Jurnal de Chicago – de Nicolae Geantă

Chicago este o metropolă uriașă. A treia din USA, după NY și LA (New York și Los Angeles). 2,9 milioane de locuitori are orașul propiu zis. Dar bate peste 10 milioane tot Chicagoland-ul. Aria metropolitană. Chicago, întemeiat în 1673, dar declarat oraș abia în anul 1837, a cunoscut un incendiu uriaș în 1871. O treime din populație (cca 100.000) și 5000 de clădiri au pierit atunci mistuiți de foc. Dar town-ul s-a ridicat din propria-i cenușă.

De la mile depărtare, peste o mățăraie de autostrăzi, vezi cum se înalță semețe sky-scrapels-urile. Zgârie norii, pe românește. Sticlă și oțel. Sute de clădiri. Sute de metrii înălțime. Sute de kmp. De fapt în Chicago s-a construit primul zgârie nori din lume – Home Insurance Building (1884-1885). Astăzi, peste toate, Willis Tower, zis și Sears Tower, negru ca marmura românească, își ridică nasul la 527 de m înălțime. În acest turn cu 108 etaje, dar și cu antene uriașe de televiziune, vin la job săptămânal cca 16.000 de persoane. Cât populația Sinăii și-a Bușteniului la un loc. Clădirea construită între 1970-1973 e un gigant din vârful căruia se vede uriașul lac Michigan. Și furnicile de mașini care forfăie ca-ntr-un mușuroi uriaș…

Aflați mai multe »

Jurnal de Chicago – de Nicolae Geantă

vezi și Jurnal de Michigan – http://nicolaegeanta.blogspot.ro/2017/04/jurnal-de-michigan-nicolaegeanta.html

Reclame

4 comentarii (+add yours?)

  1. gizellaliliana
    mai 03, 2017 @ 13:47:36

    Da,multumim Rodica si Avram pentru tot ce faceti.Domnul sa va binecuvanteze!Blogul vostru e pentru mine un loc in care gasesc zilnic stiri,motive de rugaciune,cantari frumoase sau poezii,articole interesante.Citesc ce publicati voi si nu mai am nevoie de altceva de pe net.Va multumesc.Domnul sa fie mereu cu voi!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: