Problema așezărilor evreiești din Iudeea și Samaria (sau Cisiordania)

Dacă israelienii ar renunța la acest ținut, mai ales la Samaria, în unele locuri statul Israel ar avea doar 15 km lățime. Experții militari spun că Israelul nu s-ar mai putea apăra. 

Nu așezările constituie o piatră de poticnire pentru lume, ci înființarea statului Israel în Orientul Mijlociu. Asta e adevărata problemă în ochii lumii.

La sfârșitul lui decembrie 2016, Consiliul de Securitate al ONU a declarat că Cisiordania e teritoriu palestinian sub ocupație. Are însă și poporul evreu propria revendicare asupra ținutului, cunoscut în Biblie ca Iudeea și Samaria ?

Peste 400 000 de israelieni locuiesc în Iudeea și Samaria, o zonă pe care mare parte a lumii o numește Cisiordania, sau teritorii sub ocupație. Israelul spune că teritoriul n-ar fi sub ocupație, ci disputat, fiindcă n-a fost niciodată o țară modernă, iar statutul ei n-a fost soluționat niciodată.

În 1967, Israelul a recâștigat controlul asupra zonei în Războiul de Șase Zile. N-a fost o simplă victorie într-un război. A fost o întoarcere la rădăcinile noastre.
Aceasta e comunitatea modernă Beit El, înființată în 1977, în care locuiesc 6 500 de israelieni. E în aproximativ aceeași zonă și e numită după biblicul Betel, care înseamnă „Casa lui Dumnezeu”. Acum 4 000 de ani, Biblia spune că Iacov a visat o scară spre cer, iar Dumnezeu i S-a arătat și i-a făgăduit acest ținut lui și descendenților săi.

Procesul de locuire a ținutului nu a fost unul ușor, fiindcă era sterp și cu pietre. Inițial, guvernul nu a dat aprobare, dar israelienii din întreg spectrul politic și religios au susținut ideea. Cred că aproape întreaga populație a Israelului era cu noi atunci.

Prima așezare a fost Kfar Etzion, înființată în 1927, cu 20 de ani înainte de înființarea statului Israel. Arabii au distrus Kfar Etzion de trei ori în decursul anilor. Asediul din 1948 a dus la evacuarea femeilor și a copiilor, sfârșind cu un masacru al luptătorilor rămași în urmă. Tinerii evacuați atunci, printre care și Jerry Katz, nu și-au pierdut niciodată speranța că, într-o zi, se vor întoarce. Guvernul le-a permis acest lucru în 1967.

Copii fiind, spuneam mereu că ne vom întoarce, așa cum fac copiii, când repetă mereu poveștile, crezând că așa vor deveni realitate. De data aceasta, chiar a devenit realitate.

Chiar și așa, așezările erau mereu atacate. Deși unele comunități sunt izolate, altele sunt aproape de localități arabe, care uneori sunt ostile. Unele sunt mici, altele cuprind mii sau zeci de mii de rezidenți, centre comerciale, școli și bazine de înot.

Dacă israelienii ar renunța la acest ținut, mai ales la Samaria, în unele locuri statul Israel ar avea doar 15 km lățime. Experții militari spun că Israelul nu s-ar mai putea apăra.

Nu așezările constituie o piatră de poticnire pentru lume, ci înființarea statului Israel în Orientul Mijlociu. Asta e adevărata problemă în ochii lumii.
Mulți dintre susținători punctează că aproape toate așezările israeliene sunt ridicate pe terenuri de stat, nu particulare, iar confuzia apare atunci când palestinienii emit pretenții de suveranitate acolo.

E foarte important să înțelegem că drepturile de proprietate personală ale arabilor au fost respectate întru totul. Nu putem fi de acord, însă, că ei ar deține drepturi de suveranitate asupra acestui pământ. Cândva, mulți israelieni erau gata să renunțe la teritoriu, în schimbul promisiunii de pace. Acum, după ce Israelul a demolat 21 de comunități evreiești din Fâșia Gaza și patru în nordul Cisiordaniei, în retragerea din 2005, israelienii s-au răzgândit.

Apelul de trezire a trimis un mesaj tuturor israelienilor că nu așezările sunt cauza principală a conflictului israeliano-palestinian și cu siguranță nu sunt un obstacol în calea păcii. Mesajul către teroriști era nu doar că terorismul se plătește, ci și că noi câștigăm o recunoaștere tot mai mare din partea comunității internaționale.
Deși SUA aveau o politică de durată împotriva așezărilor, Israelul crede că aceasta s-ar putea schimba acum, cu președintele Trump.

Cu ani în urmă, Trump a făcut chiar o donație pentru Beit El și, deși mulți încă presează Israelul să renunțe la ținut, cei care locuiesc acolo speră să poată continua revendicarea moștenirii lor biblice.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 24, 2017 @ 02:00:18

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: