Turiștii care vizitează Israelul pot merge pe „urmele lui Isus”

Ministerul Turismului Israelian a anunțat că anul trecut 3,6 milioane de turiști au vizitat Israelul, mai mulți decât în oricare alt an.
Turiștii creștini sunt majoritari, și atunci când vin, cei mai mulți doresc să vadă locurile pe unde a umblat Isus. Priviți numai la un reportaj făcut de noi acum câțiva ani despre „Cărarea lui Isus”.
Creștinii vin în pelerinaje în Israel de 2 000 de ani. Astăzi, cei mai mulți călătoresc pe trasee turistice cu autocare. Acum, se poate călători și pe jos, pe urmele Domnului Isus.
„Cărarea lui Isus”, cale de patru zile, oferă prilejul de a încetini ritmul și de a capta priveliștea și sunetul Galileei, acolo unde Isus a locuit și a slujit.

Cofondatorii, israelianul Maoz Inon și americanul David Landis sunt excursioniști internaționali experimentați și ei ne spun că era ceva natural să se creeze un traseu în Galileea, pe unde a umblat Isus.

E lesne de înțeles de ce ”Cărarea lui Isus” aduce o nouă viață în Galileea, transformând comunitățile și redându-le oamenilor, creștinilor sau călătorilor, pelerinilor, un mod prin care să poată experimenta viața lui Isus într-un fel autentic, prețios pentru ei.

Marcat cu dungi portocalii și albe, sau cu un punct portocaliu, traseul începe în Nazaret, acum, cel mai mare oraș arab din Israel. Poți înainta folosind un ghid turistic, o hartă sau coordonatele GPS.
Traseul de vreo 60 de km șerpuiește printre formele de relief, trecând prin două orașe pline de istorie, precum e Cana, și suind pe înălțimi cu priveliști spectaculoase.
„Credem că traseul e foarte apropiat de stilul în care Isus călătorea. Din Biblie aflăm că Isus mergea din Nazaret la Capernaum.”

În prima zi, călătorii ajung la un orășel antic, Zippori. Deși nu e menționat în Biblie, se pare că era în proces de construire în vremea lui Isus. Unii specialiști presupun că Iosif și poate chiar Isus au lucrat aici ca și constructori. Acest segment din traseu e la o depărtare de o zi și jumătate de mers pe jos față de Nazaret, unde locuia Isus, și se îndreaptă spre un drum antic roman.
Se pare că Isus a mers pe acel drum când mergea din Nazaret spre Marea Galileii. Cred că e interesant să ne gândim cât de legată era zona aceasta cu restul lumii din acea vreme, câte influențe erau, câte limbi puteai auzi aici.

Acest drum roman făcea parte dintr-o rută comercială antică ce lega Egiptul de Damasc și Mesopotamia. Astăzi e plin de buruieni, dar, lângă acesta, e un nod rutier major din Galileea.
Așa cum astăzi internetul aduce oameni împreună, tot așa făceau și drumurile romane pe atunci.
Natura e și ea parte din povestea biblică. Lăcustele pe care Ioan Botezătorul le mânca posibil că se găseau și prin copaci din aceștia. Apoi, Isus a blestemat smochinul care nu avusese roade. În Biblie, măslinii sunt un simbol al frumuseții și prosperității și uleiul lor era folosit la ungerea preoțească și pentru candelele de la Templu.

În a treia zi, călătorii pot vedea pentru prima dată Marea Galileii. Muntele vulcanic cunoscut ca fiind „Spinii din Hattin” e un loc al bătăliilor din antichitate, și așa au ajuns forțele islamice să domine ținutul și să recucerească Ierusalimul.
„De aici se despart mai multe trasee. Putem vedea locurile unde a slujit Isus în jurul Mării Galileii și se poate vedea capătul traseului, care e la Capernaum. Puteți să vă așezați puțin la umbra unui copac și să vedeți încotro veți porni.”

Aici e muntele Arbel, ale cărui stânci se înalță la peste 300 de metri deasupra Mării Galileii. Pe vremea lui Isus, aici era un orășel evreiesc, iar călătorii treceau prin vale în drumul lor spre Capernaum.

Apoi ajungem la un loc cunoscut, Muntele Fericirilor, locul unde Isus a rostit „Predica de pe munte”.
Ultima oprire e la Capernaum. Aici a locuit Petru, și Isus folosea orașul drept bază a Sa în timpul anilor în care a slujit în Galileea.
„Isus străbătea toată Galileea, învățând pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăției și tămăduind orice boală și orice neputință care erau în norod.”
S-a estimat că, anul trecut, cam 1 000 de oameni au parcurs traseul lui Isus.
Landis crede că numărul ar putea crește la 100 000 în fiecare an, pe măsură ce tot mai mulți oameni vin în Israel ca să meargă pe urmele lui Isus.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 211 – 13 decembrie 2017, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    ian. 19, 2018 @ 02:28:22

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: