Cornel Avram – Cum se împacă pedeapsa cu iertarea

FOTO captura Agnus Dei

Cand am citit din nou si din nou cuvantul acesta m-am cutremurat. Si daca-l citim cu atentie si cu bagare de seama de fiecare data, ne cutremuram. Ne infricam. Ne ingrozim. Toti care cad in pacat il folosesc pe David  ca un exemplu care a cazut in pacat si Dumnezeu a trecut cu vederea, lucrurile s-au rezolvat si David si-a continuat viata mai departe si-a ramas imparat. Oamenii care gandesc asa sunt orbiti de diavolul ca sa nu vada tot ce spune Biblia si tot ce s-a intamplat in casa lui David si cat de grav este pacatul.

Cornel Avram – Cum se împacă pedeapsa cu iertarea

2 Samuel 12

1 Domnul a trimis pe Natan la David. Şi Natan* a venit la el şi i-a zis**: „Într-o cetate erau doi oameni: unul bogat şi altul sărac.
2 Bogatul avea foarte multe oi şi foarte mulţi boi.
3 Săracul n-avea nimic decât o mieluşea, pe care o cumpărase; o hrănea şi o creştea la el împreună cu copiii lui; ea mânca din aceeaşi bucată de pâine cu el, bea din acelaşi pahar cu el, dormea la sânul lui şi o privea ca pe fata lui.
4 A venit un călător la omul acela bogat. Şi bogatul nu s-a îndurat să se atingă de oile sau de boii lui ca să pregătească un prânz călătorului care venise la el, ci a luat oaia săracului şi a gătit-o pentru omul care venise la el.”
5 David s-a aprins foarte tare de mânie împotriva omului acestuia şi a zis lui Natan: „Viu este Domnul că omul care a făcut lucrul acesta este vrednic de moarte!
6 Şi să dea înapoi patru miei*, pentru că a săvârşit fapta aceasta şi n-a avut milă.”
7 Şi Natan a zis lui David: „Tu eşti omul acesta! Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: ‘Eu te-am uns* împărat peste Israel şi te-am scăpat din mâna lui Saul;
8 te-am făcut stăpân pe casa stăpânului tău, am pus la sânul tău nevestele stăpânului tău şi ţi-am dat casa lui Israel şi Iuda. Şi dacă ar fi fost puţin atâta, aş mai fi adăugat.
9 Pentru ce* dar ai dispreţuit** tu Cuvântul Domnului, făcând ce este rău înaintea Lui? Ai lovit cu sabia pe Urie†, Hetitul, ai luat de nevastă pe nevastă-sa şi pe el l-ai ucis cu sabia fiilor lui Amon.
10 Acum, niciodată nu se va depărta sabia* din casa ta, pentru că M-ai dispreţuit şi pentru că ai luat de nevastă pe nevasta lui Urie, Hetitul.’
11 Aşa vorbeşte Domnul: ‘Iată, din casa ta voi ridica nenorocirea împotriva ta şi voi lua de sub ochii tăi pe nevestele tale* şi le voi da altuia, care se va culca cu ele în faţa soarelui acestuia.
12 Căci ai lucrat pe ascuns; Eu însă* voi face lucrul acesta în faţa întregului Israel şi în faţa soarelui.’”
13 David* a zis lui Natan: „Am** păcătuit împotriva Domnului!” Şi Natan a zis lui David: „Domnul îţi iartă păcatul†, nu vei muri.
14 Dar, pentru că ai făcut pe vrăjmaşii Domnului să-L hulească* săvârşind fapta aceasta, fiul care ţi s-a născut va muri.”

Cand am citit din nou si din nou Cuvantul acesta m-am cutremurat. Si daca-l citim cu atentie si cu bagare de seama de fiecare data, ne cutremuram. Ne infricam. Ne ingrozim. Toti care cad in pacat il folosesc pe David  ca un exemplu care a cazut in pacat si Dumnezeu a trecut cu vederea, lucrurile s-au rezolvat si David si-a continuat viata mai departe si-a ramas imparat. Oamenii care gandesc asa sunt orbiti de diavolul ca sa nu vada tot ce spune Biblia si tot ce s-a intamplat in casa lui David si cat de grav este pacatul.

Cum se impaca pedeapsa cu iertarea? Ne punem intrebarea: L-a iertat Dumnezeu pe David? Si Natan spune, da. Uite, Dumnezeu te iarta, nu vei muri. L-a pedepsit Dumnezeu pe David? Da, l-a pedepsit Dumnezeu pe David. Pai, cum se pate atunci si pedeapsa si iertare? Cum se poate? Si de-a lungul anilor am avut aceasta framantare si intrebare: Doamne, parca nu inteleg. Cum se impaca pedeapsa cu iertarea? Ori ma ierti, ori ma pedepsesti. Dar nu amandoua. De ce amandoua? Sau daca sunt amandoua, cum le impacam una cu cealalta? Cum- si iert si te pedepsesc? Copilul meu face o boacan, il iau de urechi si in timp ce-l pedepsesc, ii spun: Copile, sa stii ca te iert. Dar sa nu mai faci. Sa stii ca te iert, dar sa nu mai faci. Parca nu se potriveste. Pedeapsa si iertare in acelasi context.

In primul rand, as dori sa zabovim la primul context si pentru ca acesta e inteles mai bine, doar amintesc punctele mai importante.

1.IERTAREA VINE IN URMA POCAINTEI SINCERE.

  • IERTAREA VINE IN URMA POCAINTEI SINCERE.  2 Samuel 12:13 Psalmii 51:4 Noi credem din toata inima si Biblia ne invata ca daca omul se pocaieste sincer, Dumnezeu il iarta. [Textul din Samuel – o singura propozitie ‘Am pacatuit impotriva Domnului. Dar Psalmul 51 presupun ca a fost scris dupa o lunga meditatie si framantare a lui David. Psalmul 51, daca l-am citi tot si-l conectam cu evenimentul acesta, il intelegem. Da intelegem framantarea si intelegem pocainta lui David: Împotriva Ta, numai împotriva Ta, am păcătuit şi am făcut ce este rău înaintea Ta; aşa că vei fi drept în hotărârea Ta şi fără vină în judecata Ta. – Psalmii 51:4 Adica, Doamne, orice masura iei, orice faci impotriva mea, esti drept Doamne. Am pacatuit, sunt vinovat. Si daca citim tot psalmul acesta, vedem dorinta pasionata a lui David ca sa intre din nou in partasia lui Dumnezeu si sa aiba iertare. Si credem ca Dumnezeu l-a iertat. Dumnezeu spune: Te-am iertat. Ce inseamna iertare? Sa ne ocupam de aspectele importante ale iertarii. Ce inseamna ca Dumnezeu m-a iertat. La inceput, cand ne pocaim, si apoi cand mai pacatuim si venim inaintea Domnului si ne cerem iertare, e bine sa intelegem lucrul acesta. In primul rand inseamna stergerea pacatului din evidenta divina. Isaia 43:25. Eu, Eu îţi şterg fărădelegile, pentru Mine, şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele tale. – Isaia 43:25 Primul lucru care se intampla cand Dumnezeu ne iarta, sterge pacatul din evidenta divina. Adica, in Cartea lui Dumnezeu nu mai scrie pacatul nostru. Asta-i lucru mare. Nu? Nu-i lucru mic. E lucru mare. Vine diavolul sa ne condamne, nu-i pacatul. Vine Ziua Judecatii, nu-i pacatul acolo. E sters. E un mare har.
  • Apoi- ACCEPTAREA DIN NOU IN PARTASIA CU DUMNEZEU. 1 Ioan 1:7 – Dar, dacă umblăm în lumină, după cum El Însuşi este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăţește de orice păcat. – 1 Ioan 1:7  si vers 3 spune – Şi părtăşia** noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său, Isus Hristos. Iertarea ne aduce din nou in partasia cu Dumnezeu. Ne da din nou harul sa stam la masa cu El, sa putem sa ne bucuram de partasia Lui.
  • Apoi, in al treilea rand, PASTRAREA PREZENTEI DUHULUI SFANT in inima crednciosului. David avea aceasta framantare. Si spune in Psalmul 51:11 Nu mă lepăda de la Faţa Ta şi nu lua de la mine Duhul Tău cel Sfânt. – Psalmii 51:11 Cand Dumnezeu ne iarta, Il lasa pe Duhul Sfant in inima noastra ca si calauzitor. De aceea poti sa simti prezenta lui Dumnezeu dupa ce ai  pacatuit, ai cazut, si vii cu pocainta inaintea Domnului. Simti iertarea lui Dumnezeu, simti ca Dumnezeu este aproape. 
  • Apoi, IERTAREA MAI INSEAMNA PASTRAREA TITLULUI DE COPIL MANTUIT AL LUI DUMNEZEU. Adica,  pastrarea mantuirii. Dumnezeu nu sterge numele din Cartea Vietii, daca ai pacatuit si vii si iti ceri iertare. Dă-mi iarăşi bucuria mântuirii Tale, şi sprijină-mă cu un duh de bunăvoinţă! – Psalmii 51:12 Cine va ridica pâră împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela care-i socoteşte neprihăniţi! – Romani 8:33 

Acum, daca intelegem iertare si intelegem ca iertare inseamna stergerea pacatului, asta are de-a face cu eternitatea. Daca iertare inseamna intrarea din nou cu partasia cu Tatal, daca iertare inseamna pastrarea Duhului Sfant in noi, daca iertare inseamna pastrarea mantuirii si titlul de copil mantuit, atunci unde ne pedepseste Dumnezeu? Unde ne atinge Dumnezeu? Unde are urmari sau consecinte pacatul? Are vreo urmare sau consecinta pacatul daca Dumnezeu ne iarta, ne pastreaza Duhul Sfant, ne pastreaza titlul de copil al lui Dumnezeu, ne lasa sa fim in partasie cu El. Totusi, este vreun domeniu unde Dumnezeu se ocupa de noi ca sa intelegem ca pacatul e grav si nu-i bun? Si aici doresc sa ne oprim ceva mai mult.

2. PEDEAPSA E O CONSECINTA A PACATULUI IN CIRCUMSTANTE SPECIALE

In functie de domeniul in care a fost savarsit pacatul si cu fiecare pacat Dumnezeu se ocupa in mod special  si personal si nu se ocupa cu toti la fel. Nu este One Size Fits All. Dumnezeu se ocupa cu fiecare din noi personal  si functie de domeniul in care am savarasit pacatul, acolo Dumnezeu lasa consecinte, acolo lasa urmari. Acolo, lasa pedeapsa. Cand pacatul este savarsit in domeniul care  necesita, care cere retributie, acolo avem de suferit. Cateva exemple. Hotia sau furtul- ce faci cu un om care l-ai prins ca a furat. Il scoatem din Imparatia lui Dumnezeu? Il scoatem afara din membrie? Ii taiem dreptul la mantuire? Ce facem cu el? Ca Dumnezeu il iarta si pe hotul care se pocaieste. Si nu este nici un ac pentru cojocul lui, nu este nici o urmare a pacatului? Chiar asa? Mergi si furi si zici: ‘Doamne, iarta-ma’, si viata merge mai departe. Nu. Nu. Nu, ca Dumnezeu se ocupa. In domeniul in care a savarsit pacatul, Dumnezeu vine si spune foarte simplu in Exod 22:1,4 – Dacă un om fură un bou sau o oaie şi-l taie sau îl vinde, să dea cinci boi pentru boul furat şi patru oi pentru oaia furată. – Exodul 22:1 Dacă ceea ce a furat, fie bou, fie măgar sau oaie, se găseşte încă viu în mâinile lui, să dea îndoit înapoi. – Exodul 22:4  Acuma stie lumea ca ala-i hot, dar are timp sa se pocaiasca si sa se indrepte. Dar e atins acolo unde a savarsit pacatul. 

Daca omul e violent si sa nu vorbim de oamenii din biserica. Un barbat care-si bate nevasta nu suna bine. Dumnezeu sa ne pazeasca de oameni din astia. Dar, ce alt exemplu sa folosesc? Doi frati care se bat? Nici asta nu suna bine. Dar hai sa zicem ca sunt doi frati mai firesti, mai putin pocaiti care n-au temperamentul sub control? Deci, doi credinciosi, doi barbati mai firesti se cearta si unul care-i mai nervos ii da o palma la celalalt. Si-i da o palma sanatoasa, sa nu zic ca-i da cu pumnul. Si avea o palma mare si-i sparge buza si invineteste ochiul si ajung la fratele pastor si amandoi, ca amandoi sunt de vina, unul a strigat… si zic: Frate, suntem vinovati. Ce-i de facut? Pai, tu frate, care ai fost lovit, poti sa-l ierti pe acela care te-a lovit? Il iert daca-si cere iertare ca e fratele meu si eu l-am enervat . Si el e de vina si eu sunt de vina. Il iert. Pai, cereti-va iertare. Isi cer iertare, se impaca, facem o rugaciune, citim cuvantul , se imbratiseaza si se despart. Crede-ti ca-i iarta Dumnezeu? Dar ce facem cu buza rupta si vanataia de la ochi? Astea-s consecintele pacatului. Astea raman o zi, doua, trei, o saptamana. Sunt lucruri care raman. Ai o amintire ca omul a pacatuit si ca nu trebuie sa-si iasa din fire, mai ales omul nepocait. Macar daca nu te poti pocai, da-ti tie o palma.

Uitati-va in cazul lui David. Sunt trei domenii in care Dumnezeu l-a pedepsit. L-a iertat Dumnezeu si l-a pedepsit in trei domenii pentru ca el a pacatuit in trei domenii. Si aici, fiecare dintre noi sa fim cu luare aminte, sa nu pacatuim in niciunul din astea trei domenii. Ca se pare clar de aici din Scriptura ca vin consecinte. Vin urmari, vin consecinte pe pamant. Da, Dumnezeu iarta dar aici pe pamant, Dumnezeu se ocupa de pacat si il pedepseste.

1.Primul- pentru ca l-ai omorat pe Urie prin sabia copiilor lui Amon, care-i pedeapsa care-i da Dumnezeu? Sabia va ramane pentru tot restul vietii.

(Din primele 20 de minute, mai sunt aprox 32 minute din mesaj)

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: