Abbas a declarat nule acordurile de pace de la Oslo și a blestemat casa președintelui Trump

Archive FOTO yournewswire.com

Abbas a declarat nule acordurile de pace de la Oslo, a blestemat casa președintelui Trump și a respins orice rol al Americii ca negociator în procesul de pace din Orientul Mijlociu. 

Președintele Abbas spune că SUA nu mai face parte din procesul de pace

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, a lansat un atac dureros la adresa președintelui Trump și a Israelului. În cadrul unui discurs la consiliul central al OEP, Abbas de-a dreptul a îngropat acordurile de pace de la Oslo de acum 25 de ani.

În timpul discursului său, Abbas a declarat nule acordurile de pace de la Oslo, a blestemat casa președintelui Trump și a respins orice rol al Americii ca negociator în procesul de pace din Orientul Mijlociu. A mai numit națiunea Israel un proiect colonial al națiunilor vestice care n-are nimic de-a face cu iudaismul.

Premierul Israelian, Benjamin Netanyahu, a aflat de remarcile lui Abbas în timp ce era în India și n-a fost surprins: „El a arătat adevărul, și-a dat masca la o parte și a arătat publicului simplul fapt pe care a dorit să-l promoveze de atâția ani, anume că rădăcina conflictului dintre noi și palestinieni e refuzul ferm de a recunoaște Israelul, indiferent de configurația granițelor.”

În timpul unui discurs din timpul săptămânii la Cairo, Abbas a continuat atacul său, numind decizia lui Trump de a recunoaște Ierusalimul ca fiind păcătoasă. S-a mai aprins și fiindcă la Casa Albă s-a decis tăierea fondurilor pentru UNRWA, agenția de ajutorare a ONU creată în urmă cu aproape 70 de ani doar pentru refugiații palestinieni.

-După un asemenea discurs, nu mai există cale de întoarcere. El a spus că nu mai există loc pentru SUA ca negociator și mediator, ceea ce îi mai oferă foarte puține opțiuni în acest moment. Practic, a aruncat mânușa guvernului american și cred că e foarte dezamăgit de schimbarea survenită de la Obama la administrația Trump. Mai cred că, deși nu auzim pomenindu-se prea des, el e foarte supărat și pe națiuni precum Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, aceste națiuni arabe care spun că a început o nouă eră în diplomația americană și în Orientul Mijlociu și că acum au nevoie de ajutor împotriva Iranului și a milițiilor sale șiite. Astfel, au preferat să treacă de partea SUA și a Israelului decât a palestinienilor, și Abbas se simte cam singur în acest moment, în ciuda voturilor de la ONU, cele 200 de națiuni care susțin cauza palestiniană și cele nouă care susțin decizia SUA. Realitatea structurii de putere e însă una foarte diferită. SUA deschide un drum nou.

– Iată de ce nu este pace, spuneau israelienii, fiindcă nu avem partener de pace. Ideea Ministrului Învățământului, Naftali Bennet, era înființarea unor cantoane unde palestinienii să aibă autonomie, în zonele în care ei sunt mai mulți, dar Israelul să asigure ordinea generală.

Mahmud Abbas trebuia să reprezinte în fața lumii partea moderată a palestinienilor, pe când Hamas ne arată în mod evident că plănuiesc să o termine cu Israelul, de la Mediterană la Iordan. Acum, după ce s-au investit miliarde de dolari în Autoritatea Palestiniană, suntem într-o situație în care chiar națiuni arabe se dezic de Autoritatea Palestiniană și Abbas a rămas de unul singur, spunând acum că vor mărșălui în Ierusalim într-un mod pașnic. Cine știe ce se va mai întâmpla, fiindcă avem și Iranul, care nu dorește să se facă pași spre un acord dorit de Donald Trump și de premierul Netanyahu. Ei doresc un acord care să ducă la pace, ceea ce Iranul nu vrea. Vom vedea care va fi reacția lor în acest caz. Rămân o mulțime de întrebări.

– Vicepreședintele Mike Pence va sosi aici în câteva zile. Una din întrebări, Julie, e ce așteptări sunt în acest sens?
– Din partea Israelului, sunt așteptări bune, dar din partea palestinienilor, ei nu plănuiesc nicio întâlnire cu el, îl vorbesc de rău și îmi imaginez că va fi o vizită mai intensă.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 213 – 27 ianuarie 2017, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    ian. 26, 2018 @ 03:52:53

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: