Paul Negruț – Consecințele compromisului. Resemnare sau un nou început. Mesaj special pentru bărbați.

foto Agnus Dei

Eram la cursul de etica in afaceri cu studentii la master de la Facultatea de Management a Universitatii Emanuel in Programul de Master Antreprenorial. Si vorbeam despre principiile si normele etice in afaceri, cand unul dintre studenti mi-a pus urmatoarea intrebare: Pana unde credeti ca este potrivit sa-si dezvolte un crestin afacerea? Pana unde? Care-i limita? In conditiile in care in lumea afacerilor, toti acei care te motiveaza sa iti dai drumul in afaceri, au o expresie in limba engleza care spune asa: The sky’s the limit- Limita este cerul.  Deci, atat de mult iti poti dezvolta afacerea, pana la cer- the sky is the limit. Si acum, studentii asteptau raspunsul meu- care-i limita? Si am raspuns scurt. Limita este COMPROMISUL.

Consecințele compromisului. Resemnare sau un nou început. Mesaj special pentru bărbați.

TEXT – Estera 2: 19- 23

Mardoheu descoperă o uneltire împotriva împăratului

19 A doua oară, când s-au strâns fetele, Mardoheu şedea la poarta împăratului.20 Estera nu-şi spusese nici naşterea, nici poporul, căci o oprise Mardoheu. Şi ea urma acum poruncile lui Mardoheu cu tot atâta scumpătate ca atunci când o creştea el. 21 În acelaşi timp, pe când Mardoheu stătea la poarta împăratului, Bigtan şi Tereş, doi fameni ai împăratului, păzitorii pragului, s-au lăsat biruiţi de o supărare şi au vrut să întindă mâna împotriva împăratului Ahaşveroş. 22 Mardoheu a avut cunoştinţă de lucrul acesta şi a dat de ştire împărătesei Estera, care l-a spus împăratului din partea lui Mardoheu. 23 Faptul fiind cercetat şi găsit întocmai, cei doi fameni au fost spânzuraţi de un lemn. Şi lucrul acesta a fost scris în CarteaCronicilor în faţa împăratului.

Estera 3: 1- 6

Haman capătă omorârea iudeilor

După aceste lucruri, împăratul Ahaşveroş a ridicat la putere pe Haman, fiul lui Hamedata, Agaghitul. L-a ridicat în cinste şi a pus scaunul lui mai presus de scaunele tuturor căpeteniilor care erau lângă el. Toţi slujitorii împăratului care stăteau la poarta împăratului plecau genunchiul şi se închinau înaintea lui Haman, căci aşa era porunca împăratului cu privire la el. Dar Mardoheu nu-şi plecagenunchiul şi nu se închina. Şi slujitorii împăratului care stăteau la poarta împăratului au zis lui Mardoheu: „Pentru ce calci porunca împăratului?” Fiindcă ei îi spuneau în fiecare zi lucrul acesta, şi el nu-i asculta, l-au spus lui Haman, ca să vadă dacă Mardoheu are să se ţină de hotărârea lui, căci el spusese că este iudeu.Şi Haman a văzut că Mardoheu nu-şi pleca genunchiul şi nu se închina înaintea lui. S-a umplut de mânie, dar a crezut că e prea puţin pentru el să pună mâna numai pe Mardoheu, căci i se spusese din ce popor era Mardoheu, şi a voit să nimicească pe poporul lui Mardoheu, pe toţi iudeii care se aflau în toată împărăţia lui Ahaşveroş.

Marcu 14: 66- 72

Tăgăduirea lui Petru

66 Pe când stătea Petru jos în curte, a venit una din slujnicele marelui preot.67 Când a văzut pe Petru încălzindu-se, s-a uitat ţintă la el şi i-a zis: „Şi tu erai cu Isus din Nazaret!” 68 El s-a lepădat şi a zis: „Nu ştiu, nici nu înţeleg ce vrei să zici”. Apoi a ieşit în pridvor. Şi a cântat cocoşul. 69 Când l-a văzut slujnica, a început iarăşi să spună celor ce stăteau acolo: „Acesta este unul dintre oamenii aceia”.70 Şi el s-a lepădat din nou. După puţină vreme, cei ce stăteau acolo au zis iarăşi lui Petru: „Nu mai încape îndoială că eşti unul din oamenii aceia, căci eşti galileean şi graiul tău seamănă cu al lor”. 71 Atunci, el a început să se blesteme şi să se jure: „Nu cunosc pe Omul acesta despre care vorbiţi!” 72 Îndată a cântat cocoşul a doua oară. Şi Petru şi-a adus aminte de vorba, pe care i-o spusese Isus: „Înainte ca să cânte cocoşul de două ori, te vei lepăda de Mine de trei ori”. Şi, gândindu-se la acest lucru, a început să plângă.

Marcu 16: 1- 7

Învierea lui Isus

16 După ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salome au cumpărat miresme ca să se ducă să ungă trupul lui Isus. În ziua dintâi a săptămânii, s-au dus la mormânt dis-de-dimineaţă, pe când răsărea soarele.Femeile ziceau una către alta: „Cine ne va prăvăli piatra de la uşa mormântului?”Şi când şi-au ridicat ochii, au văzut că piatra, care era foarte mare, fusese prăvălită. Au intrat în mormânt, au văzut pe un tinerel şezând la dreapta, îmbrăcat într-un veşmânt alb, şi s-au înspăimântat. El le-a zis: „Nu vă înspăimântaţi! Căutaţi pe Isus din Nazaret, care a fost răstignit. A înviat, nu este aici; iată locul unde Îl puseseră. Dar duceţi-vă de spuneţi ucenicilor Lui şi lui Petru că merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea, cum v-a spus.”

Studiem impreuna saptamana aceasta Cartea Estera din Vechiul Testament cu urmatoarea tema: Ce se intampla cand Dumnezeul nevazut vrea sa-ti schimbe destinul? In Cartea Estera nu este pomenit niciodata numele lui Dumnezeu. Este un Dumnezeu nevazut si totusi prezent. Cartea Estera descrie viata unor oameni care s-au lepadat de Dumnezeu. Au calcat promisiunile lui Dumnezeu si legea lui Dumnezeu. I-au intors spatele. Mai are Dumnezeu har pentru asemenea oameni? Cartea Estera ne spune cum se apropie Dumnezeu de asemenea oameni cand i-au intors spatele si s-au lepadat de el in mod public. Mesajul cartii acesteia se potriveste cu poporul roman pentru ca ne pandeste pericolul sa ne lepadam de Dumnezeu in timp ce spunem ca suntem credinciosi. In ce sens? Lepadarea celor din Cartea Estera a avut loc atunci cand dupa 70 de ani de robie babiloniana, datorita pacatelor si neascultarii, a idolatriei, 70 de ani sub disciplina lui Dumnezeu ca sa se vindece de idolatrie si sa se intoarca la Dumnezeu. Cand a venit ziua eliberarii, cand se puteau intoarce in tara fagaduintei, au hotarat sa ramana in robie. La fel cu multi dintre poporul roman care dupa 45 de ani de ateism, cand a venit ziua in care am scapat de ateism, au hotarat sa ramana mai departe in robia pacatului.

Ne-am uitat Duminica seara la ceea ce oferea lumea fara Dumnezeu, lumea robiei lor. Si am vazut ca lumea aceea are un paradis fals al placerilor inselatoare, seducatoare, a placerilor care inrobesc si in cele din urma acel asa zis „paradis” este un iad pe pamant. Ne-am uitat la stralucirea cu care lumea aceasta seduce oamenii si la spurcaiunile care se ascund in spatele a ceea ce seduce. (Vezi aici – Paul Negruţ – Paradisul plăcerilor. Strălucirea și stricăciunea lumii – O perspectivă biblică asupra lumii)

Aseara ne-am uitat impreuna la un alt aspect al acestei lumi fara Dumnezeu, la modul in care degradeaza femeia. O transforma intr-un obiect al placerilor animalice. Ii calca in picioare sufletul si o transforma intr-un obiect de trafic de carne vie. Si ne-am rugat aseara sa se indure Dumnezeu de toate femeile din Romania si sa ne pazeasca Dumnezeu fetele. Sa ne pazeasca Dumnezeu familiile. (Vexi aici –  Paul Negruţ – Concurs de frumuseţe în Persia. Degradarea femeii. Mesaj special pentru femei.)

In seara aceasta ne vom uita in capitolul 2 si capitolul 3 din Cartea Estera la compromisul pe care l-a facut unul dintre copiii lui Dumnezeu care a ramas in robie. Si vom vedea ce inseamna consecintele compromisului. Daca odata ajuns in compromis, te resemnezi sa ramai acolo sau Dumnezeul nevazut iti da un nou inceput. Cum arata inceputul acela pe care-l ofera Dumnezeu? Si ne rugam ca in seara aceasta Dumnezeu sa binecuvanteze toti barbatii. […] (54)

Eram la cursul de etica in afaceri cu studentii la master de la Facultatea de Management a Universitatii Emanuel in Programul de Master Antreprenorial. Si vorbeam despre principiile si normele etice in afaceri, cand unul dintre studenti mi-a pus urmatoarea intrebare: Pana unde credeti ca este potrivit sa-si dezvolte un crestin afacerea? Pana unde? Care-i limita? In conditiile in care in lumea afacerilor, toti acei care te motiveaza sa iti dai drumul in afaceri, au o expresie in limba engleza care spune asa: The sky’s the limit- Limita este cerul.  Deci, atat de mult iti poti dezvolta afacerea, pana la cer- the sky is the limit. Si acum, studentii asteptau raspunsul meu- care-i limita? Si am raspuns scurt. Limita este COMPROMISUL. Pana acolo sa-ti dezvolti afacerea, pana unde nu poti sa faci compromis. Daca iti duci afacerea dincolo de linia compromisului, de acolo incepe decaderea. De acolo incepe prabusirea. De la linia compromisului incepe prabusirea. Si intrebarea nu este ‘daca’, ci ‘cand’ – cat dureaza de cand ai trecut linia compromisului, pana cand se naruie totul impreuna cu tine.

Traim intr-o lume in care ni se spune mereu, mereu, ca trebuie sa ajungem la un compromis. Si este un slogan care spune: Politica este arta compromisului. Oare asa sa fie? Oare chiar trebuie sa invatam compromisul acum? Exista o linie sau exista un domeniu a intelegerilor. De exemplu, daca e vorba sa-ti zugravesti casa si sotia vrea culoarea albastra si tu vrei culoarea maro si stai de vorba cu sotia si ajungeti la o intelegere, aia e intelegere, nu-i compromis. Ati ajuns la o armonie pentru ca n-ati sacrificat niciun principiu fundamental de viata. Compromis inseamna sa calci in picioare principiile fundamentale  de viata, sa-ti pierzi integritatea. Sa ajungi un om care nu mai ai niciun fel de integritate si nu mai ai niciun principiu care te tine vertical. Sau sa fii in limbajul unora din Romania, sa ai coloana vertebrala de macaroana fiarta. Stiti cum e coloana aceea vertebrala de macaroana fiarta? Te duci ca omul beat. Nu poti sta in picioare si nu poate pune nimeni baza pe cuvantul tau. Si tot in limbajul romanesc, dupa aceea spune: Asta este un om de nimic. Pe vorba lui nu poti merge de aici pana afara.

Cel mai teribil compromis insa este compromisul spiritual. Compromisul spiritual, cand ai calcat in picioare poruncile lui Dumnezeu, legea lui Dumnezeu- compromisul acela cand ai calcat in picioare Cuvantul lui Dumnezeu, legea lui Dumnezeu inseamna ca ti-ai pierdut integritatea nu doar inaintea unora, ci inaintea cerului si inaintea iadului pentru ca si cerul si iadul stiu ca tu ai calcat Cuvantul lui Dumnezeu. Cartea Estera ne prezinta niste oameni care faceau parte din Cuvantul lui Dumnezeu si care au facut compromisul acesta. Contextul este urmatorul. E important sa intelegem contextul in care au facut compromisul. Au ajuns in robia babiloniana datorita pacatului. Robia babiloniana a fost disciplina lui Dumnezeu pentru ei ca sa-i vindece de idolatrie, de paganism, sa vada cum e viata sub domnia paganilor, sa se sature, sa se scarbeasca si sa se intoarca cu toata inima la Dumnezeul adevarat. Robia a fost stabilita de Dumnezeu pentru 70 de ani.

Pentru perioada aceea de robie, Dumnezeu le-a dat doua mari promisiuni. Pentru perioada aceea de robie, cat au stat in Babilon, robi intr-o tara straina. Doua promisiuni. Prima promisiune pe care le-a facut-o Dumnezeu o gasim in Ieremia 29 intr-o scrisoare pe care o trimite prorocul Ieremia. De la versetul 4 citim asa:

„Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel, către toţi prinşii de război pe care i-am dus din Ierusalim la Babilon: ‘Zidiţi case şi locuiţi-le; sădiţi grădini şi mâncaţi din roadele lor! Luaţi-vă neveste şi faceţi fii şi fiice; însuraţi-vă fiii şi măritaţi-vă fetele, să facă fii şi fiice, ca să vă înmulţiţi acolo unde sunteţi, şi să nu vă împuţinaţi.Urmăriţi binele cetăţii în care v-am dus în robie şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, pentru că fericirea voastră atârnă de fericirea ei!’

Dumnezeu spune: 70 de ani de robie. Va fi lunga. Cand ati ajuns acolo, incepeti sa lucrati. Incepeti sa va faceti un rost material acolo si inmultiti-va, sa nu va pustiiti. Sa nu va stingeti ca popor. Asta este o promisiune. A doua promisiune pe care le-o face Dumnezeu este in capitolul 30. In promisiunea aceasta din capitolul 30, Dumnezeu spune: Dupa 70 de ani, va voi elibera din robie si va veti intoarce in tara fagaduintei. Si ascultati ce spune Dumnezeu in versetul 11-11 Căci Eu sunt cu tine, zice Domnul, ca să te izbăvesc; voi nimici pe toate neamurile printre care te-am risipit, Dumnezeu spune: Cand va voi elibera pe voi de acolo, voi nimici neamurile acelea care v-au asuprit. 70 de ani veti sta acolo. Dupa 70 de ani vine eliberarea. Si cand voi veti fi eliberati, voi aduce judecata Mea, spune Dumnezeu, peste popoarele acelea. Acestea sunt cele doua seturi de promisiuni care le gasim si in Isaia si in Ieremia.

S-au dus in robie si cand au ajuns acolo i-a prins dorul dupa tara lor. I-a prins un dor si a ramas in inima lor un dor dupa tara sfanta, dupa tara fagaduintei. Dorul acela care i-a prins este in Psalmul 137 – Pe malurile râurilor Babilonului, şedeam jos şi plângeam când ne aduceam aminte de Sion. – de Ierusalim. Căci acolo, biruitorii noştri ne cereau cântări şi asupritorii noştri ne cereau bucurie zicând: „Cântaţi-ne câteva din cântările Sionului!” Ziceau asta in batatie de joc. Erau robi si le spunea: Cantati ceva. Cum să cântăm noi cântările Domnului pe un pământ străin?  Si acum, va rog sa ascultati intensitatea dorului dupa Ierusalim. Dacă te voi uita, Ierusalime, să-şi uite dreapta mea destoinicia ei! Să mi se lipească limba de cerul gurii, dacă nu-mi voi aduce aminte de tine, dacă nu voi face din Ierusalim culmea bucuriei mele! Atat de adanc este dorul dupa Ierusalim incat spun: Ierusalime, daca ar fi sa te uit, sa-mi paralizeze mana dreapta, sa nu o mai pot folosi. Ierusalime, daca as pierde dorul acela de a ma intoarce inapoi, sa raman mut. Sa mi se lipeasca limba de cerul gurii, sa nu mai pot vorbi. Atat e de mare dorul.

Si dupa 70 de ani se intampla ceva incredibil. Cir persanul, Cir Cel Mare, da un decret care este absolut uimitor din punct de vedere politic istoric. Da un decret imperial: Toti cei care sunt din poporul lui Dumnezeu sa se intoarca acasa. Si va rog sa ascultati ca are loc un miracol incredibil. Se petrece ceva care uimeste istoria. Sunt unii care au prins perioada Celui De-al Doilea Razboi Mondial cu deportarile. Imaginati-va ca Stalin dupa terminarea razboiului ar fi dat un decret ca toti cei care au fost deportati sa se intoarca acasa. Nici un dictator, nici un om care deporteaza  nu mai vrea sa-i lase sa se intoarca. Si Cir persanul da decretul sa se intoarca. (Pana la minutul 66:00, mai sunt aprox 60 de minute din mesaj).

Predica incepe la minutul 35:00

Va recomandam sa va faceti timp sa vizionati programul intreg de doua ore care include si cantari edificante in comun si a corului barbatesc.

16.01.18 PM – Fr. Paul Negrut | Săptămâna de Evanghelizare

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: