Paul Negruț – Suveranitatea Dumnezeului nevăzut. „Ce va fi e taină mare.” Mesaj special pentru tineri.

Studiem impreuna saptamana aceasta Cartea Estera din Vechiul Testament cu urmatoarea tema: Ce se intampla cand Dumnezeul nevazut vrea sa-ti schimbe destinul? In Cartea Estera nu este pomenit niciodata numele lui Dumnezeu. Este un Dumnezeu nevazut si totusi prezent. Cartea Estera descrie viata unor oameni care s-au lepadat de Dumnezeu. Au calcat promisiunile lui Dumnezeu si legea lui Dumnezeu. I-au intors spatele. Mai are Dumnezeu har pentru asemenea oameni? Cartea Estera ne spune cum se apropie Dumnezeu de asemenea oameni cand i-au intors spatele si s-au lepadat de el in mod public. Mesajul cartii acesteia se potriveste cu poporul roman pentru ca ne pandeste pericolul sa ne lepadam de Dumnezeu in timp ce spunem ca suntem credinciosi. In ce sens? Lepadarea celor din Cartea Estera a avut loc atunci cand dupa 70 de ani de robie babiloniana, datorita pacatelor si neascultarii, a idolatriei, 70 de ani sub disciplina lui Dumnezeu ca sa se vindece de idolatrie si sa se intoarca la Dumnezeu. Cand a venit ziua eliberarii, cand se puteau intoarce in tara fagaduintei, au hotarat sa ramana in robie. La fel cu multi dintre poporul roman care dupa 45 de ani de ateism, cand a venit ziua in care am scapat de ateism, au hotarat sa ramana mai departe in robia pacatului.

Ne-am uitat Duminica seara la ceea ce oferea lumea fara Dumnezeu, lumea robiei lor. Si am vazut ca lumea aceea are un paradis fals al placerilor inselatoare, seducatoare, a placerilor care inrobesc si in cele din urma acel asa zis „paradis” este un iad pe pamant. Ne-am uitat la stralucirea cu care lumea aceasta seduce oamenii si la spurcaiunile care se ascund in spatele a ceea ce seduce. (Vezi aici -1. Paul Negruţ – Paradisul plăcerilor. Strălucirea și stricăciunea lumii – O perspectivă biblică asupra lumii)

Marti ne-am uitat impreuna la un alt aspect al acestei lumi fara Dumnezeu, la modul in care degradeaza femeia. O transforma intr-un obiect al placerilor animalice. Ii calca in picioare sufletul si o transforma intr-un obiect de trafic de carne vie. Si ne-am rugat aseara sa se indure Dumnezeu de toate femeile din Romania si sa ne pazeasca Dumnezeu fetele. Sa ne pazeasca Dumnezeu familiile. (Vezi aici – 2.  Paul Negruţ – Concurs de frumuseţe în Persia. Degradarea femeii. Mesaj special pentru femei.)

Miercuri ne-am uitat la compromisul pe care l-a facut unul dintre copiii lui Dumnezeu care a ramas in robie. Si vom vedea ce inseamna consecintele compromisului. Daca odata ajuns in compromis, te resemnezi sa ramai acolo sau Dumnezeul nevazut iti da un nou inceput. Cum arata inceputul acela pe care-l ofera Dumnezeu? (Vezi aici – 3. Paul Negruț – Consecințele compromisului. Resemnare sau un nou început. Mesaj special pentru bărbați.)

Miercuri ne-am uitat la un aspect infiorator la misterele si tainele lumii nevazute. Ce se ascunde in spatele suferintelor, al necazurilor, al incercarilor de care au parte oamenii pe pamant? De unde vin toate acestea? Vom incepe sa ne uitam la modul in care lumea satanica lucreaza in spatele evenimentelor istorice. Lucreaza in asa fel incat sa distruga oameni. Ne vom ruga ca Dumnezeu sa ne izbaveasca de cel rau. Ne vom uita la ceea ce vrea cel rau sa faca. (Vezi aici – 4. Paul Negruț – Misterele lumii nevăzute. De ce sunt necazuri și suferințe pe pământ?)

Joi – Singur in fata mortii. La ce ajuta postul Esterei? Atunci cand cel rau te duce in locul cel mai sigur, cand iti fuge pamantul de sub picioare, cand nu mai ai niciun sprijin, oare postul te ajuta la ceva? (Vezi aici – 5. Paul Negruț – Singur in fața morții. La ce ajută postul Esterei?

Astazi ne vom uita la felul in care Dumnezeul nevazut din Cartea Estera, in mod suveran, impleteste itele istoriei personale a istoriei popoarelor si a istorii lumi. 

Ne vom uita cum lucreaza Dumnezeu pentru oamenii care au iesit dintr-o viata doar pe baza providentei lui Dumnezeu  si s-au ancorat in promisiunile lui Dumnezeu  si s-au adapostit in suveranitatea lui Dumnezeu. Am vazut in zilele trecute ca un om se poate impotrivi voii lui Dumnezeu  si sa continue sa traiasca datorita providentei lui Dumnezeu. Ce inseamna providenta lui Dumnezeu in cuvintele Domnului Isus? El face sa rasara soarele si peste cei buni si peste cei rai. El da ploaie si peste cei buni si peste cei rai. Daca intrebi, de ce nu-l trazneste Dumnezeu pe un om care-l blestema sau traieste in pacat, sau traieste in alte neorinduieli, de ce-l lasa Dumnezeu? Datorita providentei Lui. Si pentru ca Dumnezeu in providenta Lui tine universul asta si asigura conditiile de viata, unii oameni cred ca pot trai asa la nesfarsit, sfidandu-l pe Dumnezeu. Am vazut insa ca Dumnezeu nu te ajuta in ziua necazului. Daca ai fost diagnosticat cu cancer, nu te ajuta ca e soare sau e noros. Daca sotul e betiv, nu te ajuta daca e ploaie sau e soare. Daca copiii sunt rai, nu te ajuta. Daca viata ta este amenintata de cel rau si gandurile sunt tulburate, nu te ajuta daca ploua sau nu ploua. Providenta asigura viata si pentru cei buni si pentru cei rai, dar nu te ajuta in ziua necazului. Si asta a descoperit Mardoheu- ca in ziua necazului ai nevoie de cineva care sa spuna: „Cheama-ma in ziua necazului..” Si dintr-o data, ies din robia pamantului si se indreapta spre Dumnezeu.

Asa ca in seara aceasta, ne vom uita cum lucreaza Dumnezeu in viata celor care au iesit din robia pacatului, din robia lumii. Au iesit dintr-o viata doar la nivelul providentei si se ancoreaza acum la promisiunile  si in suveranitatea lui Dumnezeu. Si mesjaul acesta este in special adresat tinerilor. Proverbe 19:21 – Omul face multe planuri în inima lui, dar hotărârea Domnului, aceea se împlineşte. Dragi tineri, tradus pentru intelesul nostru, ar suna in felul urmator: Tinerii isi fac multe planuri pentru viata. Dar implinirea lor atarna de Domnul care a facut cerul si pamantul. Oricate planuri ai face, daca Dumnezeul care a facut cerurile si pamantul, nu le da curs planurile acelea se naruiesc, indiferent despre cine ar fi vorba. 

TEXT Estera 5:9-14  ; 6:1-14

Planul lui Haman

Haman a ieşit în ziua aceea vesel şi cu inima mulţumită. Dar, când a văzut la poarta împăratului pe Mardoheu care nu se scula, nici nu se mişca înaintea lui, s-a umplut de mânie împotriva lui Mardoheu. 10 A ştiut totuşi să se stăpânească şi s-a dus acasă. Apoi a trimis să aducă pe prietenii săi şi pe nevastă-sa Zereş.11 Haman le-a vorbit despre strălucirea bogăţiilor lui, despre numărul fiilor săi, despre tot ce făcuse împăratul ca să-l ridice în vrednicie şi despre locul pe care i-l dăduse mai presus de căpeteniile şi slujitorii împăratului. 12 Şi a adăugat: „Eu sunt chiar singurul pe care împărăteasa Estera l-a primit împreună cu împăratul la ospăţul pe care l-a făcut şi sunt poftit şi mâine la ea cu împăratul. 13 Dar toate acestea n-au niciun preţ pentru mine câtă vreme voi vedea pe Mardoheu, iudeul acela, şezând la poarta împăratului.” 14 Nevastă-sa Zereş şi toţi prietenii lui i-au zis: „Să se pregătească o spânzurătoare înaltă de cincizeci de coţi şi mâine dimineaţă cere împăratului ca Mardoheu să fie spânzurat. Apoi vei merge vesel la ospăţ cu împăratul.” Părerea aceasta a plăcut lui Haman şi a pus să pregătească spânzurătoarea.

Cinstea dată lui Mardoheu

În noaptea aceea, împăratul n-a putut să doarmă şi a poruncit să-i aducă lângă el Cartea Aducerilor-aminte, Cronicile. Le-au citit înaintea împăratului şi s-a găsit scris ce descoperise Mardoheu cu privire la Bigtan şi Tereş, cei doi fameni ai împăratului, păzitorii pragului, care voiseră să întindă mâna asupra împăratului Ahaşveroş. Împăratul a zis: „Ce cinste şi mărire i s-a făcut lui Mardoheu pentru aceasta?” „Nu i s-a făcut nimic”, au răspuns cei ce slujeau împăratului. Atunci, împăratul a zis: „Cine este în curte?” (Haman venise în curtea de afară a casei împăratului să ceară împăratului să spânzure pe Mardoheu pe lemnul pe care-l pregătise pentru el.) Slujitorii împăratului i-au răspuns: „Haman este în curte.” Şi împăratul a zis: „Să intre.” Haman a intrat şi împăratul i-a zis: „Ce trebuie făcut pentru un om pe care vrea să-l cinstească împăratul?” Haman şi-a zis în sine: „Pe cine altul decât pe mine ar vrea împăratul să-l cinstească?” Şi Haman a răspuns împăratului: „Omului pe care vrea împăratul să-l cinstească, trebuie să i se aducă haina împărătească, aceea cu care se îmbracă împăratul, şi calul pe care călăreşte împăratul şi să i se pună cununa împărătească pe cap. Să se dea haina şi calul uneia din căpeteniile de seamă ale împăratului, apoi să îmbrace cu haina pe omul acela pe care vrea să-l cinstească împăratul, să-l plimbe călare pe cal prin locul deschis al cetăţii şi să se strige înaintea lui: ‘Aşa se face omului pe care vrea împăratul să-l cinstească!’ ” 10 Împăratul i-a zis lui Haman: „Ia îndată haina şi calul, cum ai zis, şi fă aşa iudeului Mardoheu, care şade la poarta împăratului. Nu lăsa nefăcut nimic din ce ai spus.” 11 Şi Haman a luat haina şi calul, a îmbrăcat pe Mardoheu, l-a plimbat călare pe cal prin locul deschis al cetăţii şi a strigat înaintea lui: „Aşa se face omului pe care vrea împăratul să-l cinstească!” 12 Mardoheu s-a întors la poarta împăratului, şi Haman s-a dus în grabă acasă, mâhnit şi cu capul acoperit. 13 Haman a istorisit nevestei sale Zereş şi tuturor prietenilor săi tot ce i se întâmplase. Şi înţelepţii lui şi nevastă-sa Zereş i-au zis: „Dacă Mardoheu, înaintea căruia ai început să cazi, este din neamul iudeilor, nu vei putea face nimic împotriva lui, ci vei cădea înaintea lui.” 14 Pe când îi vorbeau ei încă, au venit famenii împăratului şi au luat îndată pe Haman la ospăţul pe care-l pregătise Estera.

Filipeni 2:5-11

Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus: El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine Însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce. De aceea şi Dumnezeu L-a înălţat nespus de mult şi I-a dat Numele care este mai presus de orice nume; 10 pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ şi de sub pământ 11 şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul.

Predica incepe la minutul 44:00

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: