Aurel Gheorghe – Nașterea Domnului și revenirea Sa

Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta,
pe care ai pregătit-o să fie înaintea tuturor popoarelor,
lumina care să lumineze Neamurile şi slava poporului Tău, Israel.”
(Lc. 2:30-32)
Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să-Şi descopere taina Sa slujitorilor Săi proroci.
(Amos 3:7)

O rămășiță, rămășița lui Iacov, se va întoarce la Dumnezeul cel puternic.
Chiar dacă poporul tău, Israele, ar fi ca nisipul mării, totuși numai o rămășiță se va întoarce,  
căci nimicirea este hotărâtă, făcând să se reverse dreptatea. (Is. 10:21-22)

Fragment din predica:
Se pune intrebarea, de ce sarbatorim acum nasterea Domnului, din moment ce este foarte clar ca nu la aceasta data s-a nascut Domnul. E usor sa-ti dai seama ca daca Domnul Isus a murit  si sigur a murit atunci cand se celebra Pastele in Israel, pentru ca moartea Lui a avut loc ca o implinire  a ceea ce Domnul lasase in vremea lui Moise  si anume celebrarea Pastelui. De aceea, Domnul Isus a fost implinirea acelui miel fara cusur si fara prihana, care  trebuia adus si cu sangele Lui dadea salvare, dadea rascumparare. Ioan Botezatorul a indicat foarte clar si a spus: „Iata mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. S-a suprapus moartea Lui exact peste data calendaristica a Pastelui  evreiesc si ei au vrut  sa nu se faca in timpul sarbatorii, ca sa nu fie zarva in popor. Dar, Dumnezeu a implinit Cuvantul Sau pentru ca la Dumnezeu nu poate sa fie nici un fel de abatere. Cuvantul Lui se implineste intotdeauna cu exactitate. Cuvantul Lui este ‘Da’ si ‘Amin’. E clar ca daca Domnul a murit la varsta de  33 1/2 ani, iar moartea lui pe cruce a avut loc undeva prin luna aprilie, cel mai probabil. Se poate presupune ca nasterea Lui a fost undeva in septembrie sau octombrie. Si, sunt multe indicii care sunt in directia aceasta.

Insa, intrebarea care se pune este, cata importanta are data la care Domnul Isus s-a nascut. E clar ca n-a fost pe 25, stim despre toata istoria aceasta pagana a saturnaliilor, sarbatorii luminilor, si ca imparatul Constantin Cel mare a suprapus peste aceasta sarbatoare pagana, sarbatoarea crestinilor. Dar,  acest lucru indica doua adevaruri. In primul rand, faptul ca a existat o deturnare a datei. Si in al doilea rand, si mai important pentru noi este faptul ca indica o sarbatoare care exista in crestinism si anume, sarbatorirea nasterii Domnului. Ea, nu stim exact la ce data a fost in primele trei secole ale crestinismului si nu cred ca este important sa verificam data. Ci, important este ca primii crestini aveau o astfel de sarbatoare. Si mai mult decat atat, ei aveau sarbatoarea Pastelui implinit. Nu Pastele evreiesc, ci Implinirii acestui simbol care era in Vechiul Testament in persoana Domnului Isus. Si il aveau inca din vremea Noului Testament, iar apostolul Pavel vorbeste despre asta. Primii crestini sarbatoreau sarbatoarea Implinirii Pastelui evreiesc. Nu pastele evreiesc, ci implinirea acestuia in Domnul Isus Hristos. Iata ce este scris in 1 Corinteni 5:6-8

Hristos – Mielul nostru de Paşte
6 Nu vă lăudaţi* bine. Nu ştiţi că puţin** aluat dospeşte toată plămădeala?
7 Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat, căci Hristos*, Paştele** noastre, a fost jertfit.
8 Să* prăznuim dar praznicul nu** cu un aluat vechi, nici cu† un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăţiei şi adevărului.

Si daca e sa actualizam la limbajul nostru de astazi, pentru ca acesta e un limbaj vehi arhaic, ar suna asa: sa sarbatorim, dar, sarbatoarea aceasta. Care sarbatoare? A lui Hristos, Pastele nostru, care a fost jertfit. Asta spune Pavel, sa sarbatorim. Este un imperativ. Si le spune, nu celor dintre evrei doar. Erau in biserica din Corint si dintre evrei, dar erau si dintre greci. De fapt, cred ca erau mai multi greci decat evrei pentru ca peste tot in lumea greaca asa s-a intamplat, o minoritate de evrei a format baza bisericii si majoritatea a alcatuit-o cei din naitunile lumii, de pagani dintre greci si din alte nationalitati care traiau in imperiul roman.

Prin urmare, apostolul Pavel stabileste aici faptul ca primii crestini sarbatoreau. Si el nu spune, nu sarbatoriti. Ci spune sa sarbatorim. Sa praznuim dar praznicul. Nu pastele evreiesc, nu e vorba de a lua vechile sarbatori din Israel. Unii le-au luat si au zis: trebuie sa sarbatorim vechile sarbatori . Observati ce frumos se exprima apostolul si cum Duhul Sfant l-a inspirat: „Caci Hristos, pastele nostru, a fost jertfit.” Pe El Il sarbatorim. Si accentul nu este nicidecum pe ce data si nici pe sarbatoare. Accentul este Hristos si pe felul inc are sarbatorim. Si anume, fara aluat. „Maturati aluatul cel vechi”. Accentul, pe care-l pune apostolul Pavel in locul acesta, este pe felul in care sarbatoresti. Nu pe sarbatoare in sine, ci pe cel sarbatorit, pe Hristos Pastele nostru. Pe El era accentul si pe felul in care trebuia sarbatoarea aceasta in curatie. Aceasta e cu privire la Paste si de aici nu se poate trece. Intrebarea care se pune: Stim noi cu exactitate data cand a fost jertfit Domnul Isus? Si raspunsul este foarte simplu. Categoric: nu. Si foarte simplu, sa extrapolam la data nasterii Domnului. Stie cineva cu exactitate care a fost data nasterii Domnului? Nu. Si atunci, cata importanta are data nasterii. Observati aici, nu este vorba de o data a nasterii, ci e vorba de sarbatoare in cinstea Lui. E vorba de El si de felul in care ei sarbatoreau.

Sunt astazi crestini care folosesc un limbaj foarte violent si spun: Aceasta e o sarbatoare pagana. Bun. Intrebarea mea pentru ei: Cand e sarbatoarea crestina a nasterii Domnului, daca aceasta e cea pagana, cand e cea crestina? Pot sa sarbatoreasca oe 7 ianuarie, cu biserica ortodoxa pe rit vechi si crestinii protestanti din zona aceea a Rusiei si a Republicii Moldova si a Basarabiei. [..] Nu are importanta data, ci are importanta cel sarbatorit. Si eu zic, fratilor, ca trebuie sa fim oameni, cum scrie aici in Scriptura, „Veniti-va in fire si nu pacatuiti.” Nu-i vorba de a sarbatori o sarbatoare pagana. Inlaturati tot ce e paganesc. Nu stam aici sa vorbim de brad, de Mos Craciun, de globulete si de luminari aprinse. Ci, noi Il sarbatorim pe El, pe cel care s-a nascut despre a carui nastere vorbeste Scriptura in patru capitole, doua in Eavnghelia dupa Matei, doua in Evanghelia dupa Luca, plus jumatate din primul capitol din Evanghelia lui Ioan. Este o mare parte din Scripturi care vorbeste despre nasterea Domnului si este lucru istoric atestat, ca primii crestini aveau sarbatoarea nasterii Domnului si sarbatoarea mortii si invierii Domnului, respectiv Pastele si Nasterea Domnului. Intr-adevar, denumirea de Craciun este imporprie, nu este potrivita. Dar nu cred ca trebuie sa ne incurcam in denumiri, ci e vorba de a veni inaintea Domnului cu curatie…

Vezi si –

Predici recente –

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: