VIDEO. Un rezumat al cazului copiilor Cameliei Smicală [Stiri pentru viaţă]

Foto Facebook

VIDEO. Un rezumat al cazului copiilor Cameliei Smicală. Două apariţii TV ale mamei şi filmarea din 16 mai 2015, când copiii au fost luaţi cu forţa din familie

Articolul original a fost publicat aici – Stiri pentru viata

Prezentăm în continuare transcrierea integrală şi clipul video cu intervenţia Cameliei Smicală din emisiunea „Jocuri de putere” realizată de Rareş Bogdan la Realitatea TV în data de 26 iunie 2016. Este cel mai complet rezumat al cazului acestei familii.

Redăm şi filmarea de la 16 mai 2015, când cei doi copii mai mici ai Cameliei Smicală au fost ridicaţi cu forţa de autorităţile de la Protecţia Copilului, care nici măcar nu i-au prezentat mamei ordinul judecătoresc pe baza căruia făceau acest lucru şi care fusese dat fără proces.

În continuare prezentăm aici şi un clip video dintr-o emisiune din 20 octombrie 2016, când Camelia Smicală a fost invitată în studio la postul local de televiziune 1TV Neamţ. Medicul român a vorbit despre sistemul social finlandez şi dificultăţile cu care s-a confruntat în această frumoasă ţară de adopţie, unde a ajuns după ce s-a căsătorit din dragoste cu un soţ care s-a dovedit incapabil de a iubi şi de a se dedica familiei.

Transcrierea intervenţiei Cameliei Smicală la Realitatea TV
în data de 26 iunie 2017

Camelia Smicală: Am plecat în 2005 prin căsătorie. M-am căsătorit cu un cetăţean finlandez. Vreau să vă spun că, în cazul nostru, problema este clară de rasism. Au fost trei tentative de omor împotriva mea pe care poliţia finlandeză a refuzat să le cerceteze. În 2007 am fost duşi la o casă pentru familii agresate.

Deci în cazul nostru au fost… este vorba de o agresiune foarte gravă din partea fostului soţ la care autorităţile finlandeze au refuzat să ia atitudine.

Rareş Bogdan: De ce au refuzat, doamna Smicală?

Camelia Smicală: Nu pot să vă spun. În 2007, când a fost a doua tentativă de omor, fostul meu soţ efectiv a încercat să mă sugrume în 2007, am şi certificat medico-legal. Pur şi simplu nu am (un) răspuns la întrebarea dumneavoastră, pentru că eu nu vorbeam în 2007, de exemplu, finlandeza absolut deloc, nu mi s-a dat translator, nu am putut să mă înţeleg absolut cu nimeni. Am cerut ajutorul ambasadei când ne-au dus la casa aceea de siguranţă pentru familii agresate (dar) nu am primit niciun ajutor.

Efectiv, la început, nu am avut posibilitatea să mă apăr, pentru că nu aveam mijloace de comunicare.

Rareş Bogdan: Aţi apelat la ambasada noastră, la consulat?

Camelia Smicală: În 2007 prima dată, da, când am ajuns la casa de siguranţă şi nu am primit translator. Şi nu vorbeam absolut deloc finlandeză. În toate hârtiile lor scrie că vorbeam finlandeza. Eu am venit în 2005 şi am fost izolată. Nu vorbeam absolut deloc limba finlandeză.

Rareş Bogdan: Spuneţi-ne câţi ani au copiii dumneavoastră în momentul acesta şi care este motivul pentru care au fost luaţi de lângă dumneavoastră?

Camelia Smicală: Am trei copii. Fata mai mare, care are tată român, cu care sunt în relaţii foarte bune, are 15 ani. Băiatul are 10 ani şi jumătate şi fata cea mică nouă ani şi jumătate. Finlanda, în loc să ne apere pe noi, victimele, noi am fost acuzate şi efectiv măcelărite psihic timp de 10 ani.

Sunt medic. Foarte mulţi români cred că un medic care se duce afară e plin de bani. Cazul meu nu a fost aşa. A fost rasism din toate punctele de vedere. Românii sunt trataţi ca nişte gunoaie. Eu sunt medic specialist. Am lucrat la început ca medic specialist anestezist în Finlanda şi am avut salariu mai mic decât o asistentă finlandeză. Şi în momentul de faţă trebuie să fac treaba a trei medici ca să am salariu cât un medic finlandez. Efectiv mă simt ca un fel de rob.

Nu am avut nici măcar dreptul să mă mut în alt oraş pentru un salariu mai bun, pentru un loc de muncă mai bun, pentru că mi-au luat copiii. Anul trecut, când am vrut să mă mut – am găsit un loc în alt oraş –, plătit dublu faţă de cât sunt aici plătită, mi s-au luat copiii.

Rareş Bogdan: Pe ce motiv şi unde sunt copiii acum, doamna Smicală?

Camelia Smicală: Anul trecut (2015), pe 16 mai, mi-au fost luaţi copiii prima dată prin decizie judecătorească fără instanţă, fără să fiu anunţată – nici măcar pe hotărârea care a fost dată. Fostul meu soţ s-a dus la tribunal în afara programului şi a spus că eu am de gând să fug cu copiii din ţară. Dovada mea era că casa mea era pusă în vânzare, pentru că aveam de gând să mă duc în altă localitate – anunţasem oficialităţile, era anunţat şi el – în urma serviciului.

Au venit pe 16 mai la noi cu executor judecătoresc şi a fost prezentat în presa din România filmul cu două lucrătoare sociale care efectiv ne-au brutalizat. Eu am o articulaţie zdrobită, care nu se va mai vindeca niciodată, am avut coaste rupte şi nu ni s-a prezentat hotărârea judecătorească. Noi am fost agresaţi acasă.

Era într-o sâmbătă, iar eu am aflat de hotărârea judecătorească abia luni (ulterior)! Hotărâre judecătorească dată fără proces – fără să fiu măcar anunţată, sau măcar întrebată despre ce este vorba – prin care mi s-a luat custodia.

Copiii au fost duşi…

Rareş Bogdan: Doamna Smicală, consideraţi că acest lucru vi s-a întâmplat pentru că sunteţi româncă şi nu finlandeză, sau britanică?

Camelia Smicală: Cu siguranţă. În hotărârile judecătoreşti prin care am cerut custodia singură… Fostul meu soţ nu a plătit pensie alimentară niciodată, nu are nici un venit, nu are casă. Conform legii finlandeze, are avocat gratuit. Îmi deschidea zeci de procese şi nu m-am putut înţelege. În toate hotărârile judecătoreşti e menţionat că nu mi se dă custodia, pentru că am cetăţenie dublă. Nu sunt jurist, dar, în momentul în care mai mulţi judecători motivează într-o hotărâre judecătorească că, deşi e clar că nu funcţionează custodia comună, şi e clar că tatăl nu are nicio contribuţie la creşterea copiilor, dar nu pot să-im dea custodia singură, pentru că am cetăţenie dublă, acesta este, din punctul meu de vedere, caz clar de rasism.

Iar anul acesta mi-au fost luaţi din nou, ca răzbunare, aşa zic eu, pentru că am depus plângere la poliţie pentru ce s-a întâmplat anul trecut şi poliţia tocmai a terminat cercetările şi i-a trimis în judecată pe cei de anul trecut. În momentul respectiv s-au găsit alte motive şi mi s-au luat copiii (a doua oară).

Acum sunt acuzată că am o relaţie prea strânsă cu copiii.

Rareş Bogdan: Ce face statul român pentru dumneavoastră? Dumneavoastră sunteţi în continuare cetăţean român, doamna Smicală?

Camelia Smicală: Sunt cetăţean român. Fata mea cea mare este cetăţean român. Copiii mei, prin lege, sunt cetăţeni români, deşi s-au tergiversat foarte multe actele copiilor mai mici la ambasadă foarte mulţi ani şi nu am avut posibilitatea să vin în România. Nouă ni s-a îngrădit timp de peste şase ani dreptul la liberă circulaţie. Nu am putut să plecăm din Finlanda.

Aţi vrut să plecaţi şi nu v-au lăsat să plecaţi, nu aţi avut posibilitatea să plecaţi de acolo, să veniţi în România?

Nu am avut posibilitatea să plec, deoarece copiilor mai mici li s-a refuzat dreptul la paşaport. Am fost ameninţată că, dacă încerc să plec măcar în concediu în România, mi se vor lua copiii. Am fost ameninţată în mod direct.

Rareş Bogdan: Doamna Smicală, unde sunt copiii acum?

Camelia Smicală: Băiatul este la o casă de copii. Este distrus complet. Este ameninţat, este înfricoşat. Iar fata e dată într-o familie. Copiii nu au voie să se vadă între ei. Fraţii… Li s-a interzis să meargă la şcoală, care este un drept prin legea finlandeză. Nu are voie nici măcar preotul să ia legătura cu ei şi nimeni din cunoscuţi.

În Finlanda este mai rău decât în Norvegia. Aici ne-am întors la vremea Inchiziţiei, pentru că nimic din ce fac nu este legal. A fost dat la televiziunea naţională finlandeză, la ştirile de duminică în limba engleză, în care spune clar, spun (chiar) ei că este încălcată legea. Dar nimeni nu face nimic. Nu mă refer la tratatele internaţionale. Mă refer la legile lor.

Rareş Bogdan: Doamna Smicală, aţi fost susţinută de autorităţile române de acolo – de reprezentanţii consulatului, ambasadei?

Camelia Smicală: Domnul Visa, care este consul, m-a susţinut într-adevăr moral, am înţeles că a făcut nişte hârtii la Ministerul Muncii, la nu ştiu ce ministere, şi, din câte mi-a spus el, România a cerut repatrierea copiilor: s-a făcut dosar în numele părinţilor mei. Dar efectiv nu s-a întâmplat nimic. Ambasada nu a fost în stare nici măcar să traducă nişte acte şi să le trimită în ţară. Nu a fost în stare să facă certificatele de naştere ale copiilor, pentru care prima cerere este din 2007. Nici în 2007, când am cerut ajutor, măcar translator, care este un drept fundamental al omului…

VIDEO. Camelia Smicală la Realitatea TV pe 26 iunie 2016

VIDEO. 16 mai 2015, copiii sunt ridicaţi de autorităţi pe baza unui ordin judecătoresc dat fără proces şi care nu se comunică mamei

VIDEO. Camelia Smicală la 1TV Neamţ, 20 octombrie 2016

5 comentarii (+add yours?)

 1. Anthony Ianosel, L.C. (Ret)
  nov. 15, 2017 @ 02:00:36

  As another Romanian family languishes in pain as a consequence of Finland’s blind legal practice toward human family, it is imperative that all Christians join forces and condemn Finland’s reprehensible authorities implicated in the Smicala family. The Finland’s Constitution in Section 1 declares boldly that „the Constitution shall guarantee the inviolability of human dignity and the freedom and rights of the individual and promote justice in society”. Read more at the following website: http://www.finlex.fi/en/laki/kaannokset/1999/en19990731.pdf Moreover, the same
  Constitution, in Section 2, declares boldly that „democracy entails the right of the individual to participate in and influence the development of society and his or her
  living conditions.”

  It seems clear that Finland’s government is violating the Smicala family’s basic and fundamental rights expressly declared in the aforesaid constitutional clauses. It is therefore high time that Romanian Christians send to abusive Finland’s government a cascade of written „complaints” referring to the above two clauses, and „demand” an expedited relief for the traumatized Smicala family.

  Finland’s presidential web site encourages people to write to the President Sauli Niinisto: Office of the President of the Republic of Finland, Mariankatu 2, FI-00170 Helsinki, Finland. He should be addressed: His Excellency, Sauli Niinisto, President of the Republic of Finland.

 2. octavpelin
  nov. 15, 2017 @ 02:49:41

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

 3. Trackback: VRANCEA MEDIA – „Copiii medicului român Camelia Smicală trebuie să revină lângă mama lor”. Luare de poziție a senatorului Cătălin Toma în cazul Cameliei Smicală. | agnus dei - english + romanian blog
 4. Anthony Ianosel, L.C. (Ret)
  nov. 16, 2017 @ 02:59:41

  DR. CAMELIA SMICALA’S SHOCKING VIDEO DEPICTING ACTUAL FORCEFUL DEPRIVATION OF HER CHILDREN from her private premises/residence–A VERY GRAVE AND HEINOUS VIOLATION OF CONSTITUTIONAL AND HUMAN RIGHTS –SHOULD BE ATTACHED to the COMPLAINT TO THE PRESIDENT OF FINLAND, demanding that the president orders sua sponte meaningful relief, namely returning Dr. Smicala’s children to her residence where they were taken by crude force!

  Finland’s governmental conduct evidenced by the video shows INCALCULABLE INFLICTION OF EMOTIONAL DISTRESS AND HIGH DEGREE PSYCHOLOGICAL TRAUMA upon the children and Dr. Smicala. Moreover, the video must be made available IN HAND to Romanian authorities even to the President of Finland, and of Romania, and to the Commission on Human Rights in the U.S. Congress via the Embassies and presidential liaisons, and to the European Union President, for severe condemnation. Departments of Government should not be tolerated to act like animals in a jungle, wherein we profess ORDERED LIBERTY and regulated freedom across the spectrum of Western civilization.

  The video shocks the conscience of any good faith human being, and such heinous and despicable governmental conduct must be PUNISHED and obliterated from Finland’s dominion by most severe SANCTIONS to be imposed by EU, U.S. and Romania’s highest authorities.

  No nation in our modern civilization should tolerate such EXCEEDINGLY CRUEL, ABHORRENT AND DESPICABLE GOVERNMENTAL CONDUCT on the private premises of any human being on the Finland’s soil or any EU nation’s soil, let alone on a doctor’s premises! Such conduct evidenced by the video transcends the very basic human rights of a family with minor children entitled by Constitution and law, and therefore such grievous conduct must be severely punished with jail and fines!

 5. iogabriel
  nov. 18, 2017 @ 00:03:42

  A republicat asta pe Esti crestin?.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: