Proteste antiguvernamentale în Iran – Premierul Netanyahu încurajează protestarii iranieni

 

Președintele Rohani al Iranului susține că în spatele protestului s-ar afla Israelul. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a numit această presupunere „lamentabilă” și explică de ce crede el că iranienii ies în stradă: „Ei vor libertate, dreptate, libertățile de bază care li s-au luat de zeci de ani. Regimul crud din Iran irosește zeci de miliarde de dolari pentru a răspândi ura. Cu acești bani se puteau construi școli și spitale. Nu e de mirare că părinții au ieșit în stradă. Regimul e înfricoșat de propriul său popor.”

El mai acuză și Europa pentru tăcerea sa: „Din nefericire, multe guverne europene privesc în tăcere cum tinerii iranieni sunt bătuți în stradă. Nu e drept. Cât despre mine, eu nu voi rămâne tăcut. Acest regim încearcă din răsputeri să semene ură între noi, dar nu vor reuși și când acest regim va cădea, în sfârșit, într-o bună zi, iranienii și israelienii vor fi din nou prieteni. Doresc succes poporului iranian în dorința lor nobilă după libertate.” Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 211 – 13 decembrie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Iranienii protestează în toată țara împotriva liderilor, cerând sfârșitul regimului islamic. Demonstrațiile au generat ciocniri între protestatari și forțele de securitate, în timp ce președintele Trump și premierul Benjamin Netanyahu au încurajat protestatarii.
Într-o rară manifestare de sfidare, demonstranții strigau „moarte lui Khamenei”, liderul suprem al Iranului.

Protestul a început pe teme economice și a evoluat spre a cere demisia liderilor Iranului. Mulți protestatari sunt frustrați. Șomajul în rândul tinerilor e de aproape 30% și Iranul cheltuiește miliarde de dolari în teatre de operațiuni din Irak și Siria.

Președintele Iranului, Hassan Rohani, spunea însă că anarhia nu va fi tolerată: „Guvernul nu va tolera deloc acele grupuri care distrug proprietățile publice, tulbură ordinea publică sau care aprind revolte în societate.”

Președintele Trump a postat pe Twitter o încurajare pentru poporul iranian, spunând că Iranul falimentează la toate nivelurile în ciuda acordului teribil încheiat cu administrația Obama, că poporul iranian a fost sub opresiune de mulți ani și că le este foame și sete după libertate. El mai spunea că nu doar drepturile omului ci și bogățiile Iranului sunt prădate și că e timpul potrivit pentru schimbare.

Susținerea lui Trump pentru protestatari și condamnarea liderilor contrastează puternic cu reacția președintelui Obama în 2009, care a rămas tăcut când milioane de iranieni au ieșit în stradă, protestând legat de alegerile prezidențiale, care se crede că au fost falsificate de către regim.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    ian. 11, 2018 @ 02:39:34

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: