Inevitabilul s-a produs: PNL dă șah PSD la CCR privind o lege care-l scoate din schemă pe Iohannis

Mai precis, senatorii liberali au sesizat vineri CCR cu privire la neconstituţionalitatea modificării şi completării Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Amintim că pe 22 decembrie Camera Deputaților a adoptat – în calitate de for decizional – proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constitutiei, pus in acord cu o decizie de neconstitutionalitate, potrivit Hotnews. Astfel, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca data organizarii referendumului de revizuire nu poate fi stabilita prin hotarare de Guvern, parlamentarii au modificat textul legii asa incat referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc in ultima duminica din perioada de 30 de zile de dupa adoptarea initativei constitutionale. Acest proiect este necesar pentru a putea fi organizat referendumul national pentru redefinirea familiei in Constitutie ca urmare a initiativei cetatenesti promovate de Coalitia pentru Familie, pe care PSD spunea ca il va organiza inca de anul trecut. acest proiect de lege al PSD il scoate practic din procedura organizarii unui referendum de revizuire a Constitutiei pe presedintele Romaniei, intrucat pana acum parlamentul elabora cate un proiect separat de lege de fiecare data cand se organiza un astfel de referendum, pe care presedintele il promulga sau il putea retrimite parlamentului la reexaminare.

„Sesizarea este justificată de încălcarea, în cadrul procedurii de reexaminare a legii menţionate, a deciziei anterioare a CCR (nr. 612/2017), privitoare la aceeaşi lege, prin care au fost admise observaţiile de neconstituţionalitate formulate de PNL”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate depusă vineri, 29 decembrie.

Liberalii susţin că în urma cererii de reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor Constituţiei. Ei arată că sunt încălcate prevederile potrivit cărora „în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale” şi „deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.

Senatorii PNL subliniază că legea criticată are ca domeniu de reglementare norme juridice privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi că în urma cererii de reexaminare, textul legii criticate nu a fost pus în deplin acord cu decizia Curţii Constituţionale.

CONTINUARE – PS NEWS

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: