Ce trebuie să știm despre Halloween? Este această sărbătoare doar o joacă inofensivă?

Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween are origini celtice și a fost influențată, de-a lungul veacurilor, de numeroase culturi. În secolul al VII-lea, Papa Bonifaciu al IV-lea, instituie, după câte se pare, Ziua Tuturor Sfinţilor în onoarea martirilor. Patru secole mai târziu, ziua de 2 noiembrie este desemnată Ziua Tuturor Sufletelor, ţinută pentru a comemora morţii.

În secolul al XIX-lea, mii de oameni care se mută din Irlanda în Statele Unite ale Americii duc cu ei obiceiuri de Halloween care, cu timpul, se contopesc cu obiceiuri asemănătoare ale emigranţilor din Marea Britanie, Germania, precum şi din Africa şi din alte părţi ale lumii. Halloween-ul, sărbătorit în noaptea de 31 octombrie, a devenit popular în multe țări de pe glob, iar interesul comercial l-a transformat într-o afacere la nivel mondial de miliarde de dolari. De la jumătatea secolului al XX-lea, americanii au început să asocieze Halloween-ul cu o sărbătoare a copiilor care se costumează în diverse personaje. Influențele ei au pătruns și în România, în ultimii ani, și a câștigat suficientă popularitate.

Pentru mulţi nu înseamnă mare lucru din punct de vedere religios, ci doar un pretext pentru distracţie. În unele şcoli se organizează diferite programe, iar copiii trebuie să participe la ele îmbrăcaţi corespunzător. Sărbătoarea este la origini una creştină, dar lucrurile s-au amestecat în timp. Cum ar trebui să abordeze părinții acest subiect și ce ar trebui să știe copiii? Lumea în care trăim (mai ales lumea după anul 1989 din România) a împrumutat tot felul de ritualuri și sărbători pe care nu trebuie neapărat să le demonizăm.

Ar trebui să recunoaștem că le-am împrumutat (pentru că trăim într-o lume globalizată, „satul global”, cum ar spune sociologii) și noi în România sau în Timișoara nu putem trăi pe o insulă. Noi de fapt trăim în lumea aceasta dar nu ar trebui să fim din lumea aceasta, după cum ne-a învățat și ne învață Mântuitorul. El Și-a învățat ucenicii în lume, dar nu din lume. Înțelegând de fapt ce este Halloween-ul, trebuie să verificăm istoria.

Un părinte înțelept verifică istoria, să vadă ce este de fapt Halloween-ul sau ce a fost, pentru a vedea cum în general suntem experți să pervertim. Halloween-ul a fost „Sărbătoarea tuturor sfinților”. Ea a devenit „sărbătoarea tuturor stafiilor”. Dintr-o sărbătoare care ar fi vrut să celebreze lumina, puritatea, victoria și sfințenia, am transformat-o într-o sărbătoare a întunericului, a spaimelor, a tot ce vrei să îți cutremure într-un fel sufletul. Numai că istoric trebuie să ținem minte că această sărbătoare are rădăcini în niște ritualuri celtice păgâne care s-au amestecat, cum se amestecă lucrurile pe lumea aceasta. Dacă un părinte înțelept se duce în istorie, înțelege și comunică cu copilul lui. Altfel, copilul primește mesaje duble, care îl duc la derută și care nu fac altceva decât să îi sporească suferința. La școală, colegii merg la petreceri de Halloween. La școală, copiii au costume de Halloween. A declarat psihoterapeut de familie, „Institutul de terapie familială și practică sistemtatică Dianoia”.

Creștinii au reacții diferite față de Halloween. Unii nu văd nimic periculos în această falsă sărbătoare, deoarece nu este decât un prilej de distracție pentru copii, iar alții se opun participării la activități organizate de Halloween și încearcă să-i protejeze. În zona creștinismului, noi pledăm pentru o anume bucurie, pentru lumină. Pledăm pentru tot ceea ce este frumos și adevărat.

Asupra copiilor, imaginile de Halloween pot avea în mod clar efecte negative. Ei pot avea coșmaruri și pot crede că lumea este exact așa cum o vedem de Halloween. Ca și medic și ca psihoterapeut, nu o dată am întâlnit familii care sunt îngrijorate de faptul că copiii vorbesc în somn, visează urât și au coșmaruri. Copiii transpun ceea ce văd. Capacitatea lor de a imita și de a traduce ceea ce văd este de nemăsurat. De aceea și această dimensiune ar trebui să fie luată în seamă de către un părinte înțelept. A declarat psihoterapeut de familie, „Institutul de terapie familială și practică sistemică DIANOIA”. Ca și creștini, suntem puși în această lume să fim o lumină în întuneric și trebuie să înțelegem că a sărbători Halloween-ul nu este o joacă. Ce mai putem face este să luăm aminte la ceea ce ne-a îndemnat apostolul Pavel, și anume, să ne ferim de tot ceea ce ne pare rău. Stire difuzata in emisiunea Mapamond Crestin 692 – 22 octombrie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: