Sabina Fati – Revista 22: Astăzi, România baleiază între UE, SUA și capcana rusă, fără să știe limpede ce vrea. Încercând să împace și capra, și varza, s-ar putea ca la un moment dat să o piardă și pe una, și pe cealaltă, fiindcă, fără o politică externă coerentă care să scoată din ecuație interesele mici, România riscă să repete greșelile istorice și să ajungă în derivă între Vestul civilizat și Estul în expansiune.
În noiembrie 2017, au fost semnate documentele pentru achiziționarea sistemelor americane Patriot, în valoare de 4 miliarde de dolari, demonstrând în acest fel atașamentul României față de Statele Unite. Pe 21 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat cu 128 de voturi din 193 rezoluția de condamnare a deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul. România s-a abținut (alături un grup de 35 de state, între care, din UE, au fost Ungaria, Polonia, Cehia, Letonia, Croația; împotriva rezoluției au votat SUA, Togo, Nauru, Palau, Micronezia, Honduras, Guatemala și Insulele Marshall). Liviu Dragnea s-a grăbit să spună că Ambasada României din Israel ar trebui mutată la Ierusalim: „Ministerul de Externe trebuie să ia în serios lucrul acesta şi are toată capacitatea instituţională, şi nu numai, să facă o analiză serioasă. Dacă va avea argumente serioase că nu trebuie mutată ambasada de acolo, ne predăm“. Înainte de votul ONU, cei 28 de lideri ai UE (între care și Klaus Iohannis) au decis că statutul Ierusalimului trebuie să rămână neschimbat (după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost la Bruxelles să pledeze pentru recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, urmând exemplul preşedintelui Trump).
În România, sunt mai multe linii diferite pe această temă, reprezentate de terminațiile ei politice: entuziastul de ocazie (Dragnea), moderatul de profesie (Meleșcanu), nemulțumitul schimbist (Tăriceanu), tăcutul principial (Iohannis).
În 2018, politica externă va rămâne probabil la fel ca până acum, una de improvizație, în care cei patru bărbați de stat care proiectează liniile de forță în acest domeniu își vor adăuga ingredientele, fără să se gândească la o definiție clară a interesului național în politica externă și fără să fie în stare să indice scopurile explicite ale României pe termen scurt sau lung….
Afla mai mult – REVISTA 22
ian. 10, 2018 @ 03:39:15
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.