Comentariu referitor la cazul pastorului Florin Ianovici -part 2 (In cautarea adevarului)

CITESTE prima parte aici – Comentariu referitor la cazul pastorului Florin Ianovici

Comentariu referitor la cazul pastorului Florin Ianovici -part 2 (In cautarea adevarului)

Radu Oprea – Phoenix, Arizona:

Conflict inseamna opozitie,dezacord sau incompatibilitate intre doua sau mai multe parti. Partea in conflict poate sa fie un individ,o multime sau o organizatie care este capabila sa-si asume si sustina un anumit crez referitor la o problema,stare sau fenomen in derulare.

Conflictul poate sa fie violent sau nu. In mediul ecclesiastic, de-a lungul anilor au existat conflicte,unele fiind mentionate chiar si in Sfanta Scriptura.

De obicei,in mediu crestin, conflictul (mai ales local), se manifesta sub forma verbala dar de multe ori cu extindere si in spatiul virtual.

Pe durata conflictului,partile  isi sustin cu pasiune ideiile,crezurile si principiile. Intodeauna conflictul are un apogeu urmat inevitabil de un deznodamant.

Conflictul dintre Conducerea Cultului Penticostal din Romania si pastorul Florin Ianovici de la Biserica Betel din Bucuresti, printre  altele, are darul sa polarizeze progresiv,in jurul celor doua parti ,mase tot mai mari de enoriasi. Miza conflictului in acest caz,graviteaza in jurul unei intrebari cautate  cu pasiune: CARE ESTE ADEVARUL ? CINE ARE DREPTATE , CULTUL SAU PASTORUL IANOVICI ?

In mod paradoxal si posibil involuntar, raspunsul la aceasta intrebare se pare ca il ofera conducerea Cultului. La o citire  mai atenta a Comunicatului, dupa modul de exprimare a masurilor luate impotriva fr. Florin Ianovici ,pastorul senior al Bisericii Betel din Bucuresti, intelegem ca acuzatia principala  de imoralitate nu a jucat absolut nici un rol , aceasta acuzatie nefiind probabil probata prin dovezi convingatoare. Cel putin asa se intelege din masurile disciplinare luate de catre fratii din conducerea Cultului.(presedinte fr.Moise Ardelean)

Explicatia: Conform principiilor si valorilor crestine,caderea (neaparat dovedita !) in imoralitate a vreunui pastor sau lucrator ordinat din bisericile noastre evanghelice (baptiste,penticostale,crestini dupa evanghelie),se sanctioneaza promt cu eliberarea din slujba detinuta (pastor,prezbiter) in cadrul adunarii respective. Se interzice cu desavarsire predicarea Evangheliei pentru un timp bine stabilit,timp necesar procesului de pocainta. Dupa o marturie dovedita in fata lui Dumnezeu si a Bisericii,ulterior, se poate demara procesul de reabilitare.Acest demers apartine  in primul rand  bisericii locale ! iar hotararea este adusa si la cunostinta Comitetului Executiv a Cultului care informeaza intreaga comunitate.

Referitor la fratele pastor Florin Ianovici, iata insa ce citim in Comunicatul Cultului Penticostal:

Comitetul executiv I-a dat dreptul sa participle la orice fel de actiuni de evanghelizare.I s-a comunicat ca poate predica Evanghelia oriunde este chemat.Pastorul a primit libertatea de a evangheliza oriunde,atat in tara cat si in strainatate”.

     Citind un astfel de comunicat, intelegem foarte clar ca in opinia Cultului, pastorul Ianovici nu se face vinovat de pacatul imoralitatii din moment ce I se acorda toate drepturile de a predica oriunde si oricand Evanghelia  si de  a avea  relatii de partasie in comunitatile din tara si strainatate. In cazul in care, membrii conducerii Cultului sunt convinsi de caderea in imoralitate a fr.Ianovici si totusi au permis si incurajat acestuia predicarea Evangheliei, opinia publica crestina este indreptatita sa creada ca s-a comis o eroare grava de la principiile si valorile crestine penticostale. In concluzie, se pare ca motivul declansarii acestui conflict a fost generat din cu totul alte cauze, folosindu-se insa un pretext dubios !
CITESTE si –

17 comentarii (+add yours?)

 1. mike
  apr. 27, 2017 @ 00:03:52

  Se pare ca , dolarul romanesc-stirneste gelozie – Probabil conducerea cultului crede ca Fl. Ianovici baga banii in buzunar– dar a ingrijii 560 de copii costa – si asta nu stie conducerea cultului – oare de ce nu se implica ei, ca sa vada – adevarata cheltuiala– Iar motivul principal pentru care sa ajuns la acesta altercatie( si multe altele – V. Pustan ,Iulian Calistru–)– – e trairea fara Dumnezeu – fara calauzirea Duhului Sfint si fara Christos in noi . Sunt sigur ca biserica stie mai bine ca cei de afara, comportamentul lui – Fl. Ianovici – si ar trebuii sa fie prima care sa judece faptele si care are puterea de decizie – apoi instiintata conducerea cultului– si nici decum invers. Ori cum certurile din interiorul cultului dau dovada de -NEPOCAINTA- apa la moara necredinciosilor – pietra de poticnire , debusolare pentru neinitiati si chiar intre veteranii ai credintei–- Vine sfirsitul, iar noi ne certam – in loc sa ne uitam in SUS-

  • rodi
   apr. 27, 2017 @ 00:20:42

   bine spus! God bless you!

   • Eu
    apr. 27, 2017 @ 05:23:22

    Publici doar comentarii ce sant in favoarea lui?

    • rodi
     apr. 27, 2017 @ 15:29:02

     Cam toate blogurile, chiar si ziarele au un filtru pentru comentarii.

     Comentarii in spirit necrestin, obraznice sau cu acuzatii nefondate de la persoane anonime le las sotului sa le citeasca si sa decida daca pot fi publicate.

  • crestin
   apr. 27, 2017 @ 00:51:12

   Stimate frate Mike,am observat ca sunteti in oarecare masura implicat in acest caz,ar fi bine ptr media in care v-ati implicat oarecum daca s-ar veni cu o lamurire,poate dvs aveti mai multe informatii:din articole anterioare se intelege ca aceasta fundatie ptr ajutorarea copiilor nu functioneaza pe langa biserica Betel si nici sub tutela cultului ci este o fundatie nonprofit de sine statatoare administrata spre slava Domnului de catre fr Ianovici care este si presedinte.Daca ar fi asa ar fi evident conflictul de interese intre a stange bani din actiuni/evanghelizari facute in numele bisericii Betel sau a cultului penticostal si folosirea acestor fonduri in folosul fundatiei de copii.Repet e doar o informatie neverificata si o clarificare din partea dvs ar fi mai mult decat binevenita,cu informatii concrete,va multumesc,fiti binecuvantat!

   • rodi
    apr. 27, 2017 @ 15:45:10

    e interesant ce spuneti… Dar nu biserica Betel este invitata la Evanghelizari, ci crestinul Florin Ianovici care a fost pastor peste biserica Betel si ‘preot’ si ‘tata’ peste 500+ orfani si reprezinta ambii. Fundatia Viata si Lumina nu este o afacere, este o organizatie non-profit. Omul (fratele) Florin Ianovici le reprezinta pe ambele si cultul vrea sa interzica strangerea de fonduri pentru orfani? Nu am mai auzit asa ceva! Alti frati se duc la evanghelizari si vand carti scrise de ei si fac bani pe ele, deci profita personal si cultul nu le interzice. Atunci de ce sa interzica strangere de fonduri pentru orfani? Inca nu am auzit un argument bun care sa sprijineasca ceea ce a facut cultul la acest punct. Sau, mai bine zis, cine a venit cu ideea aceasta lipsita de dragoste si de inima pentru o lucrare, cea mai Hristica lucrare, a avea grija de orfani! Aici, cultul a primit o mare lovitura de imagine. Dar nicidecum nu e de egalat cu 500 de orfani care au primit o mare lovitura la stomac daca fratele Ianovici ar ramane in cult si fondurile s-ar termina.

    • Janeth
     apr. 30, 2017 @ 04:04:10

     Nu stiu cine e de vina, dar subiectul asta a devenit scenariu de film… nu uitati ca ne urmaresc dinafara necredinciosii si in loc sa fim pilde vii, suntem pietre de poticnire. Si o piatra, piatra e! Daca fratele Ianovici e nevinovat, sa spuna pe fata tot adevarul si gata cu subiectul asta, ce tot atata se lungeste treaba..?!

  • Dave
   apr. 27, 2017 @ 23:54:22

   Va recomand sa ascultati mesajul ….

   (sters la cererea fr. Radu)

   • rodi
    apr. 28, 2017 @ 22:05:43

    Dave, am primit acest link cu un an in urma si din greseala cred ca am pierdut/sters emailul si mai tarziu nu l-am mai gasit… pana azi cand mi l-ai trimis. God bless you!!! Multumesc din inima.

 2. CrestinTotal.ro
  apr. 27, 2017 @ 02:38:32

  A republicat asta pe CrestinTotal.ro.

 3. Dave
  apr. 27, 2017 @ 03:26:30

  Analiza facuta de fr. Radu O. in acest comentariu este, ca de obicei, una obiectiva. Credinciosi din toate colturile lumii au ramas nedumeriti in urma acestui conflict dintre pastorul bucurestian si exponentii C.P. Acestia din urma consider ca ar trebui sa raspunda cel putin la intrebarile ridicate in acest articol. Blogerul oradean Teofil Stanciu a scris recent doua articole pe care sper ca le-au citit si reprezentatii cultului penticostal din Romania:

  https://drezina.wordpress.com/2017/03/29/amurgul-liderilor-i/

  https://drezina.wordpress.com/2017/03/31/amurgul-liderilor-ii/

  Exista anumite practici in lumea religioasa evanghelica, care ar trebui revizuite urgent in lumina sfintelor Scripturi. Intrebarea se pune: este biblic sau nu cum se procedeaza? Cazul Ianovici este un precedent care poate fi urmat de multe alte cazuri. Biblia ne indeamna in mod imuabil la „dreptate”, la a nu cauta la fata omului „la judecata”. Ne indrebam in modul cel mai serios: aplica cultul aceleasi masuri pentru toti pastorii romani care vin prin SUA sa adune fonduri pentru diverse proiecte? Iau ei in calcul reclamatii de suspiciune (pe linie financiara) din partea oricarui cetatean? Sau aceste reclamatii trebuie sa vina (sau au greutate doar daca vin) din partea unor clerici? Daca este asa, atunci putem sa intelegem ca, C.P. se pune in miscare cu precadere cand acuzatiile sau suspiciunile asupra unui slujitor vin din partea unor pastori. Daca este asa, ne punem intrebarea daca practica aceasta este una corecta si daca un pastor evanghelist foarte apreciat, bun orator, eficient pe campul Evangheliei, poate fi judecat in mod obiectiv de catre alti slujitori care activeaza in acelasi domneiu dar majoritatea nu sunt la fel de „inzestrati” ca fr. Ianovici? Am fi ipocriti sa sustinem ca slujitorii anvonului nu sunt deloc incercati de sentimentul invidiei sau ca nu exista adesea animozitati (nebiblice) intre sacerdotii crestini. Asadar, analizeaza Cultul Penticostal orice reclamatii la adresa unui slujitor sau doar cele care vin din partea pastorilor? Inteleg ca toti cei care „analizeaza” reclamatiile si dau sentinte sunt pastori dar intrebarea se pune: ce anume constituie pentru ei dovezi cand e vorba de acuzatii la adresa unui slujitor? Daca pentru oamenii de cult doar cuvantul pastorilor au greutate (restul fiind considerati „fiestecine”) avem motive serioase sa ne indoim de corectitudinea unor decizii luate de acesti clerici.

  • rodi
   apr. 27, 2017 @ 15:37:24

   Intrebari foarte bune care ar merita un raspuns, raspuns pe care nu cred ca il vom primi vreodata… dar, bineinteles ca deja stim raspunsul.

 4. Dorian C
  apr. 27, 2017 @ 14:25:16

  A republicat asta pe Christ4roMedia.

 5. Radu Oprea
  apr. 28, 2017 @ 22:53:33

  va rog sa scoateti postarea cu indemn la rugaciune.Radu Oprea

 6. Sándor Gönczi
  mai 01, 2017 @ 14:19:17

  Oare de ce nu mai gasim nici un raspuns la contestatia Comunitatii Regionale Penticostala Bucuresti? http://newsnetcrestin.blogspot.ro/2017/04/contestatie-adresata-cultului.html

 7. Trackback: Cum trebuia rezolvat cazul Patorului Florin Ianovici – Comentariu, Pastor Aurel Mihet | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: