Tribunalul European al Drepturilor Omului [CEDO] va investiga agenția de protecție a copilului Barnevernet din Norvegia, în 2017

european-court-of-human-rights-foto-news-pn

FOTO news.pn

Citeste – Numărul mare de cazuri investigate recent de CEDO reprezintă un avertisment serios la adresa Norvegiei. Deşi cazul familiei Bodnariu a fost factorul care a mobilizat atât românii, cât și comunitatea evanghelică internațională să ia atitudine, cazul lor nu este deloc singular.

Guvernul Norvegiei – Copii Răpiți si Ramificații pentru Europa

Tribunalul European al Drepturilor Omului va investiga agenția de protecție a copilului Barnevernet din Norvegia, în 2017

Norvegia are reputația de a fi un lider mondial în ceea ce privește furnizarea de servicii sociale și respectarea drepturilor omului. Cu toate acestea, acuzațiile de „răpire de copii”, comise de către o agenție guvernamentală puternică și bine finanțată numită Barnevernet, au stârnit recent proteste furioase în întreaga lume. Organizații internaționale de știri au dat buzna în țară pentru a investiga în timp ce guvernul norvegian a fost prompt să asigure comunitatea internațională că totul a fost făcut în conformitate cu legea internațională, potrivit Forbes.com.

Dacă vorbești cu norvegienii, mulți simt că recenta investigație internațională se datorează uneia sau două incidente izolate care, cred ei, că au fost exagerate peste masură. Cu toate acestea, acuzațiile au ajuns acum la Consiliul Europei, principala instituție a continentului pentru protejarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în cele 47 de state membre, dar și  la casa Curții Europene a Drepturilor Omului. In timp ce Serviciile pentru Protecția Copilului din Norvegia sunt în present în centrul atenției, rezultatele acestor investigații vor avea ramificații pentru familiile din Europa.

Intervenționist excesiv

Reclamații că Barnevernet este excesiv de intervenționist în modul în care se ocupă de cazurile de protecție a copilului au afundat agenția ani de zile, în special în ceea ce privește părinții străini. În 1996, Tribunalul  a constatat că Norvegia a încălcat dreptul la respectarea vieții de familie în cazul Johansen v. Norvegia, unde Barnevernet a privat accesul mamei la fiica ei. În 2011, a izbucnit o furtună diplomatică, atunci când autoritățile au luat doi copii mici departe de părinții lor indieni, care locuiau în Norvegia, pe o viză de lucru. Barnevernet a citat practicile culturale, cum ar fi hrănirea copiilor cu mâinile lor și dormitul în același pat cu ei, ca dovadă că părinții erau nepotriviți să aibă grijă de copiii lor.

Mai recent, cazul unui tânăr cuplu creștin la care li s-au luat toți cei cinci copii ai lor, chiar înainte de sfârșitul anului 2015, a declanșat proteste la nivel mondial. Marius și Ruth Bodnariu au trăit într-un oraș rural norvegian cu cei cinci copii, cu vârsta cuprinsă între 3 luni si 9 ani. Marius este un expert IT din România, care s-a mutat în Norvegia și s-a căsătorit cu Ruth, o cetățeană norvegiană, înainte de a începe o familie. Fără nici un avertisment, Barnevernet a apărut intr-o zi la familie acasă, pentru a anunța că cele două fiice mai mari ale lor, au fost luate direct de la școală în custodie de urgență, luând apoi si pe cei doi băieti ai lor. Barnevernet a revenit din nou, a doua zi, nu  ca să-i  reîntoarcă pe copii, ci să ia si pe copilul de 3 luni.

În timp ce inițial au existat acuzații de pedeapsă corporală (care este ilegală în Norvegia), răspunsul extrem al autorităților a fost greu de perceput. Guvernul român a trimis o delegație să investigheze cazul, care a descoperit dovezi că autoritățile locale erau preocupate de faptul ca copiii erau „indoctrinați” de convingerile religioase ale părinților lor. Presiunea internațională intensă a forțat în cele din urmă  Barnevernet să închidă cazul și să elibereze pe copii înapoi părinților lor.

Separarea familiilor continuă

Ca urmare a nemulțumirilor internaționale care au urmat cazului Bodnariu, mulți alți părinți din Norvegia au abordat organizațiile pentru drepturile omului, cum ar fi ADF Internațional, susținând că Barnevernet deținea, de asemenea, copiii lor în îngrijire permanentă, fără nici o bază pentru a face acest lucru.
Un astfel de exemplu frapant este cazul unei mame cehe, la care i s-a luat cei doi fii, în 2011, în urma acuzațiilor de abuz asupra copiilor care au fost făcute împotriva tatălui. Poliția nu a adus acuzații împotriva tatălui, iar cuplul de atunci s-a separat. Cu toate acestea, copiii rămân în plasament permanent, având un contact minim cu mama lor. Cazul ei a provocat un răspuns furios din partea președintelui ceh, care a comparat sistemul Barnevernet cu Lebensbornul din Germania nazistă, infaimosul Arian „program de creștere” care a răpit copii străini. Dominik Hašek, legenda cehă de hochei pe gheață, si-a oferit medalia olimpică de aur persoanei care va fi considerată cea mai instrumentală în reunificarea mamei cu copiii ei.

Anchetă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Pe parcursul anului trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a indicat că investighează acțiunile Barnevernet în opt cazuri separate, de îngrijire a copilului, care au fost respinse de către instanțele norvegiene. Mulți avocați de familie din Norvegia speră că Tribunalul va avea posibilitatea de a pune accentul pe funcția primară a Protectiei de Servicii Europene pentru Copii, in susținerea si asistarea parinților. Statele nu au dreptul de a elimina definitiv copiii din familiile lor, fără motive întemeiate în circumstanțe excepționale, și nu este numai Norvegia care se confruntă cu critici de acest fel..

În cazul în care îndepărtarea copiilor nu mai este văzută ca o măsură de urgență de ultimă instanță, experiența Bodnariu „a stimulat temeri că părinții creștini ar putea deveni o ținta pentru ” îndoctrinarinarea „, copiiilor lor, învățându-i convingerile lor. În contextul unei Europe care în prezent pedepsește întreprinderi și persoane fizice pentru convingerile lor „intolerante” cu privire la căsătorie și orientare sexuală, mulți creștini vor urmări îndeaproape acest spațiu de teama de securitate a propriilor lor familii.

 

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: