CEDO avertizează Norvegia cu privire la serviciul social Barnevernet

cedo-european-court-of-human-rights-photo-sputnik-md

Deşi cazul familiei Bodnariu a fost factorul care a mobilizat atât românii, cât și comunitatea evanghelică internațională să ia atitudine, cazul lor nu este deloc singular.

Numărul mare de cazuri investigate recent de CEDO reprezintă un avertisment serios la adresa Norvegiei.

Numărul mare de cazuri investigate recent de CEDO reprezintă un avertisment serios la adresa Norvegiei.

Citeste – Revista de prestigiu Forbes scrie despre cazul familiei Bodnariu – Tribunalul European al Drepturilor Omului [CEDO] va investiga agenția de protecție a copilului Barnevernet din Norvegia, în 2017

Opt cazuri referitoare la copii luaţi de serviciul norvegian pentru protecția copilului „Barnevernet” au fost audiate, în ultimele 15 luni, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, situaţie pe care un avocat cu experienţă în domeniul drepturilor omului a caracterizat-o ca fiind „un avertisment extrem de serios la adresa Norvegiei”.

Serviciul norvegian pentru Protecţia Copilului (Barnevernet) este acuzat de mult timp că acţionează arbitrar în eforturile sale de a proteja copiii de potențiale abuzuri, scrie publicaţia The Local.

Împotriva agenţiei a izbucnit anul trecut un val de proteste la nivel global, determinate mai ales de cazul referitor la cei cinci copii care au fost despărţiţi de părinții lor — tatăl român şi mama norvegiancă. Dar, deşi cazul familiei Bodnariu a fost factorul care a mobilizat atât românii, cât și comunitatea evanghelică internațională să ia atitudine, cazul lor nu este deloc singular.

Anders Henriksen, șeful de secție al Direcției Norvegiene pentru Copii, Tineri și Familie (Bufdir), a declarat anul trecut pentru The Local că, în total, 1.664 copii au fost luaţi în îngrijire în 2014. Dintre aceştia, 424 au mame care provin din străinătate, ceea ce i-a făcut pe mulţi să acuze statul norvegian că, prin această agenţie, răpeşte copiii născuţi din părinţi imigranţi.

Având în vedere cele opt cazuri separate preluate de CEDO, din decembrie 2015, un avocat cu experienţă îndelungată în domeniul drepturilor omului a avertizat că Norvegia trebuie să ia măsuri pentru a rezolva numărul mare de plângeri împotriva organizaţiei Barnevernet.

Referindu-se, într-o emisiune TV, la un caz din 2016, în care un copil a fost luat de la părinții lui pentru că mama a fost diagnosticată cu probleme psihice minore (deşi diagnosticul a fost infirmat de doi experţi în sanatatea mintală), Gro Hillestad Thune, care a fost judecător la Curtea de la Strasbourg timp de 17 ani, a declarat că Barnevernet trebuie mai atent supravegheată.

„Cum vom putea să obţinem controlul asupra acestui sistem de protecție a copilului din Norvegia? Există indicii majore că cele prevăzute de articolului 8 [din Convenția europeană a drepturilor omului, care protejează „viaţa privată și de familie a rezidenţilor, domiciliul și corespondența” acestora, n.r.], nu au fost respectate”, a declarat Thune.

Ea a adăugat că numărul mare de cazuri investigate recent de CEDO reprezintă un avertisment serios la adresa Norvegiei.

De ce tot mai multe cupluri nu pot avea copii
Postul de televiziune norvegian TV2 a transmis că există tot mai multe cazuri în care copiii sunt luaţi de la părinţi imediat după naștere. În 2008, Barnevernet a luat în grijă 16 copii imediat după naștere. Până în 2014, numărul acestora s-a triplat, ajungând la 44.

Într-o scrisoare deschisă, 170 de specialişti norvegieni în protecția copilului, printre care avocați și psihologi, au caracterizat Barnevernet drept o „organizație disfuncțională, care comite erori uriaşe de judecată cu consecințe grave”.

Criticile la adresa organizaţiei vin şi din multe alte ţări. Cetățeni din Republica Cehă, Rusia, Lituania, India şi Brazilia, printre alte țări, au acuzat Norvegia că abuzează de autoritate şi distruge familiile. Chiar și țara vecină Suedia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la Barnevernet.

Afla mai mult – sputnik.md

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari