O descoperire arheologică istorică dezvaluie legături străvechi dintre poporul evreu și Ierusalim

FOTO Twitter

Vom vedea cum o altă descoperire majoră confirmă legătura dintre evrei și orașul Ierusalim, considerată un miracol de către un arheolog. În aceeași zi în care UNESCO a negat conexiunea evreilor cu Muntele Templului, un fragment de istorie recent descoperit a răsturnat afirmația. E o descoperire rară și indică o legătură dintre evrei și Ierusalim veche de 2700 de ani. Acest mic document conține cea mai veche mențiune a Ierusalimului găsită vreodată în afara Bibliei.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 152 – noiembrie 2016, pe Alfa Omega TV.

În aceeași zi în care UNESCO a negat conexiunea evreilor cu Muntele Templului, un fragment de istorie recent descoperit a răsturnat afirmația. E o descoperire rară și indică o legătură dintre evrei și Ierusalim veche de 2700 de ani. Acest mic document conține cea mai veche mențiune a Ierusalimului găsită vreodată în afara Bibliei.

Înaintea acesteia, fuseseră găsite doar două scrieri ebraice din acea perioadă. Cel mai semnificativ e faptul că pentru prima dată Ierusalimul e menționat în ebraică. Atât stilul scrierii, cât și datarea cu carbon spun că artefactul e din vremea primului templu evreiesc, din secolul al VII-lea î.Hr.

Pe el scrie: „De la servitoarea regelui, din Na’arat, ulcioare de vin, pentru Ierusalim.” Documentul este un certificat de transport dintr-un loc numit Na’arat și menționează că două ulcioare de vin vor fi trimise din Na’arat spre Ierusalim.

O unitate a IAA a confiscat fragmentul din mâna unor jefuitori palestinieni care săpau fără aprobare.

Ne-am dat seama că avem în mână ceva de maximă importanță, l-am citit și i-am înțeles valoarea.

Eitan Klein spune că l-au luat din aceeași zonă în care s-au găsit manuscrisele de la Marea Moartă, în urmă cu câteva decenii. Până în această zi, s-au găsit suluri doar în Deșertul Iudeei. Condițiile de acolo sunt perfecte pentru păstrarea acestor materiale.

Custodele Pnina Shor spune că există și alte scrieri, însă acestea au rezistat din cauza climatului uscat.

Găsirea acestui fragment e un miracol, fiindcă vorbim de un papirus din vremea primului templu evreiesc.

Cercetătorul Oren Ableman spune că legătura evreilor cu Ierusalimul e clară.

Această perioadă o cunoaștem din diverse izvoare istorice, atât din Biblie, cât și din surse externe, și știm că împărăția Iudeii a existat în acea perioadă.

Pe lângă conexiunea cu Ierusalimul, Shor spune că, dacă redarea scrierii e corectă, va exista și o nouă înțelegere a rolului femeii la acea vreme.

E vorba despre o femeie, o slujitoare a regelui. Așadar, nu vorbim doar despre Ierusalim, ci și despre femei puse în funcții înalte.

Cât despre votul UNESCO, experții sunt de acord că n-a fost bazat pe realități.

E doar o decizie politică și n-are nimic de-a face cu realitatea. N-are nicio însemnătate pentru arheologi sau istorici. Eu sunt arheolog. Tocmai am expus pe larg motivele pentru care acest papirus e atât de important și că datează din perioada primului templu.

Ableman adaugă că aceasta are importanță nu doar pentru istoria evreilor, ci și pentru dezvoltarea lumii.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 152 – noiembrie 2016, pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    dec. 13, 2017 @ 03:04:06

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: