o distanță de cinci ore de mers cu mașina. Acolo nu au găsit nici un medic și nimic din cele necesare unui spital. La farmacie, mărturisește Mary, nu existau „nici mănuși, nici seringi, nici vitamine, nici materialele medicale din cele mai simple … [nimic], cu excepția a 75.000 de prezervative de la USAID” (cursivele adăugate).

Rezultatul previzibil al diversiunii acestor resurse este degradarea rapidă a asistenței medicale primare. „Sectorul nostru de sănătate s-a prăbușit”, spune simplu medicul obstetrician din Kenya, Stephen Karanja, desfăcand neputincios mainile. „Mii de kenyeni vor muri de malarie, și tratamentul pentru această boală costă cațiva cenți la unitățile medicale, ale căror rafturi sunt burdușite pană la refuz cu pilule, sterilete, Norplant (implanturi contraceptive), Depo-Provera (contraceptive injectabile) și așa mai departe, in valoare de milioane de dolari, majoritatea din care sunt furnizate cu bani americani.

Dr. Karanja știe despre ce vorbește. Ca funcționar medical de district, proaspat numit in functie in anii optzeci, a fost șocat să descopere că singurele rezerve medicale din donații străine constau doar din pilule, medicamente și dispozitive anticoncepționale. „Voiam să lupt impotriva bolilor și ei voiau ca eu să lupt impotriva propriului meu popor. O mamă și-a adus copilul la mine cu pneumonie, dar nu aveam să-i dau penicilină. Tot ceea ce  aveam in depozit erau cutii cu contraceptive”, mi-a spus el. El a pus sub lacăt stocurile „nefolositoare”, pentru care nu exista nici o cerere și nu le-a deschis timp de trei ani, cand se implinea data expirării și apoi au trebuit aruncate.

CONTINUARE – https://provita.ro/

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 22, 2017 @ 02:10:34

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: