APROAPE DE CRUCE, DAR DEPARTE DE HRISTOS

Postare pe Facebook de Marius Cimpoae

Max Lucado: APROAPE DE CRUCE, DAR DEPARTE DE HRISTOS

La piciorul crucii s-au jucat zaruri.
Tragerea la sorți pentru posesiunile lui Hristos. Capetele aplecate. Privirile îndreptate în jos. Crucea uitată. Simbolismul este izbitor. Îl observi?
Mă duce cu gândul la noi. Cei religioși. Cei care se identifică cu crucea. Mă gândesc la noi toți. La fiecare credincios de pe pământ. Cei conservatori. Cei liberali. Cei stricți. Cei simpli. Biserica superioară. Biserica inferioară. „Cei plini de Duhul”. Mileniștii. Evanghelicii. Adepții politicii. Misticii. Adepții interpretării literale a Scripturii. Cinicii. Cei în sutană. Cei cu guler preoțesc. Cei îmbrăcați la patru ace. Adepții nașterii din nou. Adepții amin-ului.
Mă gândesc la noi.
Mă gândesc că nu suntem chiar atât de diferiți de acei soldați. (Îmi pare rău să o spun).

Și noi ne jucăm la piciorul crucii. Ne batem pentru membrii. Ne zbatem pentru statut. Judecăm și dăm sentințe. Competiție. Egoism. Câștig personal. Toate acestea există în noi. Nu ne place ce a făcut celălalt, așa că luăm sandala pe care am câștigat-o și plecăm furioși.

Atât de aproape de lemn, și totuși, atât de departe de sânge.
Suntem atât de aproape de Cel mai neobișnuit eveniment din istorie, însă ne comportăm ca niște jucători de zaruri obișnuiți, adunați în grupuri gâlcevitoare și certându-se pentru niște păreri ridicole.

Câte ore nu au fost irosite la amvon cu predicarea lucrurilor neînsemnate! Câte biserici nu s-au prăbușit în chinurile nesemnificativului! Câți lideri nu și-au încălecat iritațiile minore, scoțându-și săbiile amărăciunii și avântându-se în luptă împotriva fraților din cauza unor subiecte care nici nu merită să fie pomenite!
Atât de aproape de cruce, dar atât de departe de Hristos.

Ne specializăm în dezbaterile de tipul „Eu am dreptate”. Scriem cărți despre greșelile celuilalt. Ne specializăm în bârfe și devenim experți în descoperirea slăbiciunilor. Ne împărțim în grupulețe și apoi, Doamne ferește, ne împărțim din nou.
Un alt nume. O altă doctrină. O altă „eroare”. O altă confesiune. O altă partidă de poker. Domnul nostru trebuie să fie uluit.
„Soldații ăștia egoiști, zâmbim noi afectat, cu degetele mari în revere. Erau atât de aproape de cruce și totuși, atât de departe de Hristos.” Dar oare suntem noi chiar atât de diferiți? Diviziunile dintre noi sunt atât de numeroase, încât nici măcar nu putem fi catalogați. Există atâtea ramuri, încât până și ramurile au rămurele!

Sunt diferențele dintre noi chiar atât de semnificative? Sunt diferențele noastre de opinie chiar atât de proeminente? Sunt zidurile dintre noi chiar atât de groase? Este oare chiar atât de imposibil să găsim o cauză comună?

„Toți să fie una”, Se ruga Isus.
Una. Nu una în grupuri de două mii, ci una în Unul. O Biserică. O credință. Un Domn. Nu baptiști, nu metodiști, nu adventiști. Doar creștini. Fără confesiuni. Fără ierarhii. Fără tradiții. Doar cu Hristos.

Prea idealist? Imposibil de realizat? Nu cred. Să știm că s-au făcut lucruri și mai grele. De exemplu, a fost odată pe o cruce un Creator care Și-a dat viața pentru creația Sa. Poate că nu avem nevoie decât de câteva inimi care să fie gata să Îi urmeze exemplul.

Dar tu? Poți construi o punte? Poți arunca o frânghie? Poți acoperi o prăpastie? Te poți ruga pentru unitate? Poți fi soldatul care își vine brusc în fire, sare în picioare și le amintește celorlalți: „Hei, pe crucea aceea este Dumnezeu”?

Similitudinea dintre jocul soldaților și jocul nostru este înspăimântătoare. Ce gândea Isus? Ce gândește El astăzi? Încă se mai joacă zaruri. Și lucrul acesta se petrece la piciorul crucii.

(Max Lucado, Nu-i de mirare că e numit Mântuitorul, Editura Scriptum Oradea, pp. 113-115)

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Iosif
  apr. 14, 2017 @ 23:10:15

  Dumnezeu mai cauta si azi ,dupa mai bine de doua milenii „un om” care sa înalte un zid,care sa stea în spartura înaintea LUI,care sa scoata poporul din sclavia Marelui Babilon,un om autentic,blând si iubitor ,un pastor asemeni lui Moise,capabil sa mijloceasca cu dragostea neconditionata,sacrificatoare,fara prejudecati,un om dupa chipul si asemanarea Sa,si a Fiului omului Hristos,plin de Duhul Sfânt si de puterea absoluta a IUBIRII NECONDITIONATE.
  Doame ridica Tu din poporul Tau si unge lucratori seceratori,pentru marele seceris, ,acum câta vreme timpul este prielnic,sa nu se piarda spicele coapte ,iar grâul sa fie strâns la timp în grânarele Tale ceresti,înainte de venirea iernii si a ingetului pe pamânt !

  „Caut printre ei un om care sa înalte un zid si sa stea în mijlocul sparurii înaintea Mea pentru tara,ca sa n-o nimicesc,dar nu gasesc niciunul !
  Îmi voi varsa urgia peste ei,îi voi nimici cu focul mâniei Mele si le voi întoarce faptele lor asupra capului lor,zice Domnul,Dumnezeu.” (Ezechiel 22:30,31)
  Fiti binecuvântati !

 2. octavpelin
  apr. 15, 2017 @ 01:52:52

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: