Peşterile din Qumran de la Marea Moartă: S-a descoperit peştera nr. 12

Qumran, pestera nr.4 unde au fost descoperite 90% din manuscrisele de la Marea Moarta. Photo Wikipedia

Qumran, pestera nr.4 unde au fost descoperite 90% din manuscrisele de la Marea Moarta. Photo Wikipedia

Arheologii de la  Universitatea Ebraică au găsit la Marea Moartă, a doisprezecea  peșteră cu manuscrise pe suluri de piele.

„Această excavare captivantă, este cea mai aproape, din ultimii 60 de ani, la care am ajuns să descoperim noi suluri la Marea Moartă”, spune un cercetător, potrivit Israel National News.

Excavări într-o peșteră de pe stânci la vest de Qumran, în apropiere de țărmul nord-vestic al Mării Moarte, dovedesc că sulurile din perioada celui de-al doilea Templu au fost ascunse în peșteră, și au fost jefuite de beduini în mijlocul secolului trecut. Odată cu descoperirea peșterii, oamenii de știință sugerează că ar trebui să fie numerotată ca Peștera 12.

Descoperirea surprinzătoare, care reprezintă o piatră de hotar a cercetărilor în curs, de la  Marea Moartă , a fost realizată de Dr. Oren Gutfeld si Ahiad Ovadia de la Universitatea Ebraică de la  Institutul de Arheologie din Ierusalim, cu ajutorul Dr. Randall Price și studenți de la Liberty University din Virginia, Statele Unite ale Americii.

Excavatorii sunt primii, în peste 60 de ani, care au descoperit o nouă peșteră de suluri  și pe care să o poată excava într-un mod corespunzător.

Săpăturile sunt sprijinite de către Administrația Civilă din Iudeea și Samaria, de Autoritatea Naturii si Parcurilor din Israel și de Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), și este o parte a noii „Operation Scroll”(Operatiunea Sul), lansată la IAA de către directorul său general, dl Israel Hasson, care să întreprindă studii sistematice și să excaveze peșterile din deşertul Iudeii.

Excavarea pesterii a relevat faptul că, la un moment dat, conținea suluri de piele. Numeroase borcane  și capace din perioada celui de-al doilea Templu s-au găsit ascunse în nișe, de- a lungul pereților peșterii și adânc în interiorul unui tunel lung din spatele acestuia. Borcanele au fost toate sparte și conținutul lor îndepărtat, iar descoperirea unei perechi de capete de târnăcop de fier din 1950 (stocate în tunel pentru o utilizare ulterioară), dinspre capătul pesterii excavate, dovedește că peștera a fost jefuită.

Pană în prezent, se credea că numai 11 peșteri conțineau suluri. Odată cu descoperirea acestei peșteri, oamenii de știință, sugerează acum că va fi numerotată ca Peștera 12. La fel ca Peștera 8, în care s-au găsit  borcane pentru suluri, dar nu s-au găsit sulurile, aceasta pesteră va primi denumirea Q12 (Q = Qumran, stând în fața numărului, care indică că nu s-au găsit suluri).

„Aceasta este una dintre descoperirile arheologice cele mai interesante si cea mai importantă, din ultimii 60 de ani, în peșterile din Qumran.”

„Deși la sfârșitul zilei nu a fost găsit nici un sul cu manuscrise,  doar o bucată de pergament înfășurat într-un borcan care a fost pregatit pentru scris, constatările indică dincolo de orice îndoială că peștera conținea suluri care au fost furate .”
„Lucrurile găsite includ, borcanele în care au fost ascunse sulurile și învelisul în care erau păstrate, o curea din piele pentru legarea sulurilor, o pânză în  care au fost înfăsurate sulurile, bucăți de piele care conectau fragmentele, și altele.”

Peşterile din Qumran

În anul 1947 un copil arab care avea grijă de oi, s-a rătăcit pe când era aproape de Marea Moartă. Undeva, în rocile golaşe, aproape de ruinele din Qumran, a descoperit o crăpătură prin care s-a strecurat înăuntru. Aceasta părea să fie o intrare într-o peşteră nedescoperită încă.

Înăuntru, copilul a văzut o mulţime de vase de lut iar în ele erau suluri din piele. Cercetătorii au descoperit astfel că acestea erau manuscrise preţioase ascunse acolo în peşteră cu multe secole în urmă pentru a fi bine protejate de timpurile de război.

La început, micul ciobănaş a luat doar un sul cu el arătându-l arheologilor ce lucrau prin apropiere.

De atunci, a început marea vânătoare de manuscrise.

S-au implicat atât comercianţii arabi cât şi oemenii de ştiinţă, astfel că în următorii ani au fost descoperite câteva „biblioteci” secrete în acea regiune. Preţul manuscriselor se totaliza la milioane. Descoperirea senzaţională a manuscriselor de la Marea Moartă a trezit atenţia oamenilor de ştiinţă din lumea întreagă, chiar şi azi continuându-se munca de descifrare a textelor.

Unul din suluri conţine cartea lui Isaia şi este păstrat acum la Ierusalim. Cu ajutorul unui instrument al fizicii nucleare moderne s-a determinat că acest manuscris a fost scris cu aproximativ 70 de ani înainte de naşterea Domnului.

Oamenii de ştiinţă care până atunci susţineau că Biblia este plină de erori au înţeles de atunci că ei erau cei ce au greşit.

Orice cititor al Bibliei era bucuros să afle că ceea ce citea reprezenta adevărul – exactitatea! SURSA – Resurse Crestine  – PESTERILE DIN QUMRAN

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 25, 2017 @ 02:20:45

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: