Provocările vestirii Evangheliei în Islanda, considerată cea mai necredincioasă țară din Europa și cimitirul predicatorilor

Islanda are 300.000 locuitori, dar numai 5 ”biserici sanatoase”, desi afirma ca 85% sunt crestini…

E considerată cea mai necredincioasă țară din Europa și cimitirul predicatorilor. Este vorba de Islanda, insula stâncoasă situată în nordul Oceanului Atlantic. Națiunea are în jur de 300.000 de locuitori, însă doar 5 biserici sănătoase. Este și mai ciudat faptul că țara susține că majoritatea cetățenilor sunt creștini. Recent, am stat de vorbă cu fondatorul de biserici și pastorul Guunar Gunnarsson despre această contradicție și despre viața Bisericii în Islanda. Cum poate o națiune care afirmă că 85% dintre locuitori sunt creștini să fie a șasea dintre țările ateiste din lume? Pare a fi o contradicție.

Guunar Gunnarsson: Conform legii, când se naște un copil, din start este trecut în documente ca fiind creștin. Dacă părinții sunt înregistrați într-o biserică de stat, copiii sunt înregistrați în mod automat în aceeași biserică. 85% este mult, însă nu pentru că oamenii s-ar fi înregistrat în bisericile de stat, ci pentru că au devenit în mod automat membri după naștere și au devenit, din start, creștini. Sunt puțini creștini autentici aici.
Un fost pastor a spus că Islanda este cimitirul predicatorului. Este o afirmație dramatică. De ce este atât de dificil să vestești Evanghelia acolo?

Guunar Gunnarsson: Noi credem că nu ne lipsește nimic. Este un cimitir frumos. Cu siguranță este un loc frumos, un loc unde se trăiește bine. Însă există apatie. Când echipele de misionari au venit aici și au cerut părerea oamenilor, nu au întâmpinat ostilitate sau amenințări împotriva Evangheliei, ci apatie. Oamenii au o gândire relativistă, spunând că este în regulă dacă misionarii au credință, însă ei nu au nevoie de Isus. L-au respins pe Isus, fără să fi știut cine este El și ce spune Scriptura despre El.

Care este cea mai bună metodă de a câștiga oameni pentru Hristos în acea cultură? Știu că poate fi o provocare.
Guunar Gunnarsson: Aș zice că ne aflăm într-o situație tristă, pentru că trecem prin încercări și greutăți. Cultura noastră pune accent pe artă. Încercăm să folosim arta pentru a-L slăvi pe Dumnezeu și pentru a împărtăși Evanghelia. Ne dăm seama tot mai mult că modul tradițional de evanghelizare nu funcționează. Am împărțit fluturași în centru timp de doi ani și jumătate. Ne-am dat seama că am cheltuit mulți bani pentru a aduce aici grupuri mici de misionari. Dacă privim în urmă, vedem că nicio persoană nu a venit la biserică în urma aplicării acestei metode.

Cum a crescut numărul membrilor în biserica ta în ultimii ani, în urma aplicării acestor tehnici noi și în urma înțelegerii care sunt metodele eficiente?

Guunar Gunnarsson: Ne-am reorganizat strategiile de evanghelizare. Ne-am concentrat atenția asupra localnicilor. I-am pregătit pentru evanghelizare, să împărtășească Evanghelia în viața de zi cu zi. Se pare că membrii pe care îi avem acum în biserică se datorează oamenilor care au fost credincioși în viața de zi cu zi și au vorbit prietenilor despre Evanghelie și pentru că au vorbit în mod deschis despre incertitudini. Avem un grup mic care organizează întruniri și invită oamenii să vină și să pună întrebări despre credință. Sunt atei care vin în mod regulat, în grupuri mici, la serviciile de duminică dimineața și încă sunt atei. Îi întreb aproape de fiecare dată dacă sunt pregătiți să mărturisească că Hristos este Domnul. E lucrarea Domnului, iar noi nu o putem explica. Nu suntem o biserică numeroasă, nu vreau să creez ideea că avem mii de membri. Duminica vin cincizeci de oameni. Nu suntem o biserică numeroasă. Însă Dumnezeu lucrează într-o țară în care multe biserici au și mai puțini membri. Ne minunăm, nădăjduim și ne rugăm ca Dumnezeu să lucreze în continuare. Vedem cum vin câțiva oameni la Hristos. Semănăm și nădăjduim că în viitor copiii și nepoții noștri vor putea culege roadele muncii noastre. Rămânem credincioși indiferent ce vedem, vom sădi cu loialitate, vom împărtăși Evanghelia, ne vom bizui pe adevărurile lui Dumnezeu și le vom împărtăși cu har așa cum a făcut Hristos.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: