Creștinii din Egipt părăsesc țara după ce au devenit ținta organizației SIIL

Mai bine de 150 de familii creștine din nordul Egiptului au părăsit orașul El-Arish în ultimele săptămâni după ce soldații SIIL au ucis cel puțin șapte creștini. Multe familii, ca cea a lui Yacoub Ishak, care au părăsit Egiptul cu puține posesiuni, au găsit adăpost în El Ismailiya, într-un oraș mic la 120 de km est distanță de Cairo, capitala Egiptului.

Ezzat Yacoub Ishak: Am părăsit toate apartamentele. Apartamentul meu, al băiatului meu mai mare, și apartamentele fraților lui. Nu am adus nimic cu mine. Slavă Domnului, am scăpat cu viață!

SIIL a declarat că prada lor preferată sunt creștinii din Egipt. Gruparea a emis un video conform căruia combatanții grupării au primit ordin de la Dumnezeu să ucidă fiecare infidel și au avertizat că vor avea loc mai multe atacuri. Nepotul lui Saad, Sameh Adel Fawzy nu a riscat și a părăsit peninsula Sinai după ce combatanții SIIL au pătruns în casa unchiului său și i-au ucis pe el și pe fiul său.
Sameh Adel Fawzy: Joia trecută, verișorul meu s-a dus să deschidă ușa după ce a auzit că cineva bate la ușă. În ușă a stat un luptător cu un pistol și l-a împușcat în cap. Când mătușa mea a auzit că trupul verișorului meu a căzut pe podea, a ieșit din camera ei și a strigat: „Ce i-ai făcut fiului meu?” Au dus-o pe stradă fără încălțăminte și în cămașa de noapte. Apoi s-au întors după soțul ei și l-au ucis.
Creștinii copți ai Egiptului compun 190% din populație și sunt adesea ținta islamiștilor radicali. Mulți dintre ei se tem că guvernul egiptean nu îi protejează.
Wafaa Fawzy: Nu există viață pentru creștini acolo. Vor să ucidă fiecare creștin. Creștinii nu mai pot trăi în El-Arish. Au spus clar că nu vor lăsa niciun creștin în pace. Ei vor un stat islamic.

În decembrie SIIL a efectuat un atac devastator asupra unei biserici din Cairo și a ucis 30 de oameni. Grupul a acuzat creștinii că au insultat islamul și a anunțat că vor urma alte atacuri. În studio este cu mine Gary Lane, corespondentul șef al știrilor internaționale CBN. El a vizitat Egiptul de multe ori și a spus că este una dintre țările sale preferate. Gary de ce sunt în prezent creștinii din Sinai ținta organizației SIIL?

Gary Lane: Există trei motive. Primul este că ei sunt un stat islamic, ei vor să înființeze un stat islamic în acea zonă și să controleze apele și portul din El-Arish care, apropo, se află la 25-30 de km de Israel și Gaza. Există un trafic ilegal intens acolo pe care vor să îl controleze. Ei presupun că poate creștinii sunt spionii guvernului, sau chiar și ai israelienilor. Ei vor ca ei să plece de acolo. Ei mai vor să îl facă de râs pe el-Sisi, președintele Egiptului care este prietenul creștinilor. Vor să înlăture guvernul său și să îi facă probleme.

Așa cum a spus doamna din reportajul nostru, guvernul nu face nimic. De ce guvernul nu-i protejează pe creștini?

Gary Lane: Creștinii din El-Arish spun că guvernul nu i-a ajutat cu locuințe, nu îi mută în Alexandria sau în Cairo și nu au grijă de ei. O biserică evanghelică Ismailiya i-a ajutat pe creștini, nu guvernul. Însă, mai ales în partea superioară a Egiptului, ai fost acolo, atunci când musulmanii au atacat creștinii, poliția nu a reacționat cu promptitudine. Casele lor, firmele lor, bisericile lor au fost arse, oamenii au fost uciși pentru că poliția nu a intervenit și guvernul nu a făcut nimic.
Vedem această tendință în Orientul Mijlociu unde creștinii părăsesc țările lor. Aceeași tendință se poate observa și în Egipt. Această tendință a va fi încetinită sau va fi reluată în următoarele luni?

Gary Lane: A fost încetinită în perioada Frăției Musulmane, în timpul revoluției, este un proces lent din cauza celor spuse de tine în reportajul pe care tocmai l-am văzut și motivul pentru care pleacă. Angela Merkel s-a întâlnit cu el-Sisi în această săptămână la Cairo și vrea ca el-Sisi să oprească imigrația. A promis Egiptului ajutor economic, cu condiția să încetinească procesul de imigrare în Europa și în Germania.

Președintele Trump a renunțat la ideea de a ajuta creștinii din Irak și Siria. Ce părere ai?
Gary Lane: Cred că s-a retras din motive legale. Consilierii legali i-au spus că nu poate să scoată un ordin executiv și să se aștepte că va fi acceptat de tribunal. El s-a retras pe moment, însă cred că el va ajuta creștinii de acolo.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: