In Dialog Cu Pastori Penticostali din Europa – Viena, Paris si Frankfurt, Bruxelles


Iacob Berghianu Credo TVPrezentare a doua tari Europene, prin doua interviuri  cu pastori a doua biserici penticostale romane din Viena, respectiv din Paris.

Aceste vizite s-au desfasurat  in cadrul turneului UNITY – Unitate pentru ducerea la indeplinire a Marii Trimiteri organizat de conducerea Credo TV si partenerii, partenerii atat muzical cat si parteneri, bisericile locale.

Interviurile sunt realizate in vizita delegatiei Credo TV in Europa in anul 2015.

(Daca trebuie sa facem un update la informatiile de mai jos, va rugam sa ni le comunicati prin email la rodiagnusdei@gmail.com)

Citeste si –

Biserica Penticostala Elim Wien (Viena) Austria

Biserica Elim Viena, Austria - Pastor Ioan Vlas

website – www.elim.at/
LIVE – www.elim.at/transmisie-video.html
ARHIVA – www.elim.at/resurse/resurse-video.html

Iacob Berghianu la Biserica Penticostala Elim din Viena, Austria cu pastorul principal Ioan Vlas. Biserica a fost fondata de Pastorul Moise Gaode, actualmente pastor in Sacramento din America. Inca din anul 1984 cand multi romani se refugiau in Austria pentru a pleca mai departe in Australia, America, , Canada si in alte parti unde doreau ei sa emigreze. Un grup de misionari s-au gandit sa investeasca in partea romana si sa le creeze o biserica. Au apelat la fratele Moise Gaode care atunci era la Germania, fratele Moise a acceptat si in felul acesta s-a infiripat, putem spune, prima biserica romana in Austria, nestiind nimeni ca in ’89, spre sfarsit, va veni revolutia si apoi va urma un val mare  de credinciosi penticostali care vor veni si se vor stabili aici in Austria.

Photo credit Ion Paul

Photo credit Ion Paul (Click sa maresti imaginea)

Dar Dumnezeu care a stiut toate lucrurile, asa a ingaduit ca totul sa fie pregatit dinainte. Se formase deja biserica. Venise si aprobarea din partea autoritatilor. Eram recunoscuti sub forma de asociatie. Asadar, cand valul a inceput de frati penticostali si chiar alte  religii, sa vina in Austria, au gasit deja o biserica bine organizata. Intre timp, sigur, fiind valul mare, s-au mai deschis doua, trei puncte in Austria. Biserica a crescut aici in Viena. Sigur ca au mai fost alte doua locatii unde noi ne-am intalnit. Si eu le-am prins pe amandoua, eu am venit aici in octombrie ’91. Ma trag din Cluj, in biserica din cartierul Manastur am crescut. La varsta de 24 de ani am venit incoace, nu neaparat cu gandul sa raman. Am venit sa vad cu e, sa cumpar o masina pentru misiune in zona respectiva a Clujului. Dar asa au fost imprejurarile, am ramas si Dumnezeu m-a calauzit pana la urma in forma in care am decis sa raman. Dupa care fiind aici membru, lucrurile, asa au fost ingaduite de Domnul, dupa ce m-am casatorit am fost si ordinat diacon. Si dupa aceea, pas cu pas intrat in lucrare. [In prezent] suntem mai multi lucratori. Cei mai multi sunt crescuti aici, ordinati aici. Avem cateva cazuri fie ca au venit din Romania, fie din Italia. Sunt in jur de 1.700 membri majori. Copii avem de la 0-18 ani in jur de 1.000.

Cu privire la statul austriac, deocamdata se preda in scoli religia, sigur cu optiunea daca copilul vrea sa mearga la religie sau nu vrea. Aceasta, parintele trebuie sa decida la inceputul anului. Si daca doreste sa mearga, in ce ramura doreste sa mearga. Sigur, noi, ca si recunoastere oficiala deplina, nu o avem inca. Avem doar o treapta de mijloc, am putea-o numi, o recunoastere  religioasa din 2001. Pana in 2001 am fost doar o asociatie religioasa. Acuma, avem o alta treapta aici in Austria, o treapta de mijloc cum am numit-o. O recunoastere deja religioasa, dar nu religie de stat. Noi suntem de sine statatori, apartinem direct de Church of God pentru ca fratele Moise a fost sponsorizat, a fost membru in biserica Church of God si dansii fiindca s-au implicat de la bun inceput aici, practic, noi romanii suntem singura biserica in Church of God in Austria. Prin recunoasterea religioasa ne-a dat numele „Biserica de la Rusalii”. (Notite din primele 15:40 minute)

Biserica Penticostala Lumina Lumii

Paris, Franta

(A) Biserica Penticostala Lumina Lumii, pastor Daniel Todoran:
Rue du Vieux Chemin de St Denis
Bobigny, Île-de-France
website – www.luminalumii.fr/
LIVE – www.luminalumii.fr/#!live/c84l
Youtube – https://www.youtube.com/user/luminalumiiparis

Exact in anul 2002, undeva pe la jumatatea anului prin luna iulie am venit in Franta. Initial am venit pentru o perioada destul de scurta pentru a rezolva unele situatii financiare. Asta a fost prima intentie cu care am venit. Atunci eram o singura biserica. Era impreuna cu noi fratele pastor Gilbert Caristan. El a  fost omul care ne-a initiat, care a pus impreuna cu echipa de slujitori  de atunci, nu eram inca ordinat, consacrat ca si slujitor. Dar dansul impreuna cu fratele Grigore Creta, fratele Teo Pri–  au pus bazele bisericilor romane penticostale si de aici a plecat lucrarea. Mai tarziu, peste doi ani, in anul 2004, am fost ordinat ca si diacon si a inceput activitatea mea spirituala efectiva in biserica. Vin din Baia Mare. Initial n-am fost implicat  intr-un mod foarte masiv, puternic, acolo. Aveam o anumita implicare. Insa nu pot sa spun ca lucrul asta m-a facut sa sufar foarte mult. Dar faptul ca familia toata imi era acolo, suntem noua copii, parintii, neamul nostru. Tot a ramas acolo. Tot eram singurul care a venit si a existat o anumita frustrare. Dar, incet, incet, oameni de aici m-au facut sa ma simt bine ipreuna cu ei. Am intalnit o biserica dinamica, oameni faini care au dat posibilitatea tinerilor sa se afirme, sa se integreze in biserica.

In ciuda faptului ca este propagata o anumita libertate Europeana si in mod special in Franta, probabil alte tari nu cunosc detaliile care sunt acolo, dar desi in Franta toata lumea vorbeste de o anumita libertate, ca oamenii fac ce vor, se inchina la ce vor. Dincolo de fatatda asta  exista o anumita restrictie pentru bisericile evanghelice, tot ce exista in mediul evanghelic. Si asta e  o treaba bine gandita la nivel inalt. Sunt foarte multe biserici evanghelice franceze consacrate cu pastori, cu asociatie si cu federatii puternice care au probleme mari in a-si gasi un spatiu si in a putea a se dezvolta corect.

Pentru noi romanii care avem o evolutie destul de scurta totusi comparativ cu bisericile care-s consacrate de zeci de ani aici, cu pastori, congregatii si asociatii cu care ei le-au construit, pentru noi ca biserica romana au fost cateva incercari. Si am cautat, am incercat, am vazut ca momentan n-am primit raspunsurile care le-am vrut si momentan nu putem sa spunem ca am renuntat la acest proiect. Insa ne-am concentrat pe ideea si cred ca asta a adus un anumit beneficiu si dinamism in biserica. Am uitat oarecum de ideea de a construi, de a ne impune prin ceva, ca am vazut ca nu merge, nu am reusit treaba asta. Si ne-am concentrat foarte mult pe misiune, a iesi in afara bisericii, a evnagheliza oamenii. Am impartit biserica pe grupuri. Am incercat sa beneficiem totusi de lucrul asta.

Apoi, exista un alt lucru care eu cred ca e benefic pentru bisericile noastre. Atunci cand totul functioneaza perfect, cand avem cladiri, cand lucrurile-s puse in ordine, cand totu-i perfect, oamenii-s mult mai comozi, mai linistiti. Vin, pleaca. Noi in biserica, aproximativ, suntem in jur de 750 de persoane. Dintre acestia, aproape 300 de persoane sunt implicati activ in biserica. Ca prin coordonare, administratie, scoala duminicala, radio, toate proiectele, misiunile pe care le avem, avem oameni care sunt implicati in biserica. Asta aduce un dinamism foarte puternic in biserica pentru ca in momentul in care cineva pune mana si face ceva, priveste altcumva lucrarea respectiva.

Intotdeauna am crezut ca biserica nu este simpla intalnire care noi o facem duminica sau peste saptamana. Biserica inseamna mai mult de atat. Si am incercat sa creem departamente ca sa prindem toate activitatile de peste saptamana. Oamenii sa aiba contact tot timpul cu biserica. Asta ne-a facut sa creem departamente diferite, cu lideri, cu echipe, care ei la randul lor au avut intalniri saptamanale sau lunare in functie de nevoile sau de situatia respectiva in care ei se gaseau. (notite de la minutul 15 – 22, dialogul este pana la minutul 47:33, dupa care urmeaza o discutie (12 min) cu Mihai Creta, coordonatorul departamentului de misiune si de radio in cadrul bisericii Lumina Lumii).

In Dialog Cu Pastori Penticostali din Europa – Viena, Paris

Biserica Penticostala Filadelfia

Paris, Franta

(B) Biserica Penticostala Filadelfia, pastor Grigore Creta:
website – bisericafiladelfia.fr/
Facebook – https://ro-ro.facebook.com/BisericaFiladelfiaParis/
Youtube – https://www.youtube.com/user/filadelfiabiserica
Arhiva – http://bisericafiladelfia.fr/articole/

In Dialog Cu Pastori Penticostali din Europa –  Biserica enticostala din  Frankfurt si Biserica Evanghelica Romana din  Bruxelles

Biserica penticostala din Frankfurt, pastor Pastor/Gemeindeleiter : Gavril Salanţa (originar din Biserica carpati Cluj-Napoca)

http://elimfrankfurt.de

Alte biserici din Germania:

Betel, Straubing
Betel, Wiesbaden
Biserica Penticostală , Mannheim 
Betesda, Stuttgart 
Betel, München

In biserica din Bruxelles sunt crestini si baptisti si penticostali si crestini dupa Evanghelie

Decriere pe FB –

Biserica Elim este o biserica evanghelica cu caracter interconfesional, adunand impreuna frati penticostali, baptisti si crestini dupa Evanghelie. Ea a aparut ca un raspuns a nevoii de inchinare a crediniosilor evanghelici vorbitori de limba romana din orasul Buxelles si imprejurimile lui. Dispunem de propriul locas de inchinare ce include, printre altele:

1. Sala de cult
2. O sala de mese festive (acestea se organizeaza cu prilejuri precum: nunti, serbarea roadelor, ordinare de slujitori, comemorari, aniversari, botezuri, conferinte si alte evenimente deosebite)
3. Biblioteca cu peste o mie de documente (literatura crestina, carti educative pentru copii)

Biserica numara aproape 700 de membri; impreuna cu copii si vizitatori numarul participantilor la serviciile religioase depaseste uneori o mie de persoane.

In cadrul adunarii exista cor mixt, cor barbatesc, orchestra, grupuri de lauda.

Cei cateva sute de copii ai bisericii frecventeaza cursuri de scoala duminicala organizati pe grupe de varsta.

462. In dialog cu pastori romani penticostali din Europa (3): Frankfurt si Bruxelles

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: