Pastor Samy Tuţac – De ce uneori Dumnezeu nu ţine cont de posturile noastre

Pana la urma, adevarata evlavie este o relatie cu un Tata ceresc. Iar aceasta relatie se bazeaza pe harul Lui, nu neaparat pe pietatea noastra. Pentru ca Dumnezeu nu este interesat in primul rand de pietatea noastra, nici de milosteniile noastre, nici de rugaciunile noastre, nici de posturile noastre, cat este interesat de noi, de mine si de tine. El ne vrea pe noi. El cauta o relatie extrema de dragoste si de slujire cu fiecare dintre noi. Zaharia 8:16-17 16 Iată ce trebuie să faceţi: Fiecare să spună aproapelui său adevărul; judecaţi în porţile voastre după adevăr şi în vederea păcii; 17 niciunul să nu gândească în inima lui rău împotriva aproapelui său şi nici să nu iubiţi jurământul strâmb! Căci toate lucrurile acestea Eu le urăsc’, zice Domnul.”

Pastor Samy Tutac – Biserica Baptista Nr.1 Betel Timisoara

TEXT Isaia 58:1-14

Adevăratul post

58 „Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă şi vesteşte poporului Meu nelegiuirile lui, casei lui Iacov păcatele ei! În toate zilele Mă întreabă şi vor să afle căile Mele, ca un neam care ar fi înfăptuit neprihănirea şi n-ar fi părăsit Legea Dumnezeului său. Îmi cer hotărâri drepte, doresc să se apropie de Dumnezeu. ‘La ce ne foloseşte să postim – zic ei – dacă Tu nu vezi? La ce să ne chinuim sufletul, dacă Tu nu ţii seama de lucrul acesta?’ Pentru că – zice Domnul – în ziua postului vostru vă lăsaţi în voia pornirilor voastre şi asupriţi pe simbriaşii voştri. Iată, postiţi ca să vă ciorovăiţi şi să vă certaţi, ca să bateţi răutăcios cu pumnul; nu postiţi cum cere ziua aceea, ca să vi se audă strigătul sus. Oare aceasta este postul plăcut Mie: să-şi chinuiască omul sufletul o zi? Să-şi plece capul ca un pipirig şi să se culce pe sac şi cenuşă? Acesta numeşti tu post şi zi plăcută Domnului? Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi şi rupe orice fel de jug;împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, şi nu întoarce spatele semenului tău. Atuncilumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede; neprihănirea ta îţi va merge înainte şi slava Domnului te va însoţi. Atunci tu vei chema, şi Domnul va răspunde, vei striga, şi El va zice: ‘Iată-Mă!’ Dacă vei îndepărta jugul din mijlocul tău, ameninţările cu degetul şi vorbele de ocară, 10 dacă vei da mâncarea ta celui flămând, dacă vei sătura sufletul lipsit, atunci lumina ta va răsări peste întunecime şi întunericul tău va fi ca ziua namiaza mare! 11 Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă. 12 Ai tăi vor zidi iarăşi pe dărâmăturile de mai înainte, vei ridica din nou temeliile străbune; vei fi numit Dregător de spărturi, Cel ce drege drumurile şi face ţara cu putinţă de locuit.13 Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu-L, şi dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării, 14 atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov”, căci gura Domnului a vorbit.

Nu cred ca as spune un secret daca as spune ca fiintele umane, noi toti, fiintele umane sunt inevitabil fiinte religioase. Exista in fiecare dintre noiun simt al spiritualului. Un simt adanc inradacinat, o dorinta adanca de comunicare cu Dumnezeu, o tanjire dupa supranatural. Si ca si oameni, ne simtim obligati sa aratam dedicarea noastra fata de Dumnezeu prin acte de pietatea religioasa. Si nu este absolut nimic rau in asta. Dimpotriva, este foarte bine sa facem lucrurile acestea. Numai ca ceea ce as vrea sa intelegem in seara aceasta este ca pietatea poate sa degenereze usor intr-un spectacol ieftin. Pietatea se poate deteriora. Iar dorinta de-ai fi placut lui Dumnezeu poate foarte usor sa o ia razna, sa o ia pe langa Sfanta Scriptura.

In predica de pe munte, Domnul Isus insusi a tratat problema aceasta, mai ales in Evanghelia dupa Matei capitolul 6, unde adresandu-se celor ce Il ascultau, vorbeste si clarifica cum ar trebui sa se desfasoare pietatea noastra si cum ar trebui sa aiba loc actele noastre evlavioase, fie ca este vorba de milostenii, fie ca e vorba de rugaciuni, fie ca e vorba de post. In Matei capitolul 5:48 Domnul Isus incheie o sectiune si spune: 48 Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit. Dar imediat in capitolul 6, unde incepe sa vorbeasca despre actele de milostenie, despre rugaciune si apoi despre post, Domnul Isus spune: Luaţi seama… fiţi atenţi… – ca exista o ispita mare pentru oamenii religiosi sa-si afiseze pietatea sau sa o directioneze gresit. Capitolul 58 din Isaia este un capitol care trateaza problema postului, in mod deosebit dar nu numai, oarecum chiar daca nu este amintit direct, trateaza si problema rugaciunilor. Dar trateaza pietatea postului mult mai adanc decat o facem noi. 

Supriza este ca Dumnezeu are o alta intelegere  despre post decat avem noi. Si as vrea la inceput sa facem pur si simplu o exegeza simpla a textului, a acestui capitol din Isaia. De fapt, ami mult, o survolare ca sa intelegem inima lui Dumnezeu si modul in care Dumnezeu se asteapta ca noi sa ne relationam la El, daca vrem, sa ne apropiem de El cu adevarat. Daca vrem – sa-L strigam si El sa ne asculte. Daca vrem, ca rugaciunile noastre sa primeasca raspuns. Acum, mesajul din seara aceasta l-am numit un pic cam ciudat si n-as vrea ca cineva sa inteleaga gresit. Dar cam asta reiese de aici din text si anume- De ce nu tine Dumnezeu cont de posturile noastre sau de pietatea noastra. Sau haideti sa fim un pic mai blanzi, sa spunem: De ce uneori Dumnezeu nu tine cont de posturile noastre? (Fragment din primele 8 minute)

Mesajul de la minutul 52:00

VIDEO – Facebook – https://www.facebook.com/1382170405430529/videos/1925297297784501/

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: