Comentariu referitor la cazul pastorului Florin Ianovici

Foto captura Agnus Dei Pastorul Ianovici predicand

Radu Oprea, Phoenix – Arizona:

Nu vreau sa ma refer neaparat la deznodamantul acestui conflict  trist , intre un pastor binecunoscut in mediul evanghelic din Romania si diaspora si conducerea Cultului Penticostal caruia ii este subordonat. Avand in vedere insa ca este al doilea caz, dupa cel al pastorului Vladimir Pustan, vreau sa subliniez un aspect care pentru multi enoriasi devine un subiect  tot mai actual de discutie , starnind in final nedumerire.

Recent, in comunicatul Cultului Penticostal din Romania, se face printre altele,o afirmatie care induce la ideea ca undeva , pe parcursul gestionarii in timp  a cazului Ianovici, a aparut o „greseala de comunicare” intre Biserica BETEL de o parte  si membrii conducerii Cultului de cealalta parte.

 CITAT:  „…reprezentantii conducerii Cultului at fi trebuit invitati in Biserica Betel pentru a da lamuriri.In absenta unor lamuriri venite din partea celor competenti si-au facut locul tot felul de speculatii,comentarii si atitudini care au ranit cugetul si au slabit credinta”

 
   Intelegem ca este vorba despre in repros adresat bisericii BETEL. Astfel,in opinia conducerii Cultului Penticostal din Romania, vinovat pentru situatia creata este , alaturi de pastorul Ianovici si Biserica Penticostala Betel din Bucuresti.  Cu alte cuvinte,intelegem ca hotararea privind viitorul atat a pastorului Ianovici cat si a Bisericii Betel putea fi altfel.  In urma acestei afirmatii foarte categorice , ne punem in mod firesc intrebarea, care este de fapt gradul de autonomie a unei biserici locale fata de membrii din conducerea cultului respectiv .
Altfel spus ,  imixtiunea conducerii Cultului Penticostal din Romania in viata spirituala si organizatorica a vreunei biserici locale este nelimitata,de unde si pretentii  ?…sau exista o limita oarecare, necunoscata insa de enoriasi. In cazul de fata avem de a face cu un precedent : vorbim despre o biserica respectabila ca numar, peste 1.200 de membrii.  Se pune intrebarea: chiar asa de simplu si oricand, conducerea unui cult se poate amesteca nemijlocit , cu drept de decizie categorica (destituire sau disciplinare de pastor)  in viata unei astfel de comunitati,ignorand cu buna stiinta ,poate  modul diferit de dorinta si gandire a membrilor bisericii ?
   Este de stiut,in perioada comunista activitatile din bisericile evanghelice din Romania erau atent monitorizate de  regimul dictatorial ateu  prin asa zisul Minister al Cultelor . „Imputernicitul” judetean era vocea acestui organism.  Persoanele  „incomode” (pastori,lucratori,evanhelisti,etc) precum si unele activitati si hotarari ale Adunarilor generale din bisericile locale, trebuiau raportate si de multe ori supuse sanctiunilor sau presiunilor sub diferite feluri. Amestecul autoritatilor in viata bisericilor era astfel un fapt evident,netinandu-se de multe ori cont de dorinta sau consultul enoriasilor.
   Iata ca aceasta procedura privind autonomia bisericilor locale, se ragaseste  inca  in statutul Cultului Penticostal din Romania !
Nu prea exista informatii despre conducerea centralizata a bisericilor evanghelice infiintate in urma reformei lui Luther . De fapt , una dintre cauzele Reformei a fost si dorinta de independenta cel putin  relativa a bisericilor locale fata de controlul autoritar  practicat de conducerile   religiilor traditionale. Acest fapt, de  libertate si independenta, a fost considerat ca avand in impact important privind  progresul in dezvoltarea  activitatii bisericilor locale.
     Este cunoscut faptul ca in Statele Unite si Canada,bisericile romanesti apartinand Cultului Baptist au renuntat la vechiul sistem mostenit din Romania de dinaintea anilor ’89 si s-au constituit  in Asociatia Baptista Romana in scopul declarat de colaborare ,sfatuire si sustinere reciproca intre bisericile locale. Exista desigur o conducere a cultului care ofera nemijlocit asistenta,dar fara drept de amestec direct  in activitatile bisericilor locale.
Respectul pentru deciziile si atitudinile membrilor (chiar si in alegerea sau in anumite cazuri destituirea pastorilor) constituie o obligatie consemnata in statutul Asociatiei Cultului respectiv. Responsabilitatile revin exclusiv credinciosilor mantuiti din comunitatile respective !
CITESTE si –

 

13 comentarii (+add yours?)

 1. Ioan
  apr. 24, 2017 @ 03:03:07

  Contestație adresată Cultului Penticostal din România privind cazul pastorului Florin Ianovici

  http://newsnetcrestin.blogspot.ro/2017/04/contestatie-adresata-cultului.html?m=1

 2. Dumitru
  apr. 24, 2017 @ 03:33:09

  Cultul Penticostal din România opereaza după sistemul episcopal de conducere, la fel ca organizatia „Church of God”.
  Singura deosebire este legata de proprietatea bisericii, care apartine bisericii locale (desi nici cu asta nu suntem chiar siguri). Oricum, având in vedere ca șefii de la cult pot sa destituie in mod arbitrar orice pastor fara a se sinchisi sa afle parerea membrilor bisericii locale, e de inteles de ce fiecare pastor afiliat la cult trebuie sa se puna bine cu mai marii de la „centru”, in speta de la Arad. Ce mi se pare de asemenea despotic este ca si numirea noului pastor o fac tot ei (cultul). In SUA bisericile romanesti se afiliaza optional la una din cele trei organizatii. Cele 3 organizatii colaboreaza foarte bine, o data pe an avand Conventia impreuna.
  In Romania am inteles ca daca nu esti cu ei te considera impotriva lor si nu colaboreaza cu tine.
  De asemenea exista perceptia ca pozitia cultului este pozitia oficiala a penticostalilor. Apropo, in limba engleză „cult” înseamnă „sectă”.

 3. Iosif
  apr. 24, 2017 @ 06:41:03

  Organizatiile societatii omenesti politico-religioase,au generat si vor genera întotdeauna conflicte inter-umane,nefiind constituite pe ADEVARUL ABSOLUT (HRISTOS),ci pe interese umanist-materialiste,pe legi umane imperfecte,relative fara UNGEREA DUHULUI,egoiste si lipsite de IUBIREA NECONDITIONATA,SACRIFICATOARE. De când exista omul pe pamânt,au câstigat cei ce-au IUBIT…*IUBIREA* ! (Psalmii 127: 1)
  Fiti binecuvântati

 4. elenamarinalexe
  apr. 24, 2017 @ 06:46:40

  Tardiv…Acest mesaj ar fi fost balsamic…la vreme potrivită, doar că majoritatea bărbaților au preferat să tacă…

  • Sándor Gönczi
   apr. 25, 2017 @ 05:43:27

   Din pacate au vorbit numai cei care aruncau cu mizerii, ei nu au contenit sa vorbeasca pe toate caile posibile. Acum dupa razboi se gasesc (frati) care vin cu sfaturi pentru Fr. Florin Ianovici, este tarziu, fratele a dus lupta el si Dumnezeu. Domnul sal binecuvinteze cu mult har si intelepciune.

 5. Iosif
  apr. 24, 2017 @ 07:17:37

  Istoria omenirii este un ‘ciclu’ repetitiv. „Ce a fost va mai fi si ce s-a facut se va mai face.Nu este nimic nou sub soare.” S-au format dealungul istoriei omenirii,imperii si religii,care întotdeauna au fuzionat,tradându-L pe Dumnezeul Creator,iar EL întotdeauna a pus deoparte o „Samânta Sfânta” care umblau si traiau în ascultare si iubire neconditionata de Legea Sa.
  Dumnezeu are si astazi,raspânditi în cele patru puncte cardinale un popor devotat care-I poarta Numele si care nu s-au închinat dumnezeului acestui veac „Mamona”,care formeaza Biserica Lui Hristos,vie si puternica,pe care nici o putere omeneasca nici Locuinta mortilor nu o poate birui,si care în curând va prelua conducerea întregului pamânt,avându-L în frunte pe Cel Ce Este viu în vecii vecilor,ISUS HRISTOS,DOMNUL domnilor si ÎMPARATUL împaratilor.
  Pregateste-te sa te întâlnesti cu Dumnezeul tau!
  „De aceea îti voi face astfel,Israele,si,fiindca îti voi face astfel,pregateste-te sa întâlnesti pe Dumnezeul tau,Israele !” (Amos 4:12)
  Fiti binecuvântati.

 6. CrestinTotal.ro
  apr. 24, 2017 @ 11:39:08

  A republicat asta pe CrestinTotal.ro.

 7. Trackback: Comentariu referitor la cazul pastorului Florin Ianovici -part 2 (In cautarea adevarului) | agnus dei - english + romanian blog
 8. Dorian C
  apr. 27, 2017 @ 14:24:24

  A republicat asta pe Christ4roMedia.

 9. Aurel Mihet
  mai 01, 2017 @ 13:52:08

  Cazul Pastorului Florin Ianovici a fost si este mult comentat in spatiul crestin ,si nu numai. Parerile sint importite si sustinute dupa cum ele sint inteles de fiecare.Am citit cele 2 articole scrise de scriitorul crestin Radu Oprea ,un om cu o deosebita claritate in a prezenta informati din mediu crestin si nu numai .Am ascultat predica Pastorului Florin Ianovici tinuta la data de aprilie 4.2017 in Biserica Panticostala Betel di Bucuresti ( recomand sa fie ascultata ) Ce am observat ,atat din predica tinuta de Fr. Florin cat si din comunicatul cultului , ca a fost o asteptare de pornire a acestei situati din partea ceiuialalt Citez din partea cultului ..reprezentanti conduceri Cultului ,ar fi trebuit invitati in Bis.Betel pentru a da lamururi… Din predica Pastorului Florin , Citez; ,n’ a venit nimeni ca sa vorbeasca cu voi… nici prima data nici a doua ora, n’a venit nimeni in mijlocul vostru…Intrebarea care se pune este urmatoarea : Trebuia sa fie invitati reprezentati cultului sa vina la Bis. Betel ,sau ei trebuia sa vina neinvitati ?? In primul rind Bis. Betel nu putea sa-i invite pentruca o asemenea invitatie se face numai atunci cand exista anumite conflicte intre Biserica si Pastor. ,fapt ca nu existat nici o problema ,nu ar fi avut nici un motiv sa-i invite. In al doilea rind; daca conducerea Cultului avand mai multe reclamati in legatura cu abaterile grava facute de Pastorul Florin, ea avea obligatia sa vina ,chear ne invitata,pentru ca sa lamureasca lucrurile. Pentru o mai buna clarificare a situatei,as vrea sa ma folosesc de un citat Biblic din Matei 18.15-17 unde Domnul Isus ne spune ;daca un frate a pacatuit impotriva ta du-te si mustra-l intre tine si el singur ,daca te asculta ai castigat pe fratele tau… APLICAREA: Daca Pastorul Florin a pacatuit ,acest lucru a afectat grav si Biserica Betel ,Biserica Betel trebuia sa i-a act de acest lucru si sa-l cheme pe Pastorul Florin pentru a rezolva lucrurile,daca Biserica nu putea rezolva aceasta problema ,ea trebuie sa faca al doilea pas : daca nu te asculta mai ia unu sau doi … sa apeleze la un for de conducere mai superior, COMUNITATEA REGIONALA .Daca nici de Bis.si Comunitate Regionala Pastorul Florin nu ar fi ascultat, urma ,al treilea pas; ,spune-l Biserici. UNIUNI ,daca nu asculta nici de Uniune ,atunci Biserica impreuna cu Comintatea si Uniunea sa-l dea afara din Cultul penticostal ( exclus ) Daca sa-r fi tinut cont de acest lucru ,Cultul Penticostal ar fi fost scutit de atitea probleme ivite si lucrarea ar fi continuat cu mult succe .Deosebite apercieri pentru sora RODI si sotul dinsei ,pentru munca depusa in raspandirea mesajului sfint sub orice forma posibila . Sint incredintat ca Acele care a inceput in voi aceasta lucrare,o va ispravi pana in ziua lui Isus Hristos. Fil. 1.6. GOD BLESS BOTH

  • Avram
   mai 01, 2017 @ 21:46:08

   Va multumim de incurajare si urare frate Aurel. Comentariile dumneavoastra sunt intotdeauna bine venite si de invatatura si sunt izvorite dintr-o minte inteleapta prin calauzirea lui Dumnezeu. Intr-adevar, daca Cultul Penticostal ar fi pus in practica ceea ce ati scris aici, acest caz ar fi fost rezolvat cu bine si toate partile implicate ar fi fost satisfacute. Domnul sa va binecuvanteze si pe mai departe.

 10. Trackback: Cum trebuia rezolvat cazul Patorului Florin Ianovici – Comentariu, Pastor Aurel Mihet | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: