Titus Corlăţean: O eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim necesită o analiză mult mai complexă

titus-corlatean-foto-the-romania-journal

O eventuală decizie privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim necesită o analiză interinstituţională mult mai complexă, declară la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APCE, apreciind că este necesară inclusiv o dezbatere în Parlament pe această temă.

El a explicat că pe de o parte, există o poziţie constantă a statului român, încă dinainte de 1989, România recunoscând statul palestinian în plan bilateral, nu în relaţiile internaţionale multilaterale, dar în plan bilateral încă din 1988, iar palestinienii având de atunci un ambasador acreditat la Bucureşti. Pe de altă parte, există „relaţia privilegiată” cu Statul Israel. România jucând rolul unei punţi de legătură între cei doi parteneri, pentru a ajuta în procesul de pace.

„Schimbarea poziţiei sau unui element de poziţie a statului român, respectiv mutarea ambasadei noastre la Ierusalim ar fi doar un element, în opinia mea, n-ar fi o schimbare fundamentală a poziţiei statului român, pentru că noi rămânem ancoraţi pe această soluţie politică de negocieri directe între israelieni şi palestinieni, altfel nu există o posibilitate de soluţie de pace stabilă, predictibilă, numai prin negocieri directe”, a susţinut fostul ministru de Externe.

Întrebat dacă ar trebui consultat Parlamentul României în privinţa unei eventuale decizii de mutare a ambasadei la Ierusalim, corlăţean a răspuns: „Cu siguranţă o discuţie şi la nivelul Parlamentului sau şi cu Parlamentul ar f necesară, pentru că în general, poziţia statului român pe temele importante de relaţii internaţionale, deci inclusiv tema Orientului Mijlociu, a avut întotdeauna o racordare corectă şi o susţinere şi în plan parlamentar. Deci ar fi necesară o discuţie în orice caz pe tema evoluţiilor din Orientul Mijlociu la nivelul măcar al comisiilor de politică externă din Parlamentul României”.

Afla mai mult – ROMANIA TV

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: