Polonia a avut un rol important în înfrângerea comunismului. Ce fel de oameni conduc Polonia astăzi

Polonia a avut un rol important în înfrângerea comunismului

Pentru New York Times și alți apologeți ai comunismului este firesc să aibă adversitate viscerală față de PiS, de conservatoii din Polonia. Dar noi, ca est-europeni, nu am fi fost liberi acum dacă nu ar fi existat oameni precum Kornel Morawiecki, Antoni Macierewicz (ministrul apărării), Jarosław Kaczyński sau Lech Kaczyński, Anna Walentynowicz morți la Smolensk.  

Oamenii aceștia – frații Kaczynski, Macierewicki, Morawiecki au făcut mai mult pentru Europa, pentru eliberarea Europei, pentru ca să existe UE, pentru ca să se poată reunifica Germania decât enșpe mii de Junckeri, Merkeli, Schulzi, Timmermanși și Verhofstadtzi. Comparați-le numai CV-urile. Alea de pe Wiki, că-s la îndemână. Așa, pe coloane. Ce făceau x, y, z in anul 1985 de exemplu, ori în 1989 etc. Actualul premier al Poloniei,

 Premier Mateusz Morawiecki, este fiul celui care a înființat și a condus formațiunea poloneză despre care auzisem la Europa liberă, „Solidaritatea luptătoare”, în cei mai teribili ani de încleștare cu puterea comunistă. Mateusz Morawiecki avea 20 de ani în 1989 și fusese arestat deja in repetate rânduri și bătut de Securitatea comunistă.

Polonia l-a declarat pe ISUS ca REGE al POLONIEI in Noiembrie 2016 – Citeste aici – ISUS HRISTOS a fost DECLARAT oficial REGELE Poloniei

STIRI PENTRU VIATA – Gelu Trandafir, o explicație așteptată: Conservatorii europeni „au făcut mai mult pentru Europa decat enșpe mii de Junckeri, Merkeli, Schulzi, Timmermanși și Verhofstadtz”

Pentru mare parte din media românească, Polonia este o enigmă: le merge bine, sunt criticați de Buxelles în cel mai ridicat grad dar merg înainte cu toată viteza. Despre ce fel de oameni conduc astăzi Polonia, jurnalistul Gelu Trandafir a scris excepționala explicație pe care o preluăm mai jos.

Să fi fost prin ’88 sau chiar ’89. Era înainte de negocierile de la Masa Rotundă, deci cel târziu februarie 1989. Ascultam cu înfrigurare Europa liberă cu tata, om simplu, curat, muncitor la Semănătoarea. M-a educat bine 🙂 Eram foarte atenți la Polonia, pe mine mă mărcase profund uciderea părintelui Jerzy Popieluszko: dispariția, căutarea, apoi anunțul tragediei – găsirea trupului preotului catolic le-am trăit și eu, ca adolescent, la Europa liberă.

Știu că în iarna lui 88/89 m-au frapat informațiile de la Europa liberă privind o formațiune poloneză care cerea desființarea Tratatului de la Varșovia, desființarea URSS, economie capitalistă și sistem politic liber in care comuniștii să nu aibă niciun avantaj (la Masa Rotundă, comuniștii aveau să cedeze doar o parte din putere). Mi se părea imposibil de obținut, chiar radical ce voiau polacii ăia, într-atât de condiționați, de mărginiți eram de lipsa de speranță, de orizont, chiar și cei bine-infomați, care ascultam Europa liberă. Încât considerai de nerealizat ce voia acea formațiune aparte a Solidarității.

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki cu presedintele Donald Trump

Actualul premier al Poloniei, Premier Mateusz Morawiecki, este fiul celui care a înființat și a condus formațiunea poloneză despre care auzisem la Europa liberă, „Solidaritatea luptătoare”, în cei mai teribili ani de încleștare cu puterea comunistă. Mateusz Morawiecki avea 20 de ani în 1989 și fusese arestat deja in repetate rânduri și bătut de Securitatea comunistă.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mateusz_Morawiecki

Securiștii au încercat să-l facă pe tată-său să iasă din ascunzătoare reținându-i copiii.

Kornel Morawiecki

Kornel Morawiecki, fondatorul „Solidarității luptătoare”, tatăl actualului premier, denunța negocierile tip power-sharing („Masa Rotundă”) cu comuniștii în ’88 si ’89. Vedea în ele prelungirea influenței comuniștilor și securiștilor după pierderea puterii absolute, absolvirea de răspundere penală a criminalilor și, mai mult, integrarea lor din poziții privilegiate în noua economie „de piață” și noul sistem politic „democratic”.
Despre „Solidaritatea luptătoare”:
https://en.wikipedia.org/wiki/Fighting_Solidarity

Privind înapoi, a avut sau nu dreptate Kornel Morawiecki?

Omul care în anii 80 nu se mulțumea cu negocieri cu comuniștii, ci doar cu infrâgerea sistemului, care gândise o rețea de luptă anticomunistă în mai lulte state din Estul Europei și URSS (Cehia, Ungaria, balții, Belarus și Ucraina), care voia capitalism pe bune, desființarea URSS, a Tratatului de la Varșovia și reunificarea Germaniei 🙂 , fusese vreo 6 ani, până la arestare, top pe lista „the most wanted” a dictatorului Jaruzelski și a ministrului de interne, generalul Kiszczak (care a condus delegția guvernului la Masa Rotundă).

Dau un link pe Wikipedia cu info despre tatăl actualului premier https://en.wikipedia.org/wiki/Kornel_Morawiecki cu speranța diminuării neroziilor care fac paralelă între Dragnea, PSD etc. și politicienii PiS.

Pentru New York Times și alți apologeți ai comunismului este firesc să aibă adversitate viscerală față de PiS, de conservatoii din Polonia. Dar noi, ca est-europeni, nu am fi fost liberi acum dacă nu ar fi existat oameni precum Kornel Morawiecki, Antoni Macierewicz (ministrul apărării), Jarosław Kaczyński sau Lech Kaczyński, Anna Walentynowicz morți la Smolensk. Măcar să nu facem paralele idioate.

PS Indiferent că suntem liberali ori conservatori. că ne place sau nu PiS (mie nu-mi place Platforma lui Tusk, de exemplu, deși am un prieten f. bun acolo și i-am simpatizat cu 15 ani in urmă), trebuie să ținem cont de adevăr, de fapte istorice.
Oamenii aceștia – frații Kaczynski, Macierewicki, Morawiecki au făcut mai mult pentru Europa, pentru eliberarea Europei, pentru ca să existe UE, pentru ca să se poată reunifica Germania decât enșpe mii de Junckeri, Merkeli, Schulzi, Timmermanși și Verhofstadtzi. Comparați-le numai CV-urile. Alea de pe Wiki, că-s la îndemână. Așa, pe coloane. Ce făceau x, y, z in anul 1985 de exemplu, ori în 1989 etc.

Din păcate, aversiunea Occidentului față de conducerea Poloniei spune mai multe (și mai grave) despre Vest, decât despre Polonia.

SURSA – STIRI PENTRU VIATA

CITESTE si –

  1. Pentru a-și proteja copilul, o norvegiană a fugit în Polonia unde a cerut azil. Barnevernetul o hărțuiește și de la distanță
  2. Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki -,,Visul meu este de a face Europa din nou creștină”
  3. Noul premier al Poloniei, Mateusz Morawiecki – Cel mai important lucru este acela că Dumnezeu mi-a dat puterea de a sluji Polonia
  4. ÎNTOARCEREA LA BIBLIE – POLONIA REINSTAUREAZĂ DUMINICA CA O ZI DE ODIHNĂ
  5.  Ungaria și Polonia au apărat poziția statului român în ceea ce privește nerecunoașterea căsătoriei gay la Curtea Europeană de Justiție.
  6. Biserica catolică poloneză le cere credincioșilor să nu sărbătorească Halloween, considerat ‘un rit păgân’ și care presupune ‘o negare’ a valorilor creștine fundamentale
  7. Președintele Poloniei: Căsătoria gay nu va fi niciodată legalizată in Polonia
  8. ISUS HRISTOS a fost DECLARAT oficial REGELE Poloniei

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: