In Memoriam Filip Faragau

Editura Scriptum

Carte :: Filip Faragau – in memoriam :

57. Emisiunea Scara Cuvintelor – John Stott & In Memoriam Filip Faragau

In prima parte a emisiunii, Dorin Gabriel Muresan comenteaza cartea UCENICIE RADICALA: [..] trecem printr-o etapa a vietii cand altii depind de noi. Iar, cei mai multi dintre noi vom parasi aceasta lume total dependenti de dragostea si de grija altora. Purtati-va sarcinile unii altora si veti implini astfel legea lui Hristos, le scrie Pavel Galatenilor. Expresia aceasta ‘unii altora’, ‘unii pentru altii’, da seama de dependenta dintre noi. Este ceva normal, este felul in care ne-a conceput Dumnezeu. In fine, a opta caracteristica a ucenicului radical este moartea. Viata prin moarte, scrie John Stott, este unul dintre cele mai profunde paradoxuri ale credintei crestine si ale vietii crestine deopotriva. Am adus moartea in lume prin pacat. Dar Dumnezeu o rascumpara. O rascumpara transformand-o intr-un proces productiv. Moartea lui Hristos ne-a adus noua viata. Isus promite viata adevarata cu pretul mortii. Gasirea identitatii proprii cu pretul lepadarii de sine. Principiul lucrarii misionare este moartea grauntelui pentru a aduce roada. Sa nu uitam si de moartea fata de pacat, fata de sine, fata de ambitie. Moartea in mijlocul persecutiilor. Moartea martirajului. Moartea fata de lumea aceasta. Moartea, scrie Stott in finalul cartii ca pentru a se imbarbata, este nefireasca si neplacuta, dar este singura cale catre viata. Daca vrem sa traim, trebuie sa murim. Si vom fi gata sa murim numai cand vedem slava vietii la care duce moartea. Aceasta este perspectiva crestina radicala, paradoxala

Un astfel de crestin, de ucenic radical al lui Hristos a fost, nu doar dupa umila mea parere, ci dupa parerea a zeci, sute sau poate chiar mii de oameni, Filip Faragau. Filip Faragau, fiul lui Beniamin si al Norei Faragau, a fost ordinat prezbiter al Bisericii Iris si a activat ca tanar pastor in aceasta biserica pana in aprilie 2015 cand a fost diagnosticat cu cancer. La 4 august 2016, dupa 8 luni de suferinte, Filip a plecat la Domnul. Ceea ce a lasat in urma insa a fost si este imaginea acestui ucenic radical pe care John Stott il descrie cu luciditate in cartea prezentata mai inainte. Violeta Faragau, sotia lui Filip, inspirata probabil de Duhul lui Hristos, a avut ideea de a aduna de la prietenii lui Filip, marturii despre aceasta ucenicie radicala. Le-a asezat intr-o carte intitulata simplu FILIP In Memoriam. Ca obiect, cartea este impecabila. Esteun excelent obiect de cultura. […] Continutul dezvolta, cu ajutorul marturiilor, imaginea ucenicului radical pe care John Stott o descrie abstract in volumul lui.Doar ca acum nu e vorba de o prezentare abstracta, ci despre o persoana reala pe care am intalnit-o, pe care am cunoscut-o. De care m-am bucurat cat timp era in viata si a carei disparitie inca o plang.

La finalul cartii, realizez frapat ca, mai mult, nu este vorba de  un om oarecare. Nu e vorba doar despre un ucenic indiferent cat a fost el de matur. Ci este cumva vorba despre Hristos. Despre Hristos care a luat, incetul cu incetul, chip in Filip. Hristos care s-a suprapus peste viata lui Filip.  Va spuneam, discutand despre viata lui John Stott, scopul vesnic a lui Dumnezeu pentru noi, predestinarea noastra, scopul nostru istoric, viata noastra, prezentul acesta modelator, scopul final, moartea noastra, toate acestea au ca tinta suprema  sa fim ca El. Sa fim ca Isus Hristos. Daca suntem ca El, El ne va recunoaste imediat dupa ce pasim dincolo. Ne va intampina si ne va prezenta  Tatalui Sau ca oaspeti, numai buni de pus la masa ospatului vesnic.

Filip s-a asemanat cu Hristos prin modestie, prin smerenie, prin simplitate. Prin misiune, prin suferinta- ah, suferinta aceea cumplita. Si mai ales prin dragoste. In primul text, scris chiar de catre sotia sa Violeta, Filip ne este prezentat ca fiind omul care a lasat in urma o mostenire nepretuita: dragostea. O dragoste vizibila, o dragoste puternica. O dragoste de nezdruncinat. O dragoste asa cum o descrie Pavel in prima Epistola catre Corinteni care acopera totul. O dragoste care sufera totul si care nu se gandeste la folosul sau niciodata.

Filip a iubit viata, a iubit oamenii. Dar mai mult decat orice, l-a iubit pe Dumnezeu. Toate marturiile puncteaza intr-un fel sau altul, dintr-o perspectiva sau alta, dintr-un loc sau altul, dintr-un tip sau altul, acelasi si acelasi lucru, ca Filip a iubit asa cum Hristos a iubit. Filip a murit, asa cum Hristos a murit, iubindu-i pe ceilalti. Pentru mine, aceasta este cea mai puternica dovada a prezentei Duhului lui Dumnezeu Tatal si Duhul lui Hristos in Filip, intr-un ucenic radical. Faptul ca pe patul de suferinta, Filip a iubit cum nu a iubit niciodata.  Violeta imi spunea cu o anumita ocazie ca Filip nu a trecut prin gradina Ghetimani. Durerile au fost atat de mari incat se poate afirma ca Filip a fost rastignit pe cruce de-odata cu Mantuitorul sau. Si totusi, de fiecare data cand era vizitat, atunci cand se afla pe patul de suferinta, in loc sa priveasca spre sine, spre situatia sa, spre suferinta sa, in mod surprinzator si aproape de neinteles, discutia se oprea la vizitator, la suferinta lui, la problemele lui, la starea lui. In loc sa fie consolat, in loc sa se lase consolat, Filip consola. In loc sa consoleze, vizitatorul se trezea consolat  si iesea de la Filip cu senzatia ca ceva miraculos tocmai se intamplase. Cred, sunt convins, ca asa este atunci cand te intalnesti cu Isus Hristos, cand te intalnesti cu dragostea Lui, cu acea dragoste care nu va pieri niciodata. […] Acestea sunt doar fragmente din prezentarea cartii Filip – In Memoriam. Vedeti mai mult in acest video de Credo TV.

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: