În ce fel împlinește profeția orașul israelian Tel Aviv?

tel-aviv-poate-fi-new-yorkul-israelului

Viziunea era de a înființa aici un oraș modern evreiesc în care să se poată vorbi limba evreiască, un fundament pentru viața evreilor. Ideea era să împlinim visurile, speranțele, profețiile biblice și visurile evreilor din întreaga lume. Cel mai măreț lucru legat de poporul evreu este că noi am continuat să visăm același vis, oriunde ne-am aflat pe glob, vreme de secole.

Președintele Trump s-a angajat să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Deși orașul antic este centrul evenimentelor biblice, Tel Avivul a devenit centrul economic și high-tech al Israelului. Însă,  vibrantul oraș de pe coastă împlinește, de asemenea, profeția biblică.

Situat pe malurile Mării Mediterane, Tel Avivul poate fi descris ca fiind New Yorkul Israelului. În doar 100 de ani, a devenit unul dintre marile orașe economice. În 1909, peste tot era numai nisip.

Viziunea era de a înființa aici un oraș modern evreiesc în care să se poată vorbi limba evreiască, un fundament pentru viața evreilor. Ideea era să împlinim visurile, speranțele, profețiile biblice și visurile evreilor din întreaga lume. Cel mai măreț lucru legat de poporul evreu este că noi am continuat să visăm același vis, oriunde ne-am aflat pe glob, vreme de secole.

Cine au fost oamenii care au întemeiat Tel Avivul?
Au fost 66 de familii de evrei, locuitori ai vechiului oraș Jaffa, unde erau străzi foarte înguste, scurgerea în stradă, un oraș oriental chinuit. Evreii din Jaffa visau să înființeze un cartier evreiesc. Am plătit în aur pentru fiecare centimetru de aici.Noi răscumpăram pământul Israelului.

În cartea lui Ezechiel găsim că acesta a locuit într-un loc numit Tel-Abib. În 1950, Tel Avivul și Jaffa s-au unit pentru a forma Tel Aviv-Yafo. Astăzi, orașul e al doilea ca mărime din Israel și, deși e reședința ambasadelor străine, Tel Avivul nu e capitala biblică a Israelului și a poporului evreu. În contrast cu Ierusalimul, care e un mediu predominant religios… Acest oraș nu trebuie să poarte imensa povară a Ierusalimului: sfințenia.

Tel Avivul nu trebuie să poarte toată această încărcătură istorică. Orașul e foarte special într-un mod diferit. Fondatorii Israelului aveau sentimentul că împlineau profeția. În mijlocul acestui oraș secular, înconjurat de macarale, un singur monument spune totul.

Acest text e din Ieremia și spune: „Te voi așeza din nou și vei fi așezată din nou, fecioara lui Israel”. Acesta a fost mottoul fondatorilor orașului Tel Aviv. Stând aici, profeția se împlinește chiar sub ochii noștri. E pentru prima dată, după 2 000 de ani, când poporul evreu construiește pe pământ evreiesc și vorbește ebraica, având Biblia în mână, în țara Israel.

Astăzi, Tel Avivul e cunoscut ca Silicon Wadi. Cum de au locuitorii Tel Avivului atâta creativitate și inovație? Există peste 700 de companii concentrate în acest oraș. Există un capital de risc investit în Israel, cel mai ridicat pe cap de locuitor din lume, care, împreună cu cultura Israelului și circumstanțele, au făcut Tel Avivul ceea ce e azi, al doilea Silicon Valley din lume.

M-am întâlnit cu profesorul Zeev Ben-Shachar, care ne-a oferit o referință modernă despre fondarea Israelului și Tel Avivului.
Cred că întreaga aventură a Israelului e un capital de risc, și vedem azi această minune în jurul nostru. Tel Avivul are a treia cea mai mare economie din Orientul Mijlociu. Nu e doar teorie, ci aceste lucruri au implicații în viața de zi cu zi. De exemplu, ieri îi scriam soției pe Facebook, prin tehnologia Instant messaging, dezvoltată aici, în Israel. Am venit aici cu aplicația Waze, un sistem de navigație prin care economisesc zeci de ore în fiecare lună. Am parcat folosind Pango, o aplicație cu care pot parca oriunde, cu ușurință.

I-am întrebat pe locuitorii din Tel Aviv de ce locuiesc aici și ce înseamnă orașul pentru ei. Arhitectura e foarte frumoasă, e cel mai fain oraș. Poți să faci ce dorești, să mănânci când și ce vrei. Poți să mergi și pe plajă. Cred că oamenii de aici sunt cei mai speciali.

Vă place viața de aici? Da, îmi place că oamenii au o minte deschisă și aici e un loc creativ, total diferit față de Paris sau SUA. E cel mai interesant oraș din Israel și totul se petrece aici. Toată lumea îmi spune asta !

Aici au loc activitățile culturale. Tel Avivul e centrul Israelului, un centru al afacerilor, al vieții, al familiilor, al afacerilor imobiliare, și multe altele.
L-am întrebat pe Ben-Shachar despre viitorul orașului Tel Aviv.

Cred că va exploda, la figurat vorbind, desigur, dat fiind numărul de companii high-tech și inovațiile de aici, care sunt esențiale pentru a face lumea un loc mai bun. Orașul va avea parte de mai multă cercetare și mai multă finanțare în speranța că vom avea un viitor mai bun, nu doar pentru poporul evreu, ci și pentru creștini, musulmani, budiști și alții din întreaga lume.

Reclame

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: