Copii „de rezervă”

Interviu cu dr. Roman Ghetmanov, medic obstetrician si ginecolog la Maternitatea de pe langa Spitalul Orasenesc nr. 70 din Moscova (Federatia Rusa). Tema interviului: fertilizarea in vitro si infertilitate. Sursa: Pravoslavie i mir.

– Ce se intampla cu embrionii in cazul fertilizarii in vitro?

– Pentru realizarea fertilizarii artificiale este nevoie de un oarecare surplus de embrioni. S-a observat ca prin transferul catorva embrioni in uterul femeii, sarcina se dezvolta mai des decat in cazul in care se transfera doar unul singur. Cativa embrioni creeaza o situatie hormonala propice, care favorizeaza sarcina. Victoria Zaeva, medic sef la Clinica de Reproducere „Ma-ma”, afirma: „Daca embrionii sunt „de calitate proasta”, noi transferam mai multi embrioni decat 2 sau 3. Facem asta tocmai pentru ca embrionii sunt „de calitate proasta”, ca sa nu fim nevoiti sa transferam cate un embrion de 5-6 ori, caci acest lucru, din punct de vedere practic, este o cale fara perspectiva. Embriologii sustin ca, daca in uter sunt transferati mai mult de un embrion, ei, intr-un fel anume, se ajuta unul pe altul. De ce se intampla acest lucru – nimeni nu stie, dar este un fapt. S-au efectuat experimente corespunzatoare. De exemplu, cand unei vaci i se transfera un singur embrion, acesta murea, dar daca se transplantau patru embrioni acestia „ajutau” sa supravietuiasca cel putin unul”.

Dar chiar daca in organismul femeii se transfera doi embrioni, ca, ulterior, sa se evite reductia, ce sa facem cu ceilalti, daca au fost „creati”, unde sa-i plasam? De obicei, acestia sunt „criogenati”, „congelati”, ca sa se repete procedura FIV, in caz de nereusita, dar si pentru a-i folosi in scopuri de cercetare (oficial, acest lucru se face cu acordul „proprietarilor”, adica a cuplului conjugal, de la care se iau celulele sexuale – in legislatia Federatiei Ruse, nota tr.)

Chiar si fara reductie, prin tehnicile moderne ale FIV, adesea are loc omorarea embrionilor in primul stadiu de dezvoltare, cand inca nu sunt in uter, ci in eprubeta. O atare situatie – cand vine o femeie si spune: „Luati-mi doar doua ovocite, fecundati-le si transferati-le in uter, ca sa evitam nu numai reductia embrionara ci si crearea embrionilor „in exces”” – este imposibila. Care medic ar face acest lucru, daca probabilitatea aparitiei sarcinii in acest caz este egala practic cu zero?

Afla mai mult – CULTURA VIETII

2 comentarii (+add yours?)

  1. octavpelin
    mart. 31, 2017 @ 02:35:28

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  2. eliodora
    mart. 31, 2017 @ 10:17:03

    „Asta” nu e avort. 😦 Batjocura la adresa vietii ! Diavoleasca treaba !

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: