Vizita în România comunistă a unuia dintre cei mai influenţi oameni ai secolului XX. Cine a fost Billy Graham

FOTO Vizita în România comunistă a unuia dintre cei mai influenţi oameni ai secolului XX. Cine a fost Billy Graham

UPDATE – Astazi, 21 februarie 2018, Billy Graham a trecut la Domnul – Vezi aici – Franklin Graham: Astazi, la varsta de 99 de ani, Billy Graham a parasit lumea asta pentru o viata eterna in cer, intr-un loc pregatit de Isus Hristos, pe care l-a propovaduit timp de 80 de ani

Una dintre cele mai mari personalităţi ale Americii, cu influenţă la Casa Albă în mandatul a 10 preşedinţi americani, Billy Graham a vizitat România în plină eră comunistă. Zeci de mii de oameni s-au adunat să îl asculte atunci în cele şapte oraşe din România în care a predicat.

Ajuns la 99 de ani, vârstă împlinită la începutul acestei luni, evanghelistul Billy Graham este în topul celor mai influenţi oameni ai planetei, în secolul XX. Începând din anii ’50 Billy Graham a apărut în mod constant pe lista celor mai admiraţi oameni din lume întocmită de organizaţia Gallup. Spre exemplu, în 2008 Billy Graham ocupa locul patru în sondajul realizat în S.U.A. de Gallup, după Barack Obama, George W. Bush şi John McCain. În 2012, Billy Graham era tot pe locul patru, după Barack Obama, Nelson Mandela şi Mitt Romney. Într-un sondaj realizat anul trecut de institutul Gallup, care a realizat un top al celor mai admiraţi bărbaţi de către cetăţenii americani, Barack Obama a ieşit pe primul loc, iar Billy Graham s-a aflat pentru al 60-lea an în top 10, performanţă despre care AFP arată că nu a mai fost egalată de nimeni. Unul dintre cei mai mari evanghelişti ai lumii, Billy Graham a fost un obişnuit al Casei Albe sub mandatul a 10 preşedinţi americani. Pastorul Ionel Tuţac, care a contribuit la aducerea în România a fiului lui Billy Graham, Franklin, dar şi a nepotului Will, a declarat că în albumele de fotografii ale lui Billy Graham sunt poze în care acesta apare cu preşedinţi americani la pescuit, la cafea sau în alte momente de relaxare. „Când a candidat Ronald Reagan a stat de vorbă cu Billy Graham, care l-a întrebat dacă îi este frică de contracandidaţi: «Mi-e frică doar dacă vei candida tu», i-a spus Reagan”, arată pastorul Ionel Tuţac. În 2010, Barack Obama l-a vizitat pe Billy Graham la reşedinţa sa, fiind cel de-al 12 preşedinte al Americii cu care evanghelistul se întâlneşte. Obama a fost, însă, primul care l-a vizitat pe Graham la reşedinţa sa.

În plin comunism, Billy Graham a vizitat şi România. „Billy Graham predicase în foste ţări comuniste, iar România îşi dorea foarte mult o apropiere de SUA şi ştiind că Billy Graham era un apropiat al preşedinţilor americani, autorităţile comuniste îşi doreau clauza naţiunii celei mai favorizate. Iniţial Billy Graham a fost refuzat, dar când comuniştii şi-au dat seama de influenţa pe care o are Billy Graham au acceptat. Au fost două motive pentru care comuniştii au acceptat vizita. Pe de o parte doreau relaţii mai strânse cu americanii. Pe de altă parte era o limitare a libertăţilor religioase, unii dintre creştini ajuseseră în puşcării şi Ceauşescu dorea să arată că în România este libertate religioasă”, a explicat pastorul Ionel Tuţac. Potrivit site-ului roevanghelica.wordpress.com, Billy Graham este cea mai importantă personalitate a lumii protestante care a vizitat România în secolul XX şi căreia, în pofida faptului că România era condusă atunci de un guvern ateu, i s-a permis să susţină predici în zece lăcaşuri de cult: Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, Catedrala Reformată din Cluj, Catedrala Romano-catolică din Cluj, Biserica Baptistă nr. 2 (actualmente Emanuel) din Oradea, Biserica Baptistă Speranţa din Arad, Catedrala Ortodoxă din Timişoara, Catedrala Ortodoxă din Sibiu, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, Templul Coral Evreiesc din Bucureşti, Biserica Penticostală Filadelfia din Bucureşti. Potrivit sursei amintite, la predicile lui Billy Graham din România au asistat aproximativ 150.000 de oameni. „La Timişora a predicat în Catedrala Mitropolitană, a predicat într-o biserică reformată la Cluj, a predicat la Sibiu într-o biserică catolică. La Bucureşti a predicat într-o biserică penticostală şi într-un templu evreiesc. A venit cu un avion personal. Şi-a dat seama că traseele făcute sunt foarte bine supravegheate. În anumite locaţii traducătorul a fost impus de către Departamentul Cultelor. La Timişoara, la câteva minute după ce a început predica, afară nu s-a mai auzit nimic. A fost foarte impresionat la Arad şi Oradea, unde oamenii stăteau pe blocuri ca să îl asculte”, a mai relatat pastorul potrivit căruia la Suceviţa au fost doar 5.000 de oameni după ce Miliţia a blocat căile de acces dinspre Suceava şi Bistriţa Năsăud.

 

Fostul adjunct al Securităţii din Timiş, Radu Tinu, îşi aduce şi el aminte de vizita lui Billy Graham, la Timişoara. Fostul securist susţine că a făcut parte chiar din dispozitivul care l-a scos din catedrală pe Billy Graham, pe care îl proteja de mulţimile care se îmbulzeau să îl vadă şi să dea mâna cu evanghelistul. „Au fost aproximativ 30.000 de oameni”, susţine Tinu, care neagă vehement implicarea Securităţii în întreruperea sonorizării.

4 comentarii (+add yours?)

 1. Sayeret Yahalom
  nov. 14, 2017 @ 22:53:11

  Da, imi aduc bine aminte. In Bucuresti se inaugura biserica penticostala din strada Sebastian. Pastor era rev. Trandafir Sandru. Traducator trebuia sa fie rev.Vasile Roske din biserica penticostala de pe strada Popa Nan din Bucuresti. Stim ca Securitatea nu si-a dat acceptul ca fratele Sile Roske sa fie traducatorul si fratele Trandafir s-a suparat foarte tare ba chiar s-a certat un pic cu ei. Au fost inchise intrarile din strada Sebastian pentru ca enoriasii sa vina in numar cat mai mic. Oricum biserica era plina de ofiteri de securitate impreuna cu sotiile lor imbracati desigur in haine civile. Securitatea dorea contol total al mitingului.Toate aceste amanunte au fost luate din cartea autobiografica scrisa chiar de catre rev.Vasile Cristian Roske. Mai sunt inca in viata si frati martori la eveniment care atunci erau foarte tineri acum sunt trecuti de 50-60 ani.

  • rodi
   nov. 15, 2017 @ 00:48:04

   aveti cumva cartea fratelui Roske? Ati putea sa ne trimiteti cateva fragmente din carte asupra acestei vizite ? Daca da, puteti sa ne scrieti la rodiagnusdei@gmail.com

  • rodi
   mart. 05, 2018 @ 23:51:20

   pentru ca optiunea de a comenta nu functioneaza, adaugam un comentariu primit de la Daniel Purdel, Redactor-sef al revistei Cuvantul Adevarului:

   Mar 3
   Este o confuzie in comentariu, desi autorul mentioneaza ca era vorba de inaugurarea Bisericii Filadelfia, de pe str. Sebastian 41, din data de 9 decembrie 1979! Aceasta si vizita lui Billy Graham din 14 septembrie 1985 au fost doua evenimente distincte, pe care Sayeret Yahalom le amesteca…

   [ În ajunul inaugurării Bisericii din Sebastian (9 decembrie 1979) sediul Cultului a fost vizitat de doi inspectori de la Departamenul Cultelor, unul naţional, altul local, care au discutat cu toată conducerea Cultului de atunci. Erau invitaţi şi aşteptaţi mai mulţi fraţi din străinătate, personalităţi penticostale, în ţările care au sponsorizat cheltuielile cu construcţia, respectiv, lideri din Norvegia, Anglia, Suedia, Germania, dar şi din SUA, precum şi ambasadori din unele ţări europene.
   Întrebarea principală care a revenit mereu în timpul discuţiei era cine va traduce pe străini. Trandafir Sandru a răspuns: „Eu!” „Bine, n-o să puteţi traduce chiar pe toţi”. Trandafir repeta mereu varianta lui. Atunci unul din reprezentanţii statului a spus răspicat: „Cât despre domnul …” şi pronunţând numele meu continuă cu hotărâre „nici picior de-al lui să nu intre în sală, darămite să traducă.”
   Aproape întrerupându-l, Trandafir strigă şi mai tare, bătând cu pumnul în birou: „Dar ce, are domiciliu forţat?! Noi nu renunţăm la el, toţi avem nevoie de el. Pe mine mă ajută la redacţie, pe preşedinte şi pe vicepreşedinte la cărţile care se editează în această perioadă şi, bineînţeles, pe pastorul bisericii în care este predicator, de asemenea.
   Reprezentanţii Departamentului Cultelor au amuţit la replica dură a secretarului general, Sandru Trandafir, care, de fapt, chiar intenţiona ca eu să fiu traducătorul principal împreună cu el.
   „Atunci, poate să vină! Dar să nu traducă, cel puţin duminica aceasta să nu traducă!” – fu verdictul final al oaspeţilor nepoftiţi.
   Din acea zi, autorităţile au întrerupt opreliştile pentru slujirea mea. La această situaţie au contribuit, desigur, vorbele şi glasul hotărât ale secretarului general, tăcerea (afirmativă) a întregului executiv prezent, dar cu siguranţă, mai ales, voia Domnului pentru mine şi pentru slujirea mea. (Cristian Vasile Roske – Jurnal de amintiri) ]

   Daniel Purdel

   Redactor-sef al revistei Cuvantul Adevarului

 2. octavpelin
  nov. 15, 2017 @ 02:46:24

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: