Adevărul – Ierusalim. Acolo unde pietrele vorbesc despre război şi credinţă

Refăcând paşii lui Iisus înainte de a fi răstignit, un alt obiectiv este grădina Ghetsimani (foto Adevărul)

Ierusalim. Acolo unde pietrele vorbesc despre război şi credinţă

O călătorie la Ierusalim îmbină plăcerea cu un soi de apăsare interioară. Sunt toate secolele în care oamenii s-au luptat pentru credinţă, sunt toate rugăciunile înălţate din „oraşul sfânt“, sunt suferinţele purtate de cei care au murit pentru a-şi apăra pământul. Aceste poveşti au rămas înscrise în piatră, iar Ierusalimul e încă în şantier.

Începutul Oraşul Vechi din Ierusalim, înconjurat de ziduri, se împarte în patru cartiere – armean, pe unde nu se trece, căci nu vor armenii, evreiesc, creştin şi musulman. Întocmai această împărţire, cu excepţia cartierului armean, dă măsura religiozităţii condensate în Ierusalim. Fiecare are aici oaza lui de spiritualitate. Pentru musulmani, simbolul cel mai puternic este Moscheea Al-Aqsa, construită pe Muntele Templului, şi în tradiţia musulmană e cel de-al treilea loc de pelerinaj ca importanţă, după Mecca şi Medina. Acest munte, pe care a fost ridicat iniţial Templul lui Solomon – reconstruit ulterior de Irod cel Mare şi cunoscut ca cel de-Al Doilea Templu –, este locul unde s-a petrecut o pildă biblică regăsită în toate cele trei religii, cu mici variaţiuni. În esenţă, scripturile spun că aici se afla Avraam când Dumnezeu i-a cerut să-şi sacrifice fiul, pentru a-i testa credinţa. Iar Avraam a fost, conform Bibliei, primul monoteist, primul om care a crezut în Dumnezeu (după marele potop). În fine, în afară de aceasta, musulmanii mai cred că de pe Muntele Templului s-a urcat la cer profetul Mahomed.

Hârtia În apropiere de Muntele Templului, se află locul de adoraţie al evreilor. Zidul Plângerii este tot ce a mai rămas din Templul lui Solomon. E vechi tare. Evreii spun că Dumnezeu nu părăseşte niciodată zidul. Şi nu îl părăsesc nici ei.

Citeste mai mult: adev.ro/p0c56t

Foto National Geographic

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    dec. 03, 2017 @ 04:17:40

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: