IOSIF TON – LEGENDA SI OMUL

Fragmente din interviu -Care e sinteza dupa o viata atat de lunga, de zbuciumata, cu atatea experiente, cu sute de mii de oameni pe care i-ati intalnit. Cu milioane de oameni care v-au ascultat, care-i sinteza? Iosif Ton: Sinteza e ca L-am cunoscut de foarte tanar pe Domnul Isus Hristos si i-am dat Lui viata mea- neconditionat. Si am invatat sa-i aud vocea si sa traiesc sub calauzirea Lui. Asta e sinteza vietii mele. 

-Am avut si eu o cadere cand m-am intalnit cu teologia liberala germana…[..]Si cand am citit carti de felul acesta (la varsta de vreo 22 de ani)  m-au pacalit. M-am declarat necredincios. Si Dumnezeu a avut grija de mine si cand a iesit Wurmbrand din inchisoarea a doua – cand a venit la prima inchisoare, dupa 9 ani, mi-a devenit mentor. Si dupa a doua [oara venit din inchisoare] primul lucru care m-a intrebat: Ce s-a intamplat cu tine?

La minutul 15 Radu Moraru ii cere lui Iosif Ton sa faca o comparatie intre administratia Obama si comunismul stalinist pe care l-a cunoscut din Romania. Iosif Ton: Marxismul leninist a insemnat: cucerim puterea si dupa aceea schimbam omul. Rezultatul a fost lagarele de concentrare. La noi [in Romania], canalul. Si am stiut pe piele proprie ce inseamna  marxismul care vrea sa schimbe omul. Obama e fructul unui alt tip de marxism….. (continuare mai jos in articol)

La scurt timp dupa acest interviu, Nasul TV a fost inchis fortat, pentru mai multe informatii, vizionati interviul de mai jos cu Radu Moraru, realizat de Mihail Neamtu. Radu Moraru este un sustinator al Referendumului pentru familie si pe Nasul TV a fost o voce puternica profamilie. Deseori Radu Moraru a invitat crestini la televiziune precum dr. Ioan Panican pentru discutii din perspectiva crestina biblica. Ne-am bucurat nespus sa auzim in aceasta emisiune cu dr. prof. Iosif Ton, ca Radu Moraru este acum implicat in distribuirea bibliilor. 

Radu Moraru: Sigur, aceasta emisiune o fac pentru mama in primul rand pentru ca ea este un mare admirator al acestui om si-l urmareste de foarte multi ani. Si cred ca si dvs. ati auzit despre el pentru ca este o legenda. Titlul de astazi este Omul si Legenda: Iosif Ton (83 de ani + 4 zile)

IT: Buna seara, Nasule. In sfarsit am ajuns si aici sa-l cunosc in persoana, asta-i om legendar pentru ca de acuma televiziunea libera se identifica cu Nasul- Radu Moraru. Multumesc pentru invitatie. [..] Am auzit zilele trecute o noua evaluare pe varste. De la 80-90 [de ani] se fac marele sinteze. Mintea e cea mai productiva, mai coapta atunci, pentru cei care mai sunt in viata.

RM: Care e sinteza dupa o viata atat de lunga, de zbuciumata, cu atatea experiente, cu sute de mii de oameni pe care i-ati intalnit. Cu milioane de oameni care v-au ascultat, care-i sinteza ?

IT: Sinteza e ca L-am cunoscut de foarte tanar pe Domnul Isus Hristos si i-am dat Lui viata mea- neconditionat. Si am invatat sa-i aud vocea si sa traiesc sub calauzirea Lui. Asta e sinteza vietii mele.

RM: Din momentul din care Ii dati viata, poti sa iti pierzi viata de multe ori pana la o anumita varsta. Unii si-o pierd si nu o mai recapata.

IT: Am avut si eu o cadere cand m-am intalnit cu teologia liberala germana. Teologia liberala germana porneste de la un scotian pe nume David Hume, care pe la 1750 a spus: Minuni nu se mai intampla. Si o gramada de teologi germani au zis: Daca nu se mai intampla minuni, cumva sa scoatem si minunile din Biblie. Si s-a ajuns in cele din urma la expresia lui Bultmann: Demitologizarea Scripturii. Sa ai un Hristos care nu face minuni, care e om ca ceilalti.

Si cand am citit carti de felul acesta (la varsta de vreo 22 de ani)  m-au pacalit. M-am declarat necredincios. Si Dumnezeu a avut grija de mine si cand a iesit Wurmbrand din inchisoarea a doua – cand a venit la prima inchisoare, dupa 9 ani, mi-a devenit mentor. Si dupa a doua [oara venit din inchisoare] primul lucru care m-a intrebat: Ce s-a intamplat cu tine? Si i-am povestit cu teologia liberala. Si atunci el a facut niste calcule si mi-a spus:Mai, eu inca eram liber inainte de a doua puscarie. De ce n-ai venit atunci la mine? Iti salvam anii acestia, 10, de intuneric. Si intr-o ora am facut-o. M-a repus pe picioare.

Mi-ar place sa discutam odata despre cartea lui David Hume: Minuni care nu se mai intampla. Si ultimele noutati, am un prieten in America [Randy Clark] care si-a facut doctorat din minuni ca sa demonstreze stiintific  ca minunile se intampla. Si el s-a supus verificarii stiintifice si medicale cu cele mai extraordinare vindecari si alte minuni.

RM: Aici am vrut sa va intreb ca am vazut o intreaga controversa. Si dvs. ati fost atacat in momentul in care ati spus: D-le, stai un pic ca se intampla minuni. Stiti ce nu inteleg eu? De ce atata dezbatere daca sunt sau nu sunt minuni, cand va dau eu un exemplu de minuni care se intampla in fiecare zi? Deci, minune. Si v-o spune un om care poate pana acum 5, 7 ani nu vedea minunile care se intamplau, desi se intamplau. De vreo 5, 7 ani am inceput sa vad minunile care se intampla aproape zilnic. Si va dau un exemplu de minune ca m-a intrebat cineva cand am fost in Phoenix, Arizona acum cateva saptamani, zice: Tu mi-ai zis ceva de minuni. Uite, da-mi un exemplu. Ce minune se intampla astazi? Am zis: Fii atent. Ea merge incolo. El vrea sa o ia incolo si se razgandeste si o ia incolo [catre ea]. Se intalnesc, se cunosc, se iubesc, se casatoresc si din ei iese o minune, un copilSau chiar doua, trei minuni. Ce vreti minune mai mari decat doi oameni care vor sa o ia in directii diferite, face cumva Dumnezeu sa se intalneasca. Pai, ce mai mare minune asteptam, repet, pe care o vedem, o constientizam. Si aici vreau sa va intreb: De ce au sarit la dvs o groaza de teologi, o groaza de apropiati cand ati inceput sa luptati pentru a arata ca minunile se intampla?

IT: Pentru ca de la David Hume, 1750, ‘minuni nu se mai intampla’. Miscarea aceea s-a numit Miscarea Iluminista. Stiinta a dovedit ca nu exista minuni. Stiinta ne-a iluminat. A mai crede in minuni inseamna intunecime, obscurantism, inapoiere. Daca vrei sa fii modern trebuie sa nu mai crezi in minuni. Si am fost intunecati in numele luminii. Am fost rataciti in numele dreptatii pentru ca toata minciuna diavolului este minciuna. Si cand oamenii aud „minuni”, suntem deja conditionati ca si cainii lui Pavlov, de 300 de ani, ca minuni nu se mai intampla. Si chiar in domeniul religios foarte multi zic: Eu sunt crestin, dar eu nu pot crede in minunile acelea. Am fost indoctrinati. Am fost conditionati. Am fost manipulati sa nu mai credem in minuni. Acuma, daca eu as incepe sa va spun toata viata mea care e numai un sir de minuni incepand cu unul din primele cand am auzit o voce in 1968…. (notite din primele 11:20 minute)

La minutul 15 Radu Moraru ii cere lui Iosif Ton sa faca o comparatie intre administratia Obama si comunismul stalinist pe care l-a cunoscut din Romania.

Marxismul leninist a insemnat: cucerim puterea si dupa aceea schimbam omul. Rezultatul a fost lagarele de concentrare. La noi [in Romania], canalul. Si am stiut pe piele proprie ce inseamna  marxismul care vrea sa schimbe omul. Obama e fructul unui alt tip de marxism. Marxismul inceput de Gramsci in Italia si apoi scoala de marxisti, Scoala de la Frankfurt, care au spus: trebuie sa facem invers. In Europa nu putem intai cuceri puterea si apoi sa schimbam omul. Intai trebuie sa schimbam omul prin inginerie sociala, prin distrugerea crestinismului. Pentru asta trebuie sa distrugem familia. Pentru asta trebuie sa scoatem femeia din rolul ei de sotie si mama si sa o ducem in fabrica sa se implineasca. Pentru asta trebuie mai ales sa pervertim copiii si tineretul. Propaganda asta neomarxista a prins in America mai mult decat oriunde pentru ca marxistii aia de la Frankfurt  au stat vreo 10 ani in America la University of Columbia la New York. Si de acolo, cine a crezut ca intr-o generatie vom ajunge sa avem un candidat la presedintia Americii pe fata zicand: Eu sunt socialist. Socialist, pur si simplu. Cum, d-le, in America nu-l omoara cu pietrii pentru asta?  Obama a fost acelasi lucru, dar fara sa o spuna. Si fenomenul Trump, e omul care a inteles ca trebuie reversat. Si a spus evanghelicilor: Voi nu vedeti ca sunteti pe punctul de a fi zugrumati prin political correctness? Eu vin sa va scap. Si toata lumea stie ca pentru ca evanghelicii  au votat in masa cu el, a castigat alegerile. Deci, eram pe punctul de-a vedea biruinta ingineriei sosciale marxiste care de fapt se lucreaza la ea in Europa masiv. I-am vazut deja roadele in Obama.

RM: Da, nu intelegeam crestinii din America care doreau sao voteze pe Hillary.

IT: Stiti povestea cu broasca. Daca arunci o broasca in apa fierbinte, sare afara imediat. Dar pune-o intr-un vas cu apa rece si apoi incalzeste-l incet, incet, incet. Si broasca se destinde, se destinde pana cand fierbe pentru ca ea nu si-a dat seama ca apa aceea se incalzeste  primejdios. Asa se intampla cu toate ingineriile astea sociale. Nu spune ca-i indobitocesti. Spune-i ca-i luminezi. Nu spune ca vrei sa denaturezi femeia, eliberezi femeia, emancipezi femeia, inobilezi prin munca femeia. Atat de frumos suna. Si atatea femei sunt ca broasca care se incalzeste incet. (min 15-20:30)

RM: Cati ani ati fost la Europa Libera, 10 ani?
IT: 10 ani program continu de la 2:10 duminica, programul de slujba religioasa evanghelica. Si paralel lucram si la BBC si la Vocea Americii. Dar cel mai cunoscut am fost prin Europa Libera. Si asta a fost o minune, ca eu vre=oiam sa rezist, sa nu plec din tara […]

(notitele de mai sus sunt  selectate din primele 21:00 minute)

Minutul 31:00 – Radu Moraru: Eu nu inteleg de ce batalia aceasta exista acuma intre crestini, de ce in interiorul lumii crestine exista atata dezbatere intre lideri si mai ales intere lideri. Si va dau un exemplu. Cand am dat cautare ‘Iosif Ton’ pe internet am gasit o serie intreaga de valuri, de furtuni legate de minunile despre care vorbiti. Si am vazut acolo ca la un moment dat chiar cei din biserica dvs. v-au dat o lovitura sau au incercat sa va dea o lovitura si asta nu inteleg. De ce zbaterea asta in biserica?

Iosif Ton: Vezi, conducatorii cultelor religioase sunt obligati de meseria lor sa-si apere dogma cultului respectiv. Radu Moraru: dar unde scrie in Biblie de dogme?

Iosif Ton: Cultul baptist isi are dogmele lui. Si una din dogmele lui se numeste (a celui din Romania) Cesationism- minunile au incetat odata ce s-a terminat scrierea Scripturii. Toate darurile Duhului Sfant  miraculoase de atunci nu se mai dau. Si toate cultele pana la aparitia penticostalilor erau cesationisti. Si explozia a venit prin penticostali  care credeau in vindecari miraculoase. Si deci, cand eu am anuntat ca eu cred  in toate darurile Duhului Sfant inclusiv darurile de-a face minuni si de-a face vindecari, conducatorii Cultului Baptist au spus: Noi nu-l putem tolera intre noi aici. Baptistii din America  nu-s cesationisti cei mai multi. Deci, ei pot tolera. Si atunci, noi nu-i mai dam voie sa mai predice in bisericile noastre, sa nu propage invatatura care pentru noi e straina. 

Radu Moraru: Sincer, nu stiam despre aceste dogme ca sunt asa de fixe pentru ca eu stiu ca Biblia ne inapoi la Cuvant. Chiar si spune, pe vremurile de pe urma, intoarceti-va la Cuvant. Acuma, daca iei Cuvantul si citesti Biblia, .. de curand sunt implicat intr-un proiect mare cu mare efort, sa distribuim Biblii in lume, nu doar in Romania. Si am luat din nou Biblia la citit… dupa mult timp. Nu scrie nicaieri ca minunile se opresc la ora cutare, data cutare. Nu scrie nicaieri ca Duhul Sfant se imparte pana la anul 100 si dupa aia s-a terminat, nu mai exista.

Iosif Ton: [Ei cred ca] El se imparte, dar darurile astea nu le mai da. Radu Moraru: Dvs. stiti mult mai mult Biblia decat mine. Spune undeva ca e o limita? Iosif Ton: Nu, dar ce se intampla? In anul 1918, de la 10 ani de cand au aparut penticostalii in America, un profesor de la Princeton Seminary a scris cartea asta despre minuni, ca ele au incetat. Deci, cesationismul a fost formulat in 1918. Si l-au luat majoritatea cultelor de atunci  care se temeau de influenta penticostala care venea masiv din urma si deci atunci s-a formulat aceasta idee ca Duhul Sfant nu mai da daruri.

Radu Moraru: Aveti o experienta de o viata, chiar de doua vieti. Bun, care e rostul, Va intreb. Eu sunt un crestin amarat. Care-i rostul acestor batalii? Si ce daca vin penticostalii sau vin baptistii sau vin ortodocsii sau vin – tocmai sa vina. Asta e ideea lui Isus, sa vina. A zis si ‘lasati copiii sa vina la Mine”. Deci, care e…? Ca stiti ce m-a speriat? Am descoperit ca usor, usor si in zona asta ne ducem tot catre politica. Adica, eu nu vreau sa vad batalii din acestea in interiorul bisericii.

Iosif Ton: Acuma, stai putin. E un alt cult, eu nu mai numesc nume care crede foarte puternic ca Domnul Isus  si-a anulat sau si-a amanat toata invatatura despre Imparatia lui Dumnezeu care ar trebui sa fie aici si sa cucereasca toate tarile pentru Dumnezeu. Dar a venit unul din Anglia care a zis: Hristos si-a suspendat invatatura asta si asta nu va mai fi activata decat in mia de ani. Pana atunci, noi doar predicam Evanghelia mantuirii ca oamenii sa creada si sa mearga in cer. Cine il ia pe Domnul Isus in serios si zice „Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi vestita la toate natiunile” si noi trebuie prin asta sa tintim la transformarea  tuturor natiunilor prin Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu- asta daca o accepti atunci zici: pe mine nu ma intereseaza numai sa mantuiesc suflete. Ma intereseaza sa mantuiesc si sufletul si trupul si tara, societatea. Si unul care avea cap bun a zis: Societatea e alcatuita de sapte munti: economia, invatamantul, politicul, economicul…sunt sapte munti care trebuie cuceriti prin Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu. Cultele care nu cred ca Imparatia e aici, astia pe mine ma socotesc primejdie. Noi asteptam numai rapirea. Noi n-avem misiune aici pe pamant. Abia asteptam sa ne rapeasca. Si cu cat e mai mare necazul aici, cu atat vom fi rapiti mai repede. Asta e o doctrina. O dogma care trebuie sa ne-o aparam ca altfel ne desfiintam fiinta.
Radu Moraru: Nu vi se pare ca ne ducem prea mult in filosofie? Biblia, daca e cartea cartilor e si pentru ca a fost scrisa asa ca sa poata sa fie inteleasa de oricine.

Si de multe ori, eu daca as sta sa ascult la teoriile asa zis teologice, pai nu as mai intelege nimic.Noroc ca am Biblia si ma uit acolo, ce zice, ca ziaristul.

Ce a zis dl pastor sau preot, ma duc la verset sa vad, zice versetul treaba asta?
Nu. Si am constatat ca si Biblia spune ca in vremurile de pe urma oamenii au luat-o pe langa Cuvant.
Iosif Ton: Asa-i. Trebuie sa fac o corectura foarte importanta. Totul trebuie facut in dragoste. Daca nu faci cu dragoste… de exemplu, acuma cand am vorbit, poate am vorbit cu putina ironie. A lipsit dragostea. Si daca cu un anchetator, totdeauna eu am vorbit ca sa vada ca eu il iubesc [nota ed. aici fr. Iosif Ton se refere despre felul in care a vorbit cu anchetatorii comunisti de pe vremea lui N. Ceausescu.] Cu adversarii mei de doctrina trebuie sa vorbesc la fel si toata lumea sa zica:

Dl Ton isi iubeste adversarii. Ii iubesc. Ei fac fata de credinciosie, fata de cultul lor. Isi apara fiinta. Si trebuie acelasi lucru cu toate cultele. Eu vreau sa lupt cot la cot cu biserica ortodoxa pentru biruinta referendumului pentru familie. Dar, ce s-a intamplat cu dl Ton? Sunt doua lucruri distincte. Unul e ce lucram pe domeniul religios si acolo ne mai ‘batem’ cateodata. Dar cand e vorba de-a salva omenirea – omenirea e in primejdie acuma- de-a salva societatea romaneasca, ne asociam toate cultele crestine , respectandu-ne cu diferentele noastre, dar intelegand ca la ora actuala Dumnezeu ne zice la toti: luptati pentru adevarul care salveaza societatea umana. Deci, una e lupta de idei si alta, sa nu uitam si cand luptam, sa luptam cu dragoste. Ca daca referendumul asta e referendumul urii, nu ne deosebim de cei care-s fara Dumnezeu.Noi trebuie sa emanam iubire. Trebuie in toate sa se vada ca ne respectam ca oameni, ca fiinte umane. Pentru toti a murit Domnul Isus Hristos si ne datoram unii altora cinstea, respectul, onoarea. Asadar, daca cu ceva mi-am suparat fratii, le cer iertare.

Radu Moraru: Ma asteptam totusi la mai multa intelepciune fiindca am constatat ca exact cei care ar trebui sa fie precum apostolii, pierd vremea in mici lupte si mici frecusuri, in loc sa-si puna energia in valoare pentru a cuceri cat mai multe inimi. Pentru a arata oamenilor adevarul. Si vroiam sa va intreb care credeti ca este solutia acuma pe final de lume pentru ca oamenii sa primeasca adevarul? Ce sa-r putea face, dar practic?
Iosif Ton: Acum doi ani eram la Suceava la Iulius Mall la o intalnire cu cititorii mei. Si un cititor la urma mi-a pus cea mai stranie intrebare care mi s-a pus vreodata. Dl Ton, daca ati fi Dumnezeu ce ati spune tineretului de astazi? Daca as fi Dumnezeu as spune tineretului de astazi: Ascultati-L pe Fiul Meu. Pentru ca la schimbarea la fata, El [Dumnezeu] a vorbit din nor: Acesta este Fiul Meu preaiubit, sa ascultati de El. Deci, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Sau pe pamant inainte de toate ca invatator. Invatatura Lui trebuie sa fie suprema in gandirea noastra. Abia in al doilea rand, El a murit pentru noi si a inviat pentru noi. In al treilea rand, El a fost inaltat si intronizat la dreapta lui Dumnezeu si astazi conduce destinele istoriei. Noi in toate trebuie sa-L inaltam pe Hristos si sa-i convingem pe oameni sa faca pe au facut polonezii, macar politic si teologic. Parlamentul poloniei l-a declarat pe Isus regele Poloniei.

Invitat: Iosif Ton – teolog Nasul – 04 octombrie 2017 @ Nasul TV

IOSIF TON – LEGENDA SI OMUL – Partea 1

IOSIF TON – LEGENDA SI OMUL – Partea 2

 

 

Mihail Neamtu si Radu Moraru despre inchiderea Nasul TV, situatia politica din Romania si Trump.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: