Israel salvează inimi de copii

În ciuda aspectelor controversate din cadrul conflictului dintre palestinieni și israelieni, cu UNRWA și cu războiul civil sirian de aproape șapte ani, se întâmplă și unele lucruri frumoase în Orientul Mijlociu. Iată o relatare despre felul cum Israel salvează vieți, salvând o inimă de copil.
Niyaz are doar doi anișori. Ea pare să fie sănătoasă, dar, fără o operație pe inimă, n-ar putea trăi prea mult. Acest diagnostic a fost pus de doctorii care au văzut-o pe Niyaz într-o tabără de refugiați sirieni, unde a locuit forțată de război. Decizia de a aduce micuța în Israel n-a fost una ușoară pentru mama ei.

Din cauza posibilelor repercusiuni, i-am ascuns identitatea.
„Întâi m-am temut să vin aici. După ce m-am gândit mai mult și am vorbit cu soțul meu, am decis că merită să facem operația. A fost o călătorie periculoasă.”
Niyaz și mama ei au fugit din zona războiului sirian în nordul Irakului, apoi au venit în Iordania și apoi au ajuns în Israel pentru tratament.

Această oportunitate e rezultatul muncii depuse de organizația Shevat Achim, care caută și ajută copii supuși riscurilor din Orientul Mijlociu. Grupul creștin de asistență e o punte de legătură între lumea musulmană și Israel.
„Sunt recunoscător pentru oportunitatea dăruită de Domnul să putem fi parteneri și să fim acei oameni care pot ajunge în locuri unde doctorii nu au acces, nici chiar familiile de musulmani. Ni s-a dat posibilitatea să mergem în orice colț al lumii și să ducem un mesaj al iubirii și al păcii.”
Grupul lucrează în parteneriat cu organizații precum Save A Child’s Heart și cu spitale precum „Wilson Center” din Tel Aviv. Ei fac operații care salvează viețile copiilor care provin deseori din zone unde Israelul e văzut ca dușman al lor.

Doctorul Lior Sasson e cofondatorulde acum 20 de ani al programului. „Oamenii poate îmi spun că sunt naiv, dar cred că preluând pacienți palestinieni și din alte țări ostile nouă, acestea vor afla ce am făcut pentru copiii lor și vor pune lucrurile într-o altă lumină. Se pare că nu suntem monstrul pe care lumea îl prezintă. Cred că trebuie să facem pași pentru clădirea încrederii.” Când a sosit Niyaz, doctorii au avut o prognoză sinistră.
„Ea avea deja plămânii bolnavi, ceea ce face operația mult mai dificilă, fiindcă riscul de apariție a complicațiilor e mai mare.”

În timp ce mama lui Niyaz a pregătit-o pe micuță pentru operație, doctorii s-au pregătit de provocarea care le stătea în față.
Niyaz are un defect la inimă, o gaură între cele două mari artere. Acum doctorii încearcă să închidă acea cavitate, dar e complicat, fiindcă operația trebuia făcută de mai bine de un an.
Operația a durat câteva ore și a presupus o întreagă echipă de chirurgi, asistente și tehnicieni, cu echipamente de ultimă generație.

Shevat Achim are voluntari care au stat cu mama lui Niyaz, în timp ce aștepta un miracol.
„Operația pare să fi avut succes, exista o cavitate mare între două artere, aorta și artera pulmonară…”
După operație, o echipă s-a îngrijit mai multe zile de Niyaz, până ce au putut analiza mai amplu întreaga procedură.

Îngrijirea oferită în timpul grelei încercări a avut un mare impact asupra mamei lui Niyaz. Pentru mulți, aceasta arată ca un plan de pace în Orientul Mijlociu.
„Am fost întâmpinați cu teamă, ezitare, neîncredere, chiar din partea unor doctori israelieni, dar ca o binecuvântare vedem că această neîncredere s-a transformat în iubire și frica, în încredere, în timp ce sunt salvate aceste vieți de copii și văzând cum părinții și familiile lor și-au schimbat perspectiva radical înspre bine.”
„Știind că nimeni altcineva n-ar face-o, că pacientul ar muri dacă nu facem operația și văzând recuperarea pacientului, aceasta întrece orice descriere.”

Niyaz a supraviețuit operației chirurgicale și s-a reîntors în Siria cu o inimă nouă.
„Sunt tare fericită, sunt foarte bucuroasă! Le mulțumesc tuturor doctorilor evrei care au tratat-o pe fiica noastră și am primit un tratament bun din partea tuturor de aici. De asemenea, mulțumim organizației Shevet Achim, care ne-a adus aici la spital.”

Fetița merge acasă cu o cicatrice care va rămâne ca aducere aminte a unui viitor mult mai luminos. Ea va duce o viață normală. Va putea face sport, ar putea merge chiar la olimpiadă, se va putea căsători și avea copii. Poate să meargă la universitate, poate deveni doctor sau orice altceva. Verdictul medicilor e că ea e acum un copil normal.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 213 – 27 ianuarie 2017, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: