Luigi Mitoi – Lectiile de viata ale Craciunului

 

Fie valuri inalte de tsunami de 30 de metri. Fie uragane care iau un troc (tir) si-l ridica ca pe o frunza dintr-un copac toamna. Fie moartea care vine pana la usa salonului si doar sa-si intample mana si sa-mi ia sufletul. Si Dumnezeu spune: Du-te inapoi. Si mai trec zece zile, zece ani  sau 50 de ani. Dumnezeul acesta conduce universul. Iar Dumnezeul acesta este Tatal nostru.

Ca sa ne dovedeasca ca ne este tata, cand eram sub blestemul lucrurilor gresite care le-am facut, si-a trimis Fiul ca sa moara pentru noi si prin El sa ne aduca iertarea. iar Craciunul este ziua in care Fiul a venit . Si Craciunul acesta din 2017 e un fel de aniversare, un moment de aducere aminte.  a faptului ca Dumnezeu conduce universul. Nu boala. Nu masonii. Nu oamenii cu bani. Nu Soros. Ascultati-ma. Dumnezeu hotaraste cand imi cade un fir de par.

Luca 2:14 „Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui”.

2 Timotei 3:14-17

14 Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat: 15 din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. 16 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Intotdeauna, predicatorii reafirma faptul ca evenimentul acesta a intruparii Domnului Isus Hristos, poreclit intr-un mod traditional ‘Craciunul’, terminologie pe care noi o folosim, exceptie facand adresarea de la amvon, este un eveniment care l-a adus pe Dumnezeu in mijlocul oamenilor, in inimile oamenilor, care a adus mantuirea si Imparatia lui Dumnezeu la noi. Adevarul este ca pentru orice predicator este putin stresant si greu sa pregateasca o predica de Craciun, dat fiind faptul ca de 2000 de ani oamenii care predicau au la dispozitie cateva texte si intotdeauna trebuie sa mearga la unul dintre ele si sa rosteasca o predica, cu siguranta, care cineva, plus sau minus, a mai rostit-o acum un an sau acum zece ani. Exista aceasta tendinta de a nu ne repeta, din respect pentru Domnul si pentru prospetimea Evangheliei Sale si din respect pentru fratii nostri care vin la biserica sa primeasca hrana si sa nu subaprecieze lucrarea lui Dumnezeu. Din acest motiv, fratii incearca sa puna in fata bisericii lui Dumnezeu aspecte ale complexitatii evenimentului intruparii care n-au mai fost remarcate in ultimul timp. Si aceasta, doar pentru ca partasia noastra sa fie gustoasa din punct de vedere duhovnicesc. Evenimentul acesta, asa de maret,  are o parte istorica unde Matei si Luca  ne vorbesc despre cum s-a intamplat. Are o parte teologica unde Ioan si Pavel vorbesc despre semnificatii adanci. Insa, dincolo de evenimentul de acum 2000 de ani, cum a fost?

Exista niste lectii de viata pentru noi in felul in care s-a comportat Dumnezeu atunci. In felul in care s-au implicat oamenii implicati de Dumnezeu in eveniment. Ne uitam, de pilda, la Iosif si Maria, doi tineri, doi anonimi, doi oameni extrem de simplii, culesi de Dumnezeu asa cum un gradinar culege doua flori dintr-o gradina de trandafiri. Oamenii acestia se trezesc in mijlocul unei lucrari a lui Dumnezeu si sunt absolut surprinsi, mirati si nepregatiti sa faca ceva. Tocmai de aceea, Dumnezeu investeste mult in ei. Trimite un inger sa-i instruiasca . Ca daca se ducea un om, era prea mare lucrarea, ca ei sa fie pregatiti de un om. Apoi intalnim pastorii, probabil niste baieti tineri. Intalnim pe magi, niste oameni de stiinta, niste astrologi ai vremii. Intalnim pe Irod, intalnim pe hangiu si toti cei din casa de poposire, care desi sunt marcati cu siguranta erau acolo si intalnim pe toti ceilalti care completeaza imaginea a evenimentului intruparii. Si privindu-i pe ei, inceram sa dam viata, aducand evenimentul de atunci, acum, si prin explicatie, facandu-l sa para real intre noi. Noi ne uitam si tragem invatatura, primim niste lectii de viata din calitatile lor sau din greselile lor. Ne uitam la crednciosia unora si la necredinciosia altora si ne intrebam: Au fost oameni la fel, cum unii au ales sa fie credinciosi lui Dumnezeu si altii necrednciosi? Si aceasta este o lectie de viata pentru noi. Ne dam seama ca totul sta aici in mana pentru noi, si binele si raul, si moartea si viata, si paganismul si crestinismul.

M-am gandit, cu prilejul acestei adresari catre biserica lui Dumnezeu, sa surprind cateva astfel de lectii de  viata care vin din evenimentul Intruparii cu toata complexitatea si agitatia lui, cu tot felul de oameni, buni si altfel. Una dintre lectile de viata pe care vreau sa o prezint este una care incurajeaza foarte mult. Imaginati-vi-l pe Iosif. Cei mai multi teologi, traditia crede ca el a fost un om mult mai in varsta decat Maria, care se pare ca a fost foarte tanara. Probabil ca a avut bine peste 30 de ani, daca nu si mai mult . Nu stim din ce motive nu s-a casatorit pana atunci, dar s-a indragostit de fata aceasta, cu siguranta foarte frumoasa. Si din Biblie intelegem, ca o fata placuta, credincioasa, cu un suflet bun. Si in inima acestui barbat s-a nascut un vis, un plan. Omul acesta  a spus: Dumnezeu ma va binecuvanta. Am nimerit o fata pe care n-o meritam. Ma mir ca m-a acceptat pe mine. Si s-au logodit. Si urma marea sarbatoare si viata de familie cu toata frumusetea ei. Si ca un traznet, aude un zvon: Maria e insarcinata. Insarcinata? Va puteti imagina dragostea acestui barbat a cazut ca un borcan de sticla si s-a facut praf, cioburi, au umplut podeaua. Nu doar durerea tradarii…(9)

[…] Eu sunt copilul Lui. O sa fiu eu mai putin important decat crinul, decat furnica, decat pasarea? Nicidecum. Doar necredinta ma va face sa nu ma bazez pe capacitatea Lui de-a face lucrurile la implinirea vremii, adica la vremea potrivita. Dar, daca-L cunosc, daca-i stiu caracterul, daca stiu cine si cum este El, nu am de ce sa ma tem, pentru ca faptul ca-L cunosc imi da rabdarea si increderea sa ma bazez pe onoarea Lui, pe caracterul Lui, pe capacitatea Lui, pe suveranitatea Lui de a supune orice lucru din universul acesta.

Fie valuri inalte de tsunami de 30 de metri. Fie uragane care iau un troc (tir) si-l ridica ca pe o frunza dintr-un copac toamna. Fie moartea care vine pana la usa salonului si doar sa-si intample mana si sa-mi ia sufletul. Si Dumnezeu spune: Du-te inapoi. Si mai trec zece zile, zece ani  sau 50 de ani. Dumnezeul acesta conduce universul. Iar Dumnezeul acesta este Tatal nostru.

Ca sa ne dovedeasca ca ne este tata, cand eram sub blestemul lucrurilor gresite care le-am facut, si-a trimis Fiul ca sa moara pentru noi si prin El sa ne aduca iertarea. iar Craciunul este ziua in care Fiul a venit . Si Craciunul acesta din 2017 e un fel de aniversare, un moment de aducere aminte.  a faptului ca Dumnezeu conduce universul. Nu boala. Nu masonii. Nu oamenii cu bani. Nu Soros. Ascultati-ma. Dumnezeu hotaraste cand imi cade un fir de par. Increderea aceasta in El este judtificata. Este biblica. Este reactia mea la caracterul celui care mi-a permis sa-I vad doar un colt din haina si sa-L cunosc un pic. Aceasta este marea performanta a unui muritor. Sa spuna: Ma-ncred in Dumnezeul meu care mi-a dat zile si care n-a ingaduit sa mi se taie capul ca Ioan, ca inca mai are nevoie de mine.

Stii ce nevoie mai are Dumnezeu de dumneata, de o sa-ti permita sa mai intri in 2018? Sa nu crezi ca intri doar ca vii la vale. Asculta-ma, nu. Vii pentru ca mai are treaba cu dumneata. Oricat ai fi de batran. Poate iti tremura mana, de iti versi ciorba pe jumatate din lingura. Dumnezeu mai are treaba. Dumnezeu mai are treaba. Poate trebuie sa continui sa mai postesti si sa te rogi pentru un copil sau pentru un nepot. Sau, pentru un pastor ca nu se mai roaga multi. Si lista poate continua. Trebuie neaparat, la inceputul anului, sa stii de ce ai intrat in 2018. Nu doar sa-ti achiti casa. Nu privi ca un om necredincios. Ai investit prea mult in dumneata, sa privesti ca un ateu anul 2018. Prima perspectiva e cea duhovniceasca care nu inseamna building-uri si bani. Inseamna cer si Dumnezeu.

(23-27)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: